Paikallisuuden arvostus nousussa

0

Sanomien 100-vuotisjuhlien juhlapuhujan, palkitun paikallis­lehtien puolustajan Jani Halmeen mielestä paikallisuus on trendi, joka ei suinkaan ole laskussa, vaan päinvastoin nousussa.

Hänen mukaansa voimalla on vastavoima ja isolla voimalla on iso vastavoima. Globalisaation vastavoima on paikallisuus.

Hiljattain julkaistiin kansain­välisen ilmastopaneelin IPCC:n karu raportti maapallon tilanteesta. Sen keskeinen viesti oli, että ihmiskunta elää parhaillaan kohtalonhetkiä. Nyt on aika toimia.

Halmeen havaintoa tukee myös ilmastoraportin ympärillä käyty keskustelu. Näyttää siltä, että entistä useampi aivan tavallinen ihminen havahtui pohtimaan asiaa omasta näkökulmastaan. Mitä minä voisin tehdä auttaakseni asiaa?

Lähiruokateemalla järjestetty ilta veti Kangasala-taloon viime viikolla hyvän määrän ihmisiä. Tapahtuma oli osa laajempaa hanketta.

Kangasala haluaa olla laadukkaan alkutuotannon, puhtaan ruuan ja lähiruuan kaupunki. Visio sisältää kaikenlaisen tuotannon paikallisista salaateista Saarioisen maksalaatikkoon.

Vaikka tavoite on kirjattu kaupungin virallisiin toimintasuunnitelmiin, se ei vielä merkitse toteutumista. Tarvitaan tekijöitä ja rahaa, jotta pyrkimyksiä saadaan vietyä eteenpäin.

Lähiruokailta ja muut hankkeessa tehdyt asiat ovat kuitenkin iso askel oikeaan suuntaan. Paikallisuus on jo nyt, mutta varsinkin tulevaisuudessa, huippumuodikasta ja ilmastotavoitteita tukeva megatrendi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.