Koti Pääkirjoitus Päivystyksestä kelpo ratkaisu

  Päivystyksestä kelpo ratkaisu

  0

  Kangasalan kannalta on erittäin hyvä, että ambulanssit kuljettavat potilaat suoraan Acutaan Tampereelle. Tämä käytäntö on ollut voimassa viime vuoden syyskuusta lähtien.

  Ambulanssilla kulkevat sellaiset henkilöt, jotka tarvitsevat pikaista apua. Silloin arvion on tehnyt terveydenhuollon ammattilainen.

  Nyt Pirkanmaan sairaanhoito­piiri ehdottaa Kangasalle, että myös päivystyshoitoa tarvitsevat, alle 16-vuotiaat lapset voisivat hakeutua ensi vuoden alusta suoraan Acutaan.

  Sairaanhoito­piirin ehdotus ei ole sitä, mitä kaupunki ja monet kaupunkilaiset toivoivat. Se on kuitenkin hyvä kompromissi, sillä erityisesti lapsen kanssa on hyvä päästä lähelle.

  Moni hakeutuu päivystykseen ilman todellista syytä. Turhia päivystyskäyntejä vältettäisiin, jos oloa hoidettaisiin hieman pidempään kotikonstein.

  Osin turhat käynnit selittyvät sillä, että päivystyksestä selviää yleensä tuntien odottelulla. Omalle lääkärille saattaa joutua odottamaan viikkoja, jopa kuukausia.

  Tämä on yksi merkittävä suomalaisen terveyden­hoitojärjestelmän pullonkaula. Se rankaisee eniten juuri yhteiskunnan heikoimpia, muun muassa työterveys­huollon ulkopuolella olevia työttömiä ja vähävaraisia vanhuksia.

  Ratkaiseeko valinnanvapaus tämän pulman tulevaisuudessa? Vaikka oikeusministeri totesi tällä viikolla Kangasalla uskovansa sote-uudistuksen toteutumiseen, tavallisen kansalaisen luottamus on lujilla.

  Joka tapauksessa tämä resurssiasia on monessa sote-sektorin kohdassa kestämätön pulma, jota ei aina voi ratkaista edes rahalla.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän