Päiväkodista ei saa tulla säilytyspaikka

0

Varhaiskasvatuksella on Suomessa pitkä historia. Sen alkujuuret työntyvät 1800-luvun lopulle.
Noista vuosista kuljettiin pitkä matka ennen kuin lastentarhat lopullisesti yleistyivät. Vielä 70-luvulla väännettiin eduskuntaa myöten naisten oikeudesta käydä kokopäivätyössä.
Oikeisto vastusti päivähoitolakia, vasemmisto kannatti. Kun puhutaan lasten päivähoidosta, keskustelua naisen asemasta työelämässä ei voi sivuuttaa.
Kattava päivähoitojärjestelmä on mahdollistanut suomalaisten naisten kokopäivätyön. Se on tärkeä asia ihan mistä tahansa näkökulmasta tarkasteltuna.

Nyt varhaiskasvatuksessa tapahtuu isoja muutoksia. Eduskunta päätti joulukuussa, että subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan.
Samalla päätettiin ryhmäkoon kasvattamisesta kolmella lapsella. Jatkossa yhdellä aikuisella voi olla hoidettavanaan kahdeksan lasta seitsemän sijaan.
Samaan syssyyn eduskunta uudistaa myös varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja.
Kunnat toteuttavat muutoksia käytännön tasolla. Kangasalla henki on nyt sellainen, että lain suomista tiukennusmahdollisuuksista otetaan kaikki irti.
Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan, ryhmäkokoa kasvatetaan ja enimmäismaksua saatetaan korottaa hurjasti, pahimmillaan jopa 22 prosenttia.
Asiakasmaksuasia on tosin vasta lautakunnassa esitystasolla, päätös kuullaan myöhemmin kesäkuussa.

Lapset ja vanhukset, yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevat, on hoidettava mahdollisimman laadukkaasti. Monesta muusta asiasta voidaan tinkiä, mutta ei tästä.
Siksi kunnan kannattaakin nyt kaksi kertaa miettiä, onko valittu linja oikea. Erityisesti ryhmäkoon kasvattaminen vaikuttaa isosti päiväkodin arkeen.
Kangasala houkuttelee lapsiperheitä asumaan. Monet Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat päättäneet toisin. Miksi Kangasalan pitää tässä asiassa uida vastavirtaan?
Sisältörikas varhaiskasvatus luo perustan tulevalle elämälle ja paikkaa lasten eriarvoisia lähtökohtia.
Päiväkodista ei saa tulla vain säilytyspaikka lapsille. Satsaus tässä vaiheessa maksaa itsensä moninkertaisesti myöhemmin takaisin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.