Päiväperho-Anselmi

0

Vanhempainillassa vierailee lastenpsykiatri, joka alustaa keskustelua lasten ja nuorten muoti-ilmiöistä ja niiden vaikutuksista lasten minäkuvaan.

Kuulijakunta nyökyttelee tietäväisenä, kun asiantuntija kertoilee nuorison moninaisista esikuvista. Onneksi nykyään on useita vaihtoehtoja etsiä minuuttaan. Mainoskuvien ja mallien lisäksi nuori voi löytää tyyli-ikoninsa musiikista, urheilusta, elokuvista tai tubettajista. Vanhempien nuoruudessahan saattoi olla muodissa vain yhdenlaiset farkut ja kampaus, ja normista poikkeava tyyli oli huomattavasti silmäänpistävämpää.

– Silti edelleenkin erilaisuus altistaa kiusaamiselle, toteaa asiantuntija loppulauseenaan.

Vanhemmat kilistelevät kahvikuppinsa kärryihin ja lähtevät tungeksimaan naulakoille. Esitelmän myötäily jatkuu vaimeina puroina. Keskusteluun osallistuvat nekin, jotka eivät tilaisuudessa tohtineet avata suutaan.

– Juu, niin se meidänkin neiti antoi tiukkaa palautetta, kun olin ostanut sille feikit conssit… kuulemma ne on vielä nolommat kuin olla ilman. Pitää  varmaan avata ihan joku oma tili, jonne säästellään yläasteen muotia varten, kun se varustelu kuulemma menee yhä vaan hullummaksi.

– Joo ja Kånken-reppu pitää ehdottomasti olla, ei kelpaa enää mitkään tarjousreput.

Vielä autojen luona viileässä syysillassa hytisten ja avaimia hypistellen huokaistaan kuin yhdestä suusta:

– Niin, kyllä niistä maksaa saa, mutta ei sitä taas toisaalta halua, että lapsi joutuu silmätikuksi.

Hämärään iltaan yksin kävelevä nuori äiti ei osallistu tähän keskusteluun. Hän miettii apeana, miten omat lapset ovat serkkujensa vanhoissa koulukamppeissa alttiita kiusaamiselle. Käydäänkö henkistä väkivaltaa vastaan vain materialla? Eikö todella ole muuta keinoa välttää piinaa?

Kun lapset ovat nukkumassa, äiti etsii vastauksia Facebook-ryhmistä. Joku siellä kertoilee, miten on saanut hankituksi lapselleen kivoja vaatteita edullisesti kirpputorilta ja tarjouksista.

Kahta työtä tekevän, opiskelevan yksinhuoltajan kurkkua kuristaa. Lapset elävät nyt hurjaa kasvupyrähdystä, he syövät valtavia määriä ja kuluttavat vaatteita melkoista tahtia. Pitääkö nyt yösydäminä alkaa kiertää nettikirppiksiä etsien muotivaatteita lapsille. ”Erilaisuus altistaa kiusaamiselle”, niinhän se psykiatrikin sanoi.

Äiti käy ripustamassa koneellisen hiukan venyneitä ja nukkaisia vaatteita pyykkinarulle. Palatessaan koneelleen hän näkee jonkun vastanneen muotiostos-kirjoittajan viestiin. Kommenttikentän kalvakka valo sulattaa äidin sydäntä puristavan jääkimpaleen:

”Vaikka lapsella olisi päällä juuttisäkki, vaikka sen nimi olisi Päiväperho-Anselmi, vaikka molemmat sen vanhemmat käyttäisivät korkkareita, vaikka sen tukka olisi leikattu potaksi, vaikka sillä olisi puoli naamaa syntymämerkkiä, tai vaikka sen äiti huutelisi hävyttömyyksiä poliisiautoon mennessään viikonloppuisin, niin ei, siltikään ei saa kiusata. Kun se on väärin.” (Kata Korhonen 21.8.2018)

Vaikka maailman kaikilla lapsiperheillä olisi varaa ja mahdollisuus ostaa trendien mukaiset vaatteet, vaikka jokainen puhevika ja kauneusvirhe häviäisi luokkakuvista kuin taikasauvan heilautuksella, vaikka yhtään erilaisuutta ei maailmassa olisi, silti kiusaajat keksisivät syyn kiusata – ellei heitä kasvateta kunnioittamaan muita.

Jokaisella lapsella on oikeus elää tulematta kiusatuksi, ja jokaisella lapsella on myös oikeus oppia elämään kiusaamatta muita.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.