Palomies ei pitseriaa kaipaa – paloaseman päivällinen tehdään yhdessä tuoreista raaka-aineista

0
Sami Mäkinen, Vesa-Pekka Kemppainen, Albert Haavisto, Köpi Pulkkanen ja Juha Ullgren ovat tottuneita ruuanlaittajia.

Kangasalan paloaseman pelastajat ovat töissä 24 tuntia kerrallaan. Lounastamassa käydään yleensä sopimuspaikoissa, mutta päivällinen tehdään aina yhdessä. 

Myös aamupalat tehdään itse: on puuroa, rahkaa ja kananmunia. Viikonloppuisin kokataan kaikki ruuat kimpassa, ja juhlapyhien vuoroissa huolehditaan että työperheen ruokahetki on astetta arkea parempi.

– Ruuanlaitto jo ja ruokailu on meille sosiaalinen tapahtuma, paloesimies Vesa-Pekka Kemppainen toteaa. 

 Päivälliskulut jaetaan työporukan kesken. Kymmenellä eurolla per nuppi saa salaatit, useamman lämpimän ruuan ja rahkat.

– Se on kustannustehokasta ja hyvää. Meitä on porukassa metsästäjiä ja kalastajia. Pöydässä on usein kalaa, peuraa, hirveä tai jänistä, pelastaja Köpi Pulkkanen kertoo. 

 

Päivällisen sisältö päätetään yhdessä aamun aikana. Juhlapyhiä varten valmistelut saatetaan aloittaa jo aikaisemmin. 

Esimerkkipäivänä pöydällä on kasviksia, juureksia, tuoreita yrttejä ja hedelmiä. Lieden päällä lepää kohoamassa pelastaja Juha Ullgrenin tekaisema leipätaikina. 

Päivälliseksi valmistuu vihersalaattia, uunijuureksia, marinoitua possua, rosepippurikastiketta ja hedelmärahkaa. 

– Tykkäämme kaikki tehdä terveellistä ruokaa. Treenaamme ja elämme muutenkin terveellisesti, pelastaja Sami Mäkinen sanoo. 

Aina palomiehet eivät ole olleet yhtä valveutuneita. Kemppainen muistaa ajan noin parikymmentä vuotta taaksepäin, kun ruoka haettiin nakkarilta. Nykyään on oltava huolissaan, jos näkee palomiehen pitseriassa. 

– Sitten on piru irti, pitää olla todella kiire vuoro, Pulkkanen toteaa. 

 

Pelastajat tekevät fyysistä työtä raskaissa varusteissa. Työvuoroihin kuuluu myös harjoittelua ja pakollista liikuntaa. Energiaa on saatava tasaisesti ja ruuan on oltava laadukasta, jotta vireystaso pysyy yllä pitkän vuoron ajan.

Hälytys voi tulla koska vain. Laitoksella tehdyssä ruuassa on sekin etu, että se odottaa kun tullaan takaisin. 

– Usein on käynyt lounaalla niin, että maksaa ruuasta, josta ehtii ottaa kolme lusikallista, Ullgren toteaa. 

Hälytyksen tullessa pelastajien on oltava minuutissa valmiudessa. Jottei keikalta tullessa kävisi nolosti, paloaseman uunit ja liedet kytkeytyvät automaattisesti pois hälytyksen tullen.

–Sitten pitää vaan laskea valmistusaika uudelleen, Pulkkanen toteaa. 

 

Yhteisössä vaalitaan tiettyjä sääntöjä. Valmisruokia ei käytetä lainkaan, eikä rahkaan laiteta tölkkihedelmiä tai kermaa. 

Pilkkomiseenkin on omat vaatimuksensa: tomaatin kantaosia ei salaatissa hyväksytä ja rahkaan tulevat viinirypäleet on halkaistava ainakin neljään, mielellään jopa kahdeksaan osaan.

Kokkailu ei ilmeisesti ole vain Kangasalan paloaseman erikoisuus. Tarinat kertovat, että paloasemilla nuoret pelastajat ovat opetelleet vanhempien kollegoiden valvovan silmän alla muun muassa riisin oikeaoppista keittämistä ja valkokastikkeen tekoa. Mönkijäharjoitusten ohessa on kerätty sienet talteen ja palokuopassa on valmistettu rosvopaistia. 

Harvalla työpaikalla ruokaan suhtaudutaan yhtä innostuneesti. Ruokahifistelijöiksi palomiehet eivät kuitenkaan tunnustaudu. Näin esimerkiksi väittää palomies, joka esittelee puhelimestaan kuvia paloaseman jouluateriasta ja muistaa mainita, että he ovat lisänneet kalakeittoon fenkolia jo kauan ennen kuin siitä tuli hitti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.