Pauliina ja Aki Harju iloitsevat lapsistaan ja kotikaupungistaan: Kangasala hellii lapsiperheitä

0
Harjun perhe ja Oiva-koira viihtyvät Kangasalla erinomaisesti. Pauliina, Aki ja lapset muuttavat vielä tänä kesänä Liutusta Kortekumpuun.
Harjun perhe ja Oiva-koira viihtyvät Kangasalla erinomaisesti. Pauliina, Aki ja lapset muuttavat vielä tänä kesänä Liutusta Kortekumpuun.

Liutussa sijaitsevassa rivitaloneliössä ei usein hiljaista hetkeä tule: haastatteluhetkelläkin 2,5-vuo­tias Eino Harju huristelee alakertaa ympäri sinisellä muovimopollaan ja pyytää innoissaan välipalaksi Muumi-patukkaa. Pieni, valkoinen Oiva-koira haastaa hyväntahtoisella murinalla omistajiaan pallonheittoon, ja vasta vajaan kolmen viikon ikäinen tyttö, ”pikkukikko”, tuhisee sohvalla unipesässään.

Perheen vanhemmat, Pauliina Harju ja Aki Harju, istahtavat kuitenkin sohvalle rauhallisina ja hy­myillen. Elämä Kangasalla on hyvää.

Ystävien innoittamana

Harjut tapasivat toisensa Raumalla luokanopettajiksi opiskellessaan. Syntyjään itsekin raumalainen Pauliina ja Ilmajoelta kotoisin oleva Aki päätyivät ensin töiden perässä Etelä-Pohjanmaalle, mutta lopulta tie toi pariskunnan Kangasalle.

– Minä sain luokanopettajan viran Tampereelta ja Aki Pirkkalasta, Pauliina Harju kertoo.

Yksi Harjujen opiskelukavereista oli kotoisin Kangasalta, ja tämä oli kertonut pariskunnalle kotikul­mistaan. Kummallekin entuudestaan tuntematon kaupunki tuli entistä tutummaksi ystäväpariskun­nan muutettua Vatialaan.

– Ystävämme tutustuttivat meidät asuinseutuunsa, ja me ihastuimme siihen täysin. Kangasala tuntui heti kodilta, Harjut kertovat.

– Sen vuoksi mekin muutimme Kangasalle vuoden 2015 elokuussa.

Luonto ja palvelut lähellä

Eniten Harjut iloitsevat Kangasalan luonnosta, joka pitää sisällään paljon luontopolkuja, metsiä ja vesistöjä. Eri paikkoihin pääsee kulkemaan jouhevasti paitsi polkupyörällä, myös bussilla.

– Kangasalan maisemakattauskin on laaja. On urbaania kaupunkimaisemaa, jylhiä harjuja, lukuisia järviä ja maaseutuakin, Aki Harju listaa.

Luonnon lisäksi myös laajat palvelut saavat pariskunnalta kiitosta.

– Esimerkiksi kampaaja- ja kosmetologipalvelut löytyvät kätevästi kotikaupungista, kuten myös isot marketit ja kattavat terveyspalvelut, Harjut kiittelevät.

Risuja ravintoloiden ja roskisten määrästä

Pariskunta antaa Kangasalle risuja ulkoilupaikkojen lähistöllä olevien roskakorien vähyydestä.

– Aika usein sitä näkee tien vieressä roskia ja koirien jätöksiä, kun ihmiset eivät viitsi kantaa roskiaan kilometrikaupalla ympäriinsä, Aki Harju sanoo.

– Jos roskiksia olisi enemmän, olisi ympäristökin varmasti entistä viihtyisämpi.

Aivan kaikkia palveluitakaan ei Kangasala pysty asukkailleen tarjoamaan, vaan esimerkiksi ravinto­latarjonnassa olisi petraamisen varaa.

– Jos haluamme lähteä ulos syömään, suuntaamme usein Tampereelle, Harjut kertovat.

Myös Akin crossfit-harrastus vaatii matkustamista Tampereelle, sillä Kangasalla ei – ainakaan vielä – ole kunnollista crossfit-salia.

– Minä olen kuitenkin löytänyt täältä itselleni sopivan kuntosalin, ja uimahallikin on tullut tutuksi etenkin vauvauinnin myötä, Pauliina Harju iloitsee.

Ihanteellinen asuinpaikka lapsiperheille

Kaiken kaikkiaan Kangasala on osoittautunut lapsiperheelle ihanteelliseksi asuinpaikaksi. Har­jujen mukaan neuvola on tarjonnut paljon tukea vauva-arkeen, ja kaupungista on löytynyt runsain määrin erilaisia harrastuksia ja kerhoja pienille lapsille. Pariskunnan tuttavat ovat kertoneet isom­millekin lapsille löytyvän Kangasalta harrastusmahdollisuuksia laidasta laitaan.

Vaikka Harjut eivät Kangasalle muuttaessaan tunteneet sieltä entuudestaan kuin ystäväpariskun­tansa, on kaupungista löytynyt rutkasti uusia ystäviä.

– Jos Kangasalle muuttaa tuntematta ketään paikkakuntalaista entuudestaan, niin täällä kyllä tutus­tuu. Kangasalla asuu paljon lapsiperheitä, ja niitä näyttää muuttavan koko ajan lisää, Pauliina Harju tuumii.

Harjujen mielestä Kangasalla on ollut niin helppo ja hyvä olla, että he ostivat uuden omakotitalon Kortekummusta, johon perheen on tarkoitus muuttaa myöhemmin kesällä.

– Sen on tarkoitus olla loppuelämämme koti, pariskunta suunnittelee.  

Kangasalan Sanomista paikalliset uutiset saa helpoiten

Harjut elävät parhaillaan kuuluisia ruuhkavuosia, eikä sanomalehtien lukeminen rauhassa ole vallit­sevassa elämäntilanteessa useinkaan mahdollista. Siksi pariskunta katsookin uutiset lähinnä televi­siosta.

– Olemme kuitenkin sen verran ”vanhan kansan ihmisiä”, että meidän mielestämme esimerkiksi naimisiinmenosta tai vauvan syntymästä kuuluu ilmoittaa paikallislehdessä, Pauliina Harju kertoo.

Pauliina Harju on myös huomannut, että tietoa Kangasalan tapahtumista joutuu toisinaan etsimään kissojen ja koirien kanssa. Välillä pariskunta on hipsinyt naapuriin lainaamaan Kangasalan Sanomia päästäkseen perille kaupungin uutisista ja tapahtumista.

– Nyt kun meille itsellekin alkaa tulla Kangasalan Sanomat, saamme kaikki tiedot Kangasalan uuti­sista ja tapahtumista yhdestä paikasta, Harjut iloitsevat.


Uuden kangasalalaisen tärkeät mitat ja muut pienet suuret asiat ovat luettuja juttuja Kangasalan Sanomissa. Palstalle pääsevät myös muualla syntyneet kangasalalaislähtöisten vanhempien vauvelit. Kangasalan Sanomat tarjoaa kahden viikon lehdet veloituksetta vastasyntyneen kangasalalaisen perheelle. Jos olet jo tilaaja, voit antaa ilmaisjakson lahjaksi ystävälle. Lähetä vauvauutisesi!

Haluatko sinäkin pysyä kärryillä kotikaupunkisi asioista? Tilaa Kangasalan Sanomat printtinä tai diginä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.