Paimen vaihtuu mutta seurakuntatyö jatkuu: Helluntaiseurakunnan pastori Pertti Lehmuskoski jää eläkkeelle

0
Pertti Lehmuskoski sanoo viihtyneensä Kangasalla erittäin hyvin. Uusi lehti elämässä kääntyy, kun hän jää eläkkeelle pastorin työstään helluntaiseurakunnassa.
Pertti Lehmuskoski sanoo viihtyneensä Kangasalla erittäin hyvin. Uusi lehti elämässä kääntyy, kun hän jää eläkkeelle pastorin työstään helluntaiseurakunnassa.

Kangasalan helluntaiseurakunnan pastori Pertti Lehmuskoski sanoo viihtyvänsä ihmisten parissa.

– Olen kokenut omakseni Sanan opettamisen ja julistamisen. Sydämenasiani on ollut tarjota hengellistä ravintoa niille, jotka sitä sunnuntaisin ovat tulleet seurakunnastamme hakemaan. Erityisen läheisenä koen rukoilemisen, siksi tapaan olla rukouskokouksissa mukana.

Ensi sunnuntaina seurakuntalaiset kokoontuvat pitkäaikaisen paimenensa ympärille tavallista juhlallisemmissa tunnelmissa. Lehmuskoski jää eläkkeelle toimittuaan 17 vuotta pastorina Kangasalla.

– Kun muutin tänne Orivedeltä vuonna 2003, en tiennyt paljoakaan sen paremmin tästä seura- kuin paikkakunnastakaan. Vaikka oli uusien ihmisten keskellä, oloni tuntui heti kotoisalta.

Ravintoa myös keholle

Lehmuskoski kokee Kangasalan vuosiinsa sisältyvän paljon hyvää. Yhdeksi suureksi ilonaiheeksi hän laskee Pälkäneen helluntaiseurakunnan perustamisen, missä täkäläisillä oli aluksi tärkeä rooli.

– Autoimme sen toiminnan käynnistämisessä. On ollut ilo seurata vireän yhteisön toimintaa naapurikunnassa.

Toisena Lehmuskoski nostaa esiin työttömille ja vähävaraisille suunnatun maksuttoman ruokailun. Ensimmäisen kerran Sanaa ja lounasta nautittiin helluntaiseurakunnalla kahdeksan vuotta sitten. Nyt toiminta kulkee Yhteinen keittiö-nimen alla ja lounaita tarjoillaan vuorotiistaisin Kangasalan evankelis-luterilaisen seurakunnan kanssa.

Keskimäärin 50–60 lounastajaa osallistuu seurakunnan tiloissa ruokailuun, jota edeltää hartaushetki. Lehmuskosken mukaan väki selvästi kuuntelee kulloisenkin päivän sanomaa ja osallistuu innokkaasti lauluun.

– Meille saa tulla sellaisena kuin on. Tilaisuuden ilmapiiri on lämmin ja iloinen. Laulamme hengellisiä lauluja haitarin säestyksellä, kukin omalla äänellään. Lounasvieraita ei edes yritetä houkutella sanankuulijoiksi muihin tilaisuuksiimme.

Ovi on kuitenkin raollaan: kun siltä tuntuu, sisään voi tulla muulloinkin.

Ensimmäiseksi lasken työn valjaat harteiltani ja levähdän. Jatkan seurakunnan yhteydessä, mutta vapaaehtoisena.

Pertti Lehmuskoski

Mix-illoissa näkyy vapaaehtoisten kädenjälki

Tunnelma on iloinen myös Lehmuskosken kolmannessa suosikissa, Mix-illoissa.

– Mix-illoissa on 2,5 tuntia täysin vapaaehtoisvoimin toteutettua ohjelmaa lapsille. Raamattu-hetken, rukoustuokion ja hengellisten laulujen lisäksi tarjolla on riemukasta toimintaa. Osallistujissa on paljon myös seurakuntaamme kuulumattomien lapsia.

Mix-illoissa viihtyy myös lasten muu kotiväki sisaruksista isovanhempiin.

– Jokainen sukupolvi luo omat toimintatapansa. Seuraajani vie tätä seurakuntaa eteenpäin omalla tavallaan.

Uusi pastori, Alavuden seurakuntaa nyt paimentava Mika Rantanen, aloittaa työnsä elokuussa.  Siihen saakka vetovastuun kantavat seurakunnan vanhimmat.

– Ensimmäiseksi lasken työn valjaat harteiltani ja levähdän. Jatkan seurakunnan yhteydessä, mutta vapaaehtoisena, paljastaa Lehmuskoski mietteitään eläkejuhlan jälkeisestä ajasta.

Lehmuskosken mukaan usko tuo turvaa yleismaailmalliseen epävakauteen ja ahdistukseen, jotka kumpuavat muun muassa maallistumisesta ja ilmastonmuutoksen kaltaisista suurista uhkakuvista.

Usko tuo selkeyttä elämään

Lehmuskoski muistuttaa, että seurakunnan tärkein tehtävä on evankeliumin julistaminen. Ydintehtävä kiteytyy sanoihin iankaikkisuus, toivo, rukous ja evankeliumi.

– Uskon avautumisen kautta löytyy yhteys Taivaan Isään ja Vapahtajaan Jeesukseen. Usko tuo sisäistä selkeyttä: mitä olen vailla ja mihin olen matkalla kaiken rikkinäisyyden ja levottomuuden keskellä. Emme ole täällä sattumalta, vaan armosta matkalla kohti taivaskodin rauhaa ja turvaa.

Lehmuskosken mukaan usko tuo turvaa yleismaailmalliseen epävakauteen ja ahdistukseen, jotka kumpuavat muun muassa maallistumisesta ja ilmastonmuutoksen kaltaisista suurista uhkakuvista. Seurakunta puolestaan on yhteisö, jossa läheisyys syntyy luontevasti toisten kanssa toimiessa.

– Seurakuntamme toimii täysin lahjoitusten varassa. Onneksemme meillä on suhteellisen pienet menot ja vapaaehtoisia tekijöitä taloushallinnosta kiinteistönhuoltoon. Myös erilaisten tapahtumien rakentumista ja ideoiden virtaamista on aina ilo seurata.

Runoja ja rukouksia

Lehmuskoski toivoo, että eläkeläisen kiireiden keskellä jää aikaa pyöräily- ja kävelylenkeille sekä kirjoittamiseen.

– Muutama vuosi sitten aloin kirjoittaa runoja. Vuodenaikoja ja tuokiokuvia sisältävistä hengellisistä runoistani ole painattanut neljä kirjasta. Olen kirjoittanut myös rukousta käsittelevän kirjan, Rukouksen porteilla.

Lehmuskoski korostaa rukouksen merkitystä, joskin rukoilu itsessään voi olla varsin huomaamatonta.

– Rukouksen ei tarvitse olla pitkä ja hieno, vaan pieni huokauskin riittää. Kyse on sydämen asenteesta. Meillä on lupa viipyä, olla ihan hiljaa. Rukous on elämänehto: siinä käännämme sydämemme ylöspäin kohti Jumalaa.

Satunnaisille rukoilijoille Lehmuskoskella on lohdullinen viesti: joskus voi saada Jumalalta ratkaisevan vastauksen, mutta aina vastausta ei tule niin kuin itse odottaa. Silti voi uskoa.

Pastori Pertti Lehmuskosken eläkkeellelähtöjuhla sunnuntaina 16.2. kello 15 Kangasalan helluntaiseurakunnassa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.