Paikallisissa tekstiilialan yrityksissä syntyy kasvomaskeja nyt yötä myöten – valmistus alkoi ”kreivin aikaan”

0
Ulla Harjula ompelee Scalan kasvomaskia. Lentolassa toimiva yritys alkoi valmistaa maskeja toissa viikolla, ja tilauksia on riittänyt.

Lentolassa sijaitsevassa hallikiinteistössä kuuluu tasainen ompelukoneen surina, kun kangasalalaisen Scala Collectionin työntekijän Ulla Harjulan käsissä valmistuu jälleen yksi kasvomaski.

Yritys pisti pystyyn koronaviruksen takia suuren kysynnän aiheuttaneiden maskien valmistuksen toissaviikolla.

– Aloitimme mahdollisen nopeasti sen jälkeen, kun THL antoi lieventävät suositukset kasvomaskeille, eli että koronavirukselta suojautumiseen voidaan hoiva-alalla käyttää myös kankaisia maskeja. Käytännössä päätös aloittamisesta piti tehdä yöllä ja laittaa tuotanto käyntiin aamulla, Scala Collectionin toimitusjohtaja Sami Airola kertoo.

Mediassa on viimeisen viikon aikana keskusteltu paljon maskien hyödyllisyydestä koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kasvomaski on eri asia kuin hengityssuojain tai kirurginen suu-nenä-suojain. Viranomaisten mukaan maskia voi käyttää, mutta se ei tutkimustiedon mukaan suojaa tartunnalta. Maskia käytettäessäkin on huolehdittava hyvästä hygieniasta.

THL ei virallisesti suosittele kasvomaskin käyttöä. Sen mukaan kasvomaski voi kuitenkin estää viruksen kantajaa tartuttamasta muita, joten sitä voi käyttää julkisissa tiloissa, joissa ei ole mahdollista välttää lähikontakteja. Käyttäjää maski ei suojaa tartuntalta. Maskia käyttäessä on huolehdittava sen hygieenisyydestä.

Kivenheiton päässä Scalalta toimivan Tam-Silkinkin ompelukoneet surraavat jälleen kuumeisesti. Tehtaalla syntyy niin ikään 90 asteista pesemistä kestäviä kaksinkertaisia maskeja.

Kasvomaski on eri asia kuin kirurgiset suu-nenäsuojaimet ja hengityssuojaimet, joiden täytyy täyttää tietyt materiaali- ja tyyppivaatimukset.

Airola kertoo, että yritys pyrki ensin hankkimaan virallista sertifioitua materiaalia, mutta sitä ei ole tällä hetkellä mahdollista saada.

Niinpä yritys innovoi urheiluvaatteistakin tutusta teknisestä polyesteripohjaisesta materiaalista tehdyn suojan.

– Kankaalle on tehty nuva-käsittely, jonka ansiosta se hylkii vettä ja likaa – auttaa pitämään maskin kuivana, Airola kertoo.

Maski on kaksikerroksinen ja se kestää useita 90 asteen pesuja.

Puuvillaisia maskeja naapuriyrityksestä

Kivenheiton päässä Scalalta toimivan Tam-Silkinkin ompelukoneet surraavat jälleen kuumeisesti. Tehtaalla syntyy niin ikään 90 asteista pesemistä kestäviä kaksinkertaisia maskeja.

Scalasta poiketen Tam-Silkin maskit ommellaan puuvillasta.

Yritys aloitti kasvomaskituotannon pari päivää Scalaa aikaisemmin.

Toimitusjohtaja Tuomo Saarni kertoo, että maskien valmistuspäätös tehtiin turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin otettua maskien käyttöön myönteisen kannan.

– Aikamoista kysyntää on ollut sen jälkeen.

Yrityksellä on tilauksessa yli 50 000 maskia. Saarnin kertoi viime viikolla, että Tam-Silk pyrkii valmistamaan päivässä noin 4 000–5 000 kappaletta.

– Tietääksemme olemme Suomen suurin maskivalmistaja tällä hetkellä, Saarni toteaa.

Yksityisasiakkaiden lisäksi yritykseltä tilataan maskeja hoiva-alalle sekä yksityiselle että julkiselle puolelle.

Airola kertoo, että Scalan tuotantokapasiteetti on tuhansia maskeja. Toistaiseksi suurin osa on mennyt kuluttaja-asiakkaille. Kuluvalla viikolla niiden myynti alkaa verkkokaupan lisäksi ainakin paikallisessa Prismassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Scala Collectionissa on painettu viime aikoina pitkää päivää. Yrityksen ompelija Ulla Harjula ompelee maskeja, toimitusjohtaja Sami Airola seuraa.

Normaalioloissa yrityksen päämarkkinat ovat matkailualalla, jonka toimijoille se valmistaa brändättyjä tekstiilituotteita. Airola kertoo, että nyt yritys on saanut kasvomaskeista tarjouspyyntöjä ulkomailta.

– Isoimmat tarjouspyynnöt ovat tulleet Espanjasta ja Ruotsista.

Maskien valmistu alkoi ”kreivin aikaan”

Kasvomaskien kysynnän nopea kasvu on ollut pelastus sekä Scalalle että Tam-Silkille.

– Tämä on todellakin tukipilari nyt, kun matkailun pääsiäissesonkikin leikkautui pois, Airola toteaa.

Saarni kuvailee maskituotannon alkaneen “kreivin aikaan”. Ennen sen aloittamita Tam-Silkillä oli jo jouduttu miettimään yt-neuvotteluita ja mahdollisia lomautuksia. Vaikka yksityisasiakkaat pitivät verkkokaupan kasvussa, isojen jälleenmyyjien tilaukset alkoivat tyrehtyä.

– Lomautukset on nyt siirretty toistaiseksi. Meillä on tällä hetkellä vapaaehtoista tehdä viikonloputkin töitä. Niistä maksetaan tietenkin viikonloppukorvausta. Meillä voi nyt tehdä töitä sielunsa edestä, Saarni toteaa.

Tam-Silkissä työskentelee 28 työntekijää. Lisäksi sillä on tällä hetkellä töissä muutama lainatyöntekijä ympäröivistä yrityksistä.

Scalallakin on riittänyt hommia lähiviikkoina. Airola kertoo tehneensä töitä kellotaulun ympäri.

– Jos nyt ei paina, kun on töitä, kohta niitä ei ole, hän huomauttaa.

Kankaalle on tehty nuva-käsittely, jonka ansiosta se hylkii vettä ja likaa – auttaa pitämään maskin kuivana.

Sami Airola
toimitusjohtaja Scala Collection

Toimitusjohtajan lisäksi yritys työllistää kaksi vakituista työntekijää sekä 7–10 alihankkijaompelijaa.

Sekä Saarnia että Airolaa mietityttää, miten pitkään koronakriisi kestää ja miten syvän laman se aiheuttaa. Selvää on, että kasvomaskien kysyntä ei tule jatkumaan loputtomiin.

Ovatko yritykset miettineet alkavansa valmistaa maskeja yhteistyössä?

Airolan mukaan Scala ja Tam-Silk tekevät normaalioloissa pientä yhteistyötä, mutta kasvomaskien osalta kumpikin valmistaa tällä hetkellä omaa tuotantoaan.

– Meillä on avoin keskusteluyhteys, vaikka samalla alalla toimimmekin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.