Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Päiväkodit kritisoivat palvelusetelin ehtoja

Osa Kangasalan yksityisistä päivähoidontuottajista on pettynyt kunnassa käyttöön otettavan palvelusetelin kriteereistä. Heidän mukaansa kriteerit ovat sulkemassa ainakin joiltakin päiväkodeilta pois mahdollisuuden hakea kunnan hyväksymäksi palveluntuottajaksi. Perheet voivat käyttää seteliä, kun valitsevat lapselleen kunnallisen hoitopaikan sijasta yksityisen päiväkodin. Päiväkodin on täytettävä tietyt ehdot, jotka on kirjattu kasvatus- ja opetuslautakunnan hyväksymään sääntökirjaan. – Ajatus on hyvä, mutta ei tällaisenaan onnistunut. Sääntökirja karsii yrittämisen vapautta niin, että käytännössä yksityisen päiväkodin on oltava samanlainen kuin kunnan yksiköt, yksityisen Päiväkoti Kikunooran perustaja Anne Panttila sanoo. – Säännöt muun muassa eväävät yrittäjältä oikeuden määritellä oma työaikansa, hän jatkaa.

Uutiset - 12.12.2014 kello 8.43
Päiväkodit kritisoivat  palvelusetelin ehtoja

Mahdoton toteuttaa

Kelpoisuusehtojen mukaan päiväkodin pitää olla avoinna arkisin kysynnän ja tarpeen mukaan kello 6–18 ja vuosittainen toiminta-aika on 12 kuukautta.
– Pienessä yksikössä on mahdotonta pitää henkilökuntaa varalla, jotta tällaiset kellonajat voitaisiin taata. Myöskään yrittäjä itse ei voi päivystää 12 tuntia päivässä, Panttila sanoo.
Hänen mielestään kelpoisuusehdot ovat sitovia, eikä yrittäjä voi eikä saa lähteä niitä soveltamaan.
– Varahoidon järjestäminen loman ajaksi on myös kestämätön ajatus. Ymmärrän, että kunnallisessa hoidossa päivystys toimii päiväkodista toiseen, mutta eihän sellaista voi velvoittaa yksityisten yrittäjien välille.
Panttilaa harmittaa, jos tilanne jää sellaiseksi, etteivät paikkakunnan yksityiset hoitopaikat voi hakea palvelusetelikelpoisuutta
– Antaako se kuvan, että hoidossamme on jotain vikaa, vaikka kyse on teknisistä yksityiskohdista.

Arvo liian pieni

Yksityiset palveluntuottajat suhtautuvat kriittisesti myös palvelusetelin arvoon. Se vähentää palveluntarjoajan kuukausiansiota 23 euroa per lapsi, kun vertailukohtana on Kelan yksityisen hoidon tuki ja kuntalisä.
– Vanhemmat eivät varmasti halua, että tämä summa lisätään heidän hoitomaksuunsa.
Yksityisen hoidon tuki ja kuntalisä säilyvät edelleen palvelusetelin ohessa vaihtoehtona.
Päiväkodit ovat viestittäneet mielipiteitään myös suoraan kunnalle.
Ajatusten takana ovat Kikunooran lisäksi Englanninkielinen päiväkoti Jumping Beans, Kangasalan Englanninkielinen Leikkikoulu ja Kangasalan Seudun Yksityisten Perhepäivähoitajien yhdistys.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös