PAU:n pääluottamusmies kertoo: Kangasalan postissa kohtuullinen tunnelma – yhtiön toiminta lietsoo pelon ilmapiiriä

0
PAU:n Pirkanmaan pääluottamusmies Leo Harra kertoo, että työnantajapuoli haluaa halpuuttaa työtä saada sitä kautta kilpailuetua muihin jakelu- ja kuljetusyrityksiin.

Tapaamme Leo Harran kanssa Kangasalan postin jakelun toimipaikan pihalla. Ulkona vihmoo vettä, mutta sisälle ei ole menemistä.

Työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n Pirkanmaan pääluottamusmies Harra kertoo, että toimittajat eivät ole tervetulleita Postin tiloihin, ellei haastattelua ole sovittu yhtiön viestinnän kautta.

Pihalla saamme olla, mutta valokuvissa ei saa näkyä yhtiön kalustoa tai rakennuksia. Kangasalalainen Harra kokee, että yhtiö lietsoo toiminnallaan pelon ilmapiiriä.

– Kangasalan toimipaikassa henki on hyvä verrattuna joihinkin muihin paikkoihin. Päivittäinen posti jaetaan tällä hetkellä, koska työntekijät haluavat palvella asiakkaita. Se tarkoittaa venymistä, kuten ylitöiden tekoa, Harra kertoo.

Kangasalan jakelutoimipaikka on Pirkanmaan suurin yksittäinen toimipiste. Henkilöstöön kuuluu noin 40–50 työntekijää.

Postissa vallitseva tulenarka tilanne johtuu Postin taannoisesta ilmoituksesta siirtää noin 700 Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijää halvemman Teollisuusliiton työehtosopimuksen (TES) piiriin. Käytännössä se tarkoittaisi heidän kiinteän palkkansa laskua.

Todellisuudessa yhtiö suunnittelee jopa 8 000–9 000 työntekijän työehtojen heikentämistä.

Harra kertoo, että työntekijäpuoli kokee, että Posti haluaa halpuuttaa työtä ja saada sitä kautta kilpailuetua muihin jakelu- ja kuljetusta tekeviin yrityksiin, kuten Matkahuoltoon ja PostNordiin, nähden.

Hänen mukaansa niiden työntekijät ovat AKT:n ja kaupanalan TES:n piirissä. Se takaa heille suunnilleen samanlaiset tai paremmat työehdot kuin Postin pakettityöntekijöiden nykyinen työehtosopimus.

Työnantajapuoli perustelee työehtojen heikennyksiä säästötarpeella, jonka todetaan usein johtuvan kirjepostin määrän putoamisesta.

– Kirjeiden määrä on vähentynyt, ja kirjeposti on yhtiölle suuri bisnes. Kyllä me sen myönnämme. Mutta työt eivät ole vähentyneet, koska väkeä on poistettu yt-neuvotteluissa ja eläkepolun kautta. Jäljelle jäänyt väki tekee heidän työnsä, Harra selittää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kangasalan kaltaisilla haja-asutusaluevoittoisilla paikkakunnilla postin jakamisessa on haasteita. Leo Harra palaisi silti takaisin viisipäiväiseen jakeluun.

Harra ei usko visioihin, joiden mukaan kirjeet häviäisivät kokonaan. Hänen mielestään kirjepostia pitäisi jakaa tulevaisuudessa jälleen viitenä päivänä viikossa. Tällä hetkellä varsinaisia jakelupäiviä on neljä. Tiistai on työntekijöillä lyhyempi päivä, ja silloin laatikoihin ilmestyy vain lehtiä ja paketteja.

Jos jakelupäiviä olisi viisi, posti kulkisi nopeammin. Lisäksi työkuorma jakautuisi tasaisemmin, eivätkä päivät venyisi neljänä päivänä toisinaan jopa kymmentuntisiksi.

– Sellaisen työpäivän jälkeen ei jaksa kuin vetää villasukat jalkaan, Harra toteaa.

Kangasalan kaltaisilla haja-asutusaluevoittoisilla paikkakunnilla postin jakelu on haastavaa, sillä maaseudulla jakelureitit ovat pitkiä ja tiestö toisin paikoin huonokuntoista.

– Työntekijät haluavat tehdä työnsä kunnolla, mutta palkoista ja ehdoista ei voi enää joustaa, Harra toteaa.

Hänen mielestään pitäisi pohtia, onko Posti bisnes- vai palvelulaitos. Jos postia halutaan edelleen jaettavan, palvelu maksaa.Kangasalan jakelukeskuksessa työntekijät ovat käytännössä aamu- ja aamupäivävuorossa.

Harra kertoo, että posti kerätään ja lajitellaan aamun aikana. Etenkin haja-asutusalueiden autoreittien varrella jako painottuu iltapäivään ja iltaan. Keskustan alueella asuvien kirjeluukut voivat kolahtaa jo aamupäivällä.

FAKTA

Mitä Postissa tapahtuu?

Työnantajapuolta edustava Palta ja työntekijöitä edustava PAU aloittivat työehtosopimusneuvottelut viime viikolla.

Tällä hetkellä odotetaan, että Posti siirtäisi 700 pakettilajittelijaa takaisin Medialiitolle Posti Palvelut Oy:ltä, jotta neuvotteluja voitaisiin jatkaa.

Seuraava neuvottelupäivä on sovittu ensi viikolle.

Posti ilmoitti aikaisemmin, että se haluaa siirtää 700 pakettityöntekijää halvemman työehtosopimuksen piiriin. Ilmoitus aiheutti lakkoja.

Julkisuudessa on puhuttu myös useiden tuhansien työntekijöiden työehtojen heikentämisestä.

Tällä hetkellä posti jaetaan ainakin Kangasalla normaalisti.

Muokattu 17.9. kello 9.47. Korjattu pääkuvan kuvatekstiin työnantajapuoli.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.