Pantterikameleontti Amigo alias Hola on kerrostalokyttä vailla vertaa – katso videolta, miten Amigo ruokailee

0
Mitä täällä tapahtuu? Pantterikameleontti Amigo alias Hola tarkkaillee tapahtumia kotiparvekkeelta.

Varo, sinua tarkkaillaan! Jos tunnet silmän tai pari niskassasi, kun pistäydyt päiväoluella tai haet salaa vihkilupaa, niin tunne on aito. Selkääsi tapittaa kerrostalokyttä, jolla on ylivertaisia ominaisuuksia.

Perusilme on hapan, suupielet alaspäin, mutta kieli on kerkeä. Hän liikkuu äänettömästi ja maastoutuu tarvittaessa ympäristöönsä. Katse on terävä ja silmät kääntyvät epäinhimillisesti 360 astetta. Lisäksi silmät voi kohdistaa toisistaan riippumatta. Huippuominaisuuksia kerrostalokytälle!

Kyseessä on Marjaana ja Matti Koivuahon perheen lemmikki, pantterikameleontti Amigo alias Hola. Espanjaksi nimi tarkoittaa hei ja se lausutaan ”ola”.

video: Anu Ritvanen

Lämpiminä päivinä otus päivystää parvekkeella ja tarkkailee katunäkymiä. Kiipeilyä varten sillä on vihreää kasvustoa, kiipeilyoksia ja -naruja sekä vanha ulkovaloverkko.

– Ola katselee kulkijoita kaiket päivät. Jos on lämmin päivä, se muuttuu tummaksi ja pullistuu niin, että saa varmasti kaiken lämmön talteen, Marjaana Koivuaho naurahtaa ja Amigo pyöräyttää silmiään, toista itään toista länteen.

Yksityisyydestään tarkat voivat olla Amigon osalta huoletta. Havaitsemansa juorunaiheet se pitää omana tietonaan, koska sillä ei ole sen enempää korvia kuin puhetaitoakaan.

Lähivakoilun estää parvekelasitus, joka huolehtii myös kippurahännän turvallisuudesta.Kameleontti itse on harmiton heppu. Paitsi jos satut olemaan heinäsirkka tai jauhomato. Silloin olet pulassa. Sinut syödään elävältä.

– Jos se on nälkäinen, se ampuu heinäsirkan parissa sekunnissa kielellä suuhunsa, Marjaana Koivuaho kertoo.

Liskon kasvattaja varoitti Koivuahoja, että eläin ei nauti käsittelystä eikä se kiinny omistajiinsa. Koivuaho näkee asian toisin. Lajitovereistaan poiketen Amigo viihtyy yllättävän hyvin ihmisten kanssa.

–Jos olen pidempään pois, se selvästikin etsii minua. Lemmikkinä kameleontti on ollut mainettaan mukavampi.

Vajaassa vuodessa Amigosta on sukeutunut perheen lemmikki. 3-vuotias Maisa saa koskea matelijaan vain aikuisen välittömässä valvonnassa. Tässäkin tapauksessa suojelua tarvitsee Amigo, ei lapsi. Miona, 10, ja Severi, 8, käsittelevät lemmikkiään tottuneesti. Mio­na antaa jopa suukon Holan vihreälle suomupeitteelle.

– Tykkään katsella kun Hola syö ja tekee temppuja, Severi kertoo.

Tempuiksi riittävät Amigon normiliikkumiset terraariossa tai parvekkeella.

Kameleontti valittiin perheen lemmikiksi allergian vuoksi. Marjaana Koivuahon mielestä Amigo on helppohoitoinen verrattuna sen eväisiin, eläviin heinäsirkkoihin ja toukkiin.

Lisko on suhteellisen helppo hoidettava, mutta ruokaeläinten kanssa on toisin.

– Haen sirkkoja tai toukkia kerran pari kuussa, koska on työlästä pitää ne hengissä. Heinäsirkat ovat myös aika ällöttäviä, Koivuaho puuskahtaa ja nappaa heinäsirkan asianmukaisiin pihteihin.

Amigo nuokkuu terraariossa kylläisenä, eikä lotkauta kieltään tarjotulle hyppyheikille. Sen sijaan lasin ulkopuolella Koivuaho saa sätkyn, kun 10-senttinen sirkka yrittää ottaa jättiloikan kohti olohuonetta. Mutta mitäpä sitä ei tekisi lemmikkinsä aterian eteen.

Kylmän tullen Madagaskarilta kotoisin oleva kameleontti siirtyy terraarioonsa. Talven ajaksi kesäpesti kerrostalokyttänä keskeytyy. Kotiterraariossa on lämpimän lokoisat oltavat ympäri vuoden, ja onneksi tarkkailtavaa riittää lasin molemmin puolin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.