Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Palvelusetelin käyttö ei ole politiikkaa

Pääkirjoitus - 12.4.2013 kello 12.16

Kangasalan valtuusto päätti, että kuntalaiset voivat hankkia lyhytjälkikestoisia kirurgisia hoitoja palvelusetelillä tietyiltä yksityisiltä palvelujen tuottajilta. Tämä lisää kuntalaisten valinnanvapautta, lyhentää leikkausjonoja ja ennen kaikkea nopeuttaa hoitoihin pääsyä.

Erikoissairaanhoidon palvelusetelistä on ollut hyviä kokemuksia Ylöjärvellä, Pirkkalassa, Nokialla ja monilla muillakin palveluseteleitä käyttävillä paikkakunnilla. Voi siis olettaa, että vaikutukset ovat myönteiset myös Kangasalla.

Palveluseteleiden on väitetty lisäävän kuntalaisten eriarvoisuutta, kun vain rikkaiden arvellaan käyttävän niitä. Palvelusetelillä ei nimittäin voi maksaa koko ostettua palvelua. Käyttäjälle jää tietty omavastuu, johon ei kaikkien kuntalaisten rahat riitä.

Äskettäin järjestetyssä yrittäjien tilaisuudessa palvelusetelin eriarvoistava vaikutus kumottiin. Sen ansiosta julkisen terveydenhuollon resursseja vapautuu, jolloin myös vähävaraisemmat kuntalaiset pääsevät hoitoihin nopeammin.

Palvelusetelin käyttöönotto on ehkä poliittinen päätös, mutta ei sen käyttäminen ei sitä ole. Sen tavoitteena on parantaa kuntalaisten terveydenhuoltoa jopa kustannuksia vähentämällä. Siitäkin on riittävästi näyttöä, joten kyse ei voi olla huonosta vaihtoehdosta.

Kangasalan hyväksymiä uusia palvelusetelihoitoja on 32 kappaletta. Niistä suuri osa kohdistuu vaivoihin, joiden kanssa voi jotenkuten elää ja odotella pääsyä leikkaukseen. Mutta varmasti jokainen haluaa, että esimerkiksi oman lapsen ihokasvain poistetaan mahdollisimman nopeasti.

Nopeat hoidot ovat tarpeen myös työikäisille. Yhteiskunnalle tulee kalliiksi, jos työntekijä joutuu olemaan jatkuvasti sairauslomilla pienen, mutta pikaisesti hoidettavan vaivan takia. Palvelusetelin käyttö siis pidentää myös työuria.

Palveluseteli ei tietenkään ole kuin osa ratkaisu julkisen terveydenhuollon ongelmiin. Se ei myöskään saa rapauttaa perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa. Niiden hajallaan olevat uudelleen järjestelyt taitavat olla kuitenkin palveluseteliä suurempi uhka.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös