Koti Uutiset Päättelykyky kehittyy koodatessa

  Päättelykyky kehittyy koodatessa

  1
  Onni Ahopelto innostui koodaamisesta kesällä. Ensimmäisenä työnäytteenä syntyi terveydentilan seurantaan tarkoitettu Android-sovellus.

  Jos käytössäsi on Android-laite, naputtele sovelluskaupan hakuun onhar.personalhealth. Näytöllesi avautuu PersonalHealth-sovelluksen latausikoni. Se on 12-vuotiaan Onni Ahopellon ensimmäinen koodausluomus, joka valmistui julkaisukuntoon heinä–elokuun vaihteessa.

  PersonalHealth tarjoaa yksinkertaisen työkalun terveydentilan seurantaan. Sovellus laatii arvionsa käyttäjän ilmoittamien pituus-, paino- ja vyötärönympäryslukemien perusteella.

  Aiheen keksimiseen Onni sai tukea isältään, Heikki Ahopellolta, jonka avulla löytyivät myös tarvittavat laskukaavat.

  – Kaiken muun tein itse. Lähes koko kesäloma siinä meni, sillä erilaisten ongelmien selvittämiseen kului yllättävän paljon aikaa. Onneksi tarvittava tieto löytyy verkosta; pitää vain oppia etsimään ja soveltamaan, toteaa Onni.

  Onni kertoo päätyneensä Android-sovellukseen taloudellisista syistä.

  – Android-laitteissa voi hyödyntää ilmaisia työkaluja, joita on runsaasti saatavilla. IOS-puolella pitäisi hankkia ensiksi laitteet ja sitten vielä maksullisia ohjelmiakin.

  Onnin mukaan eniten aikaa vierähti sovelluksen grafiikoiden ja animaatioiden kanssa. Koska kyse on terveysaiheisesta sovelluksesta, taustakuvassa näkyy värikkäitä vihanneksia.

  Näytön keskellä on mansikkaa muistuttava mittari, jonka täyttövärien suhde kuvastaa kulloistakin terveydentilaa.

  – Jo nyt minulla on ajatuksia, miten voisin kehittää sovellustani. Valitettavasti nyt koulun alettua ei koodailuun liikene riittävästi aikaa.

  Niin paljon kuin koodaamisesta kansalaistaitona puhutaankin, sitä ei Onnin mukaan koulussa juurikaan harjoitella.

  Ainakin alakoulussa tietokoneita käytetään harvakseltaan ja silloinkin lähinnä tekstinkäsittelyyn.

  – Omatoiminen tiedonhaku ja itsenäinen työskentely ovat palkitseva tapa opiskella. Koodaamisessa oppii uutta ja pääsee soveltamaan tietojaan sekä taitojaan monipuolisesti.

  Onni ei vielä vaivaa päätään tulevaisuuden urasuunnitelmilla. Matemaattisesti lahjakas poika pärjää myös englannissa, joten pelien ja sovellusten suunnittelu on varteen otettava vaihtoehto.

  – Olisihan se hienoa päästä kehittämään jotain Whatsappin kaltaista sovellusta.

  – Mobiilipuoli kehittyy kuitenkin nopeasti: tänä päivänä harva osaa edes kuvitella, millainen tilanne odottaa esimerkiksi kymmenen vuoden päästä, pohdiskelee Onni.

  1 KOMMENTTI

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän