Koti Pääkirjoitus Pakkoliitospykälän poistaminen antaa tilaa hengittää

  Pakkoliitospykälän poistaminen antaa tilaa hengittää

  0

  Kangasala on tehnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana kaksi kuntaliitosta. Ensin Sahalahden, myöhemmin Kuhmalahden kanssa.

  Joten kuten on opittu tulemaan toimeen, mutta palavaa rakkautta ei kunnan eri osien välille ole syttynyt. Ehkä tässäkin asiassa pätee vanha sanonta hiljaa hyvää tulee.

  Viime vuosina Kangasalan ja muiden Tampereen kehyskuntien yllä on leijunut uhka suurkunnan muodostamisesta.

  Tätä varten on tehty selvitys, jos toinenkin. Viimeisimmän suuren työn teki emeritus maaherra Rauno Saari, joka kokosi kansien väliin ehdotuksen seutukaupungista.

  Saaren loppuraportin luovuttamisen yhteydessä sovittiin suurieleisesti, että asia käsitellään samanaikaisesti kaikkialla seutukunnalla, jotta yhden valtuuston kanta ei vaikuta toisen kunnan valtuuston mielipiteeseen.

  Tämän käsittelypäivän piti olla maanantaina. Kuinkas sitten kävikään?

  Hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät loppuviikosta, että kaupunkiseutuja koskevasta pakkoliitospykälästä luovutaan. Toisin sanoen kuntia ei voida enää naittaa pakkoavioon, tarvitaan aitoa tahtoa molemmilta puolilta.

  Hiukan aikaisemmin oli saatu sorvattua jonkinlainen päätös sosiaali- ja terveystoimen järjestämisestä. Se muuttaa järjestämistapaa ja rahoitusmallia oleellisesti.

  Kaikki meni siis jälleen uusiin puihin. Toki asia oli pykälänä Kangasalan valtuuston maanantaisella listalla, mutta sen painoarvo oli täysin toisenlainen kuin raportin luovutustilaisuudessa vielä ajateltiin.

  Kangasalan kannalta pakkoliitosuhan poistuminen on hyvä uutinen.

  Voidaan palata taas lähtötilanteeseen miettimään, miten tästä kurimuksesta selvitään ja kenen kanssa.

  Sääliksi käy kuitenkin kaikkia virkamiehiä niin kunta- kuin ministeriötasollakin, jotka ovat joutuneet vääntämään paperia paperin perään vain todetakseen, että hukkaan meni sekin työ.

  Eihän tällaisessa ole järjen hiventä. Uusia eduskuntavaaleja puuhataan jo kovaa kyytiä, ja pian ovat uudet isännät ja emännät ministeriöissä.

  Sitten on jälleen uudenlaisten papereiden laadinnan aika.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän