Pälkäneen apteekkari siirtyi Kangasalan keskustan apteekkiin – hänelle asiakaspalvelu on edelleen keskeisin osa työtä verkkokaupan kehittämisestä huolimatta

0
Mikko Unkila puhuu kasvokkaisen asiskaspalvelun puolesta. Hän kehittää silti myös sähköisiä palveluja, kuten verkkokauppaa ja lääkkeiden kotiinkuljetusta.

Kangasalan keskustan apteekin uudella apteekkarilla Mikko Unkilalla on vahvat siteet kaupunkiin.

Paikkakunnalla asuu paljon hänen sukulaisiaan, ja Sahalahdella sijaitsee rakas kesäpaikka. Se palvelee arkiviikkoisin myös Varsinais-Suomessa asuvan miehen kakkoskotina.

Viime viikolla työt aloittanut Unkila siirtyi Kangasalle naapuripitäjästä, jonka apteekin vetovastuussa hän viihtyi seitsemän vuotta.

– Halusin uralleni haastetta. Kangasala on isompi kuin Pälkäne, mutta sen kokoinen, että täällä oppii tuntemaan asiakkaat, hän pohtii.

Yli 20 vuotta sitten farmakologian tohtoriksi väitelleellä Unkilalla on kokemusta alan kaikista työmahdollisuuksista. Hän on työskennellyt tutkijana kotimaassa ja Yhdysvalloissa sekä lääketeollisuudessa uuden lääkkeen kehitystyössä.

Noin viimeiset kymmenen vuotta hän on viihtynyt asiakastyössä.

– Vanhemmiten kiinnostuin uudelleen ihmisten kanssa työskentelystä. On mukavaa soveltaa osaamista käytännössä ihmisten neuvomiseen ja terveysongelmien ratkaisemiseen, Unkila kertoo.

Hänen mielestään apteekkien tärkein tehtävä on edelleen asiakkaiden terveysongelmien hoito ja ennaltaehkäisy.

Vaikka Unkila on kasvokkaisen asioinnin puolestapuhuja, hän aikoo kehittää pikkuhiljaa myös sähköisiä palveluja, kuten verkkokauppaa ja lääkkeiden kotiinkuljetusta.

Kangasalan apteekissa työskentelee vajaa 20 henkilöä.

Olen toivonut rakennushankkeiden toteuttajilta, että he säilyttäisivät hyvät kulkuyhteydet keskustan palveluihin. On hyvin tärkeää, että apteekkiin on helppo tulla autolla ja sen lähellä pääsee pysäköimään.

– Koen, että apteekin pyörittäminen on iso vastuu. Henkilöstöä on kolme kertaa enemmän kuin aikaisemmin ja palveltavaa väkeä on enemmän. Edeltäjäni on kuitenkin hoitanut asiat niin, että peruslähtökohdat ovat hyvät, Unkila miettii.

Liiketilan sijainti kaupungin keskustassa, johon rakennetaan lähivuosina paljon, on optimaalinen. Yrittäjien liiketoiminta pitää ottaa projektien aikana huomioon.

– Olen toivonut rakennushankkeiden toteuttajilta, että he säilyttäisivät hyvät kulkuyhteydet keskustan palveluihin. On hyvin tärkeää, että apteekkiin on helppo tulla autolla ja sen lähellä pääsee pysäköimään.

Unkila korostaa myös esteettömyyden merkitystä: monelle huonosti liikkuvalle omien terveysasioiden hoitaminen itse on tärkeää.

Tarve vapauttaa lääkemyynti nousee tasaisin väliajoin valtakunnalliseen keskusteluun.

Uuden apteekkarin mielestä on suotavaa, että alalle lisätään kilpailua, mutta se on tehtävä hallitusti.

Hän toteaa, että lääkkeiden saatavuuden ei tarvitse olla maksimoitua, ja apteekkialan ammattilaisten tehtävä on valvoa niiden käyttöä. Siksi Unkila rajoittaisi edelleen myös reseptittömien lääkkeiden myynnin apteekkeihin.

– Teemme kaikkemme, että lääkkeiden käyttö olisi turvallista. Lääkkeet ovat erikoishyödykkeitä, ja on parempi, että niitä myy asiantuntija, jonka neuvot ovat aina saatavilla.

Hänen mielestään on apteekkialan vastuulla varmistaa, että liikkeitä on tarpeeksi ja ne palvelevat kysynnän mukaan.

Päivittäin palvelevan Kangasalan apteekin aukioloaikoja Unkila ei aio ainakaan toistaiseksi muuttaa suuntaan tai toiseen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.