Partio ei ole ainoastaan lasten harrastus, vaan se tarjoaa puuhaa myös varttuneemmille. Sen todistavat Harjun Pojissa Saukot-seikkailijaryhmän vetäjinä toimivat Kari Kälviäinen, 53, ja Tapani ”Tapsa” Huokuniemi, 48.
Huokuniemen muu perhe oli harrastanut partiota jo pitkään, mutta Tapsa päätyi mukaan vasta muutama vuosi sitten.
– Vetosin aina siihen, että täytyyhän jonkun perheessä toimia kuljettajana. Sitten kuulin, että halukkaita sudenpentuja oli niin paljon etteivät vetäjät riittäneet, hän kertoo.
Työkaverin perhe taas vakuutti Kälviäisen siitä, että hänen pitäisi liittyä mukaan partioon.
– Työkaverin vaimo jakoi Facebookissa Koskaan et ole liian vanha partiolaiseksi -jutun, josta keskustelu alkoi. Kun vielä kyläilin heidän luonaan ja lapsetkin olivat sitä mieltä, että minusta tulisi hyvä ryhmänjohtaja, niin pitihän tällainen luottamustoimi hankkia.
Huokuniemi on toiminut luistelukoulun ohjaajana ja vetänyt sähly- ja yleisurheilukerhoa. Partion hyvänä puolena hän pitää joustavuutta.
– Kokouksia on kerran viikossa ja yksi viikonlopun retki ehkä puolen vuoden aikana. Vetäjiltä toki toivotaan sitoutumista vuodeksi kerrallaan, mutta muuten toiminta on aika vapaata eikä vie liikaa aikaa.
Onnistumisen iloa
Kälviäinen viihtyy kalassa ja metsässä, joten erätaidot ovat hallussa jo ennestään. Hän haluaa taitojen siirtyvän myös seuraaville sukupolville.
– Nykyajan lapset eivät välttämättä osaa käsitellä puukkoa tai kirvestä saati pystyttää telttaa. Olisi ikävää, jos tällaiset taidot katoaisivat.
Saukkojen johtajien mielestä ryhmän vetämisessä parasta on, kun lapset oppivat uusia taitoja ja saavat onnistumisen kokemuksia.
Huokuniemellä ja Kälviäisellä on aiempaakin kokemusta lasten harrastustoiminnan ohjaamisesta, mutta se ei heidän mielestään ole välttämätöntä.
– Täällä pärjää, kunhan omaa kaksi asiaa. Pitää olla vähän lapsenmieltä ja tykätä luonnossa liikkumisesta, Huokuniemi sanoo.
– Kokouksissa on aina kaksi täysi-ikäistä vetäjää. Siksi aikuisia tarvitaan mukaan toimintaan, Kälviäinen kertoo.
Kokouksissa opetellaan partiotaitoja, valmistellaan retkiä ja leikitään. Valtakunnallinen partio-ohjelma antaa suuntaa, mutta muuten kokousten sisältö on ohjaajien käsissä.
– Olemme käyneet luistelemassa, tehneet solmuja, suorittaneet erilaisia taitomerkkejä ja opetelleet ensiapua. Energiaa puramme leikkimällä vuorenvalloitusta ja hankipalloa, miehet kertovat.
Retkiä, leirejä, kisoja
Viikottaisten kokousten lisäksi luvassa on talvi- ja kesäretkiä sekä seikkailijoiden vaellus Sepeli, jotka toteutetaan yhdessä Roineen Tyttöjen kanssa.
– Lisäksi useat lippukunnan ryhmät osallistuvat erilaisiin Hämeen Partiopiirin tai Suomen Partiolaisten järjestämiin partiotaitokisoihin. Ensi vuonna Suomessa pidetään suurleiri, Roihu 2016, johon odotetaan jopa 15 000 partiolaista, Huokuniemi kertoo.
Leirit ovat jääneet vetäjien mieleen mukavina kokemuksina. Kansainvälisillä leireillä he ovat tutustuneet muiden maiden partiolaisiin.
– Partioaate luo tietynlaisen yhteenkuuluvuuden tunteen. Kunnioitamme luontoa ja olemme avuliaita ja suvaitsevaisia. Siitä varmaan syntyy leireille ominainen hyvä yhteishenki, Kälviäinen pohtii.
Lisätietoa partioharrastuksesta: www.mukaanpartioon.fi
MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä