Parma lakkauttaa Kangasalan tehtaan – Ovet säppiin jo tammikuun lopulla

3
Parma Oy tiedotti maanantaina, että se aikoo sulkea Kangasalan tehtaan. Tehdas sijaitsee Lentolan yritysalueella.

Parman Kangasalan ja Ruskon tehtailla käydyt yt-neuvottelut ovat päättyneet. Yhtiö tiedottaa, että yhtiö sulkee molemmat tehtaat.

Parman Kangasalan tehtaalla työskentelee työntekijöineen, toimihenkilöineen ja ylempine toimihenkilöineen noin 110 ihmistä. 

Syiksi kerrotaan heikentynyt kysyntätilanne sekä lähivuosien markkinanäkymien ja kyseisten tehtaiden heikko kannattavuus.

Toiminta jatkuu Suomessa yhtiön kymmenellä tehtaalla sekä tytäryhtiö Rajavillen kahdella tehtaalla.

Kangasalan tehtaalla on valmistettu seinäelementtejä erityisesti asuinrakentamisen tarpeisiin. Ruskon tehtaalla on tänä vuonna valmistettu lähinnä toimitilarakentamisen runkotuotteita.

Yhteistoimintaneuvottelut koskivat molempien tehtaiden koko tuotantohenkilöstöä. Ellei uudelleensijoitusmahdollisuuksia löydetä, työt näillä tehtailla päättyvät yhteensä 143 henkilöltä. Suunnitelmien mukaan tehtaat suljetaan tammikuun 2020 loppuun mennessä.

– Uudisrakentamisen määrän putoamisesta johtuen betonielementtien kysyntä on vähentynyt tänä vuonna merkittävästi. Erityisesti asuntorakentamisen volyymin ennustetaan edelleen laskevan vuonna 2020. Käydyissä yt-neuvotteluissa ei valitettavasti löydetty liiketaloudellisia perusteita näiden tehtaiden toiminnan jatkamiseksi, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Viljanen.

Tukitoimet aloitettu

Viljanen kertoo yrityksen keskittävän jatkossa seinäelementtien valmistusta Itämeren alueella konsernin tehokkaimpiin tehtaisiin. Suomessa yhtiö valmistaa seinäelementtejä jatkossa seitsemällä omalla tehtaallaan. Lisäksi Consolis-konserni on investoinut vaativien julkisivuelementtien ja muun muassa porraselementtien valmistukseen Baltiassa ja Ruotsissa.

– Ontelolaattatuotannon osalta olemme panostaneet voimakkaasti Hyrylän tehtaaseen ja runkotuotantoa on keskitetty Nummelaan. Kangasalan ja Ruskon tehtaan sulkemisilla ei ole vaikutusta toimituskykyymme tässä markkinatilanteessa, mutta näillä toimenpiteillä pyrimme varmistamaan yhtiön kannattavuuden lähivuosille, Viljanen jatkaa.

Hän kertoo, että tukitoimet irtisanottavien työntekijöiden osalta on käynnistetty.

– Teemme parhaamme uudelleentyöllistymisen edistämiseksi. Yhtenä vaihtoehtona tarjoamme mahdollisuutta työllistyä muilla tehtaillamme.

Henkilöstö ei uskonut lakkautukseen

Parman Kangasalan tehtaan työntekijät ovat tyrmistyneitä tehtaan sulkemispäätöksestä. Pääluottamusmies Tommi Rönö on yhtä ihmeissään kuin muutkin työntekijät.  

Rönön mukaan tehtaan sulkemista oli yt-neuvotteluissa käsitelty, mutta sen vaihtoehdon toteutumiseen kukaan ei uskonut.

Rönön mukaan työvelvoitteiden pitäisi päättyä tammikuun loppuun mennessä. Hänen mukaansa tehtaalla työskentelee paljon pitkäaikaisia työntekijöitä, joiden irtisanomisaika on puolikin vuotta.

Lue myös: Parma aloittaa uudet yt-neuvottelut – Nyt uhkana koko tehtaan lakkautus

Lue myös: Parma Oy aloittaa yt-neuvottelut Kangasalla – Vähennystarve jopa kolmasosa työntekijöistä: ”Uutinen tuli täytenä yllätyksenä”

3 kommenttia

 1. Parman tehtaan lakkautus on suuri isku Kangasalle.
  Noin sata perhettä sai kylmän rätin kasvoilleen joulun alla.
  Se, miksi tehdas tuotti huonosti viime aikoina, on sitten
  kimurantimpi asia.
  Olisi aiheellista paikallislehden haastatella muitakin kuin
  johtajaa ja luottamusmiestä – joka sai näköjään
  muutaman sanan lehteen.
  Kuinka ne kangasalalaiset, joilta työ nyt loppui?
  Tehtaan lopetuksen vaikutus paikkakunnalla?

  • Hei,

   ja kiitos kommentistasi! Meillä on toimituksessa suunnitteilla jatkojuttua aiheesta. Tieto lakkautuksesta tuli kuitenkin yllätyksenä myös meille, joten emme ole ehtineet toteuttaa juttua vielä. Yst. Heli Keskinen

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.