PAU:n pääluottamusmies kertoo Kangasalan toimipisteen toiminnasta: ”Jokaisen pitäisi ymmärtää, kuinka suurista asioista tässä on kyse”

0
Kangasalan jakelutoimipaikka on Pirkanmaan suurin yksittäinen toimipiste.

Postin lakko jatkuu edelleen. Maanantain ja tiistain välisenä yönä saatiin aikaiseksi sovintoehdotus, jonka Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi tänään tiistaina.

Sovittelu jatkuu seuraavan kerran keskiviikkona kello 13.

PAU:n Pirkanmaan pääluottamusmies Leo Harra työskentelee Kangasalan postin jakelun toimipisteessä. Hänen mukaansa PAU:lla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hylätä sovintoesitys.

– Emme me voi hyväksyä sopimusta, jossa työehtojamme aletaan polkea. Lisäksi 700 Postin pakettilajittelijaa on saatava takaisin PAU:n työehtosopimuksen piiriin, Harra sanoo.

Kangasalan Postin jakelutoimipaikka on Pirkanmaan suurin yksittäinen toimipiste. Henkilöstöön kuuluu noin 40-50 työntekijää.

Harra kertoo, että lakosta huolimatta jakelupiste ei ole ollut viime päivinä autio.

– Valitettavasti siellä on töissä rikkureita. Jokaisen ihmisen pitäisi ymmärtää, kuinka suurista asioista tässä on kyse, Harra toteaa.

Hän ymmärtää hyvin, että lakosta koituvat haitat harmittavat ihmisiä.

– Me Postin työntekijät olemme todella pahoillamme, mutta meillä ei ole muita vaihtoehtoja. Onneksi Suomen kansa on ollut ihailtavasti meidän puolellamme.

Lue myös: PAU:n pääluottamusmies kertoo: Kangasalan postissa kohtuullinen tunnelma – yhtiön toiminta lietsoo pelon ilmapiiriä

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kangasalan Sanomia jakelupisteissä

Lakko vaikuttaa myös Kangasalla monin tavoin. Vain pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista saadaan tämän hetkisen arvion mukaan lajiteltua ja jaettua vastaanottajille.

– Osa henkilöstöstämme on töissä, joten osa printtipostista on saatu lajiteltua ja jaettua. Myös pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suuremmissa kaupungeissa. Valitettavasti nyt lakon pitkittyessä pienessä osassa paketteja viiveet voivat olla jopa viikon. Suurin osa pystytään tämän hetkisen arvion mukaan kuitenkin toimittamaan asiakkaille aikataulussa, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Suurin osa Kangasalan Sanomien tilaajista on varhaisjakelun piirissä, jossa lehdet jaetaan talouksiin normaalisti lakosta huolimatta.

Hieman alle 1 000 taloutta saa Kangasalan Sanomat päiväjakelussa. Näihin talouksiin lehti jää lakon ajan jakamatta.

Lakon vuoksi näköislehtemme on luettavissa ilman tunnuksia. Lisäksi toimitamme keskiviikkoaamuna lehtiä lähemmäs tilaajiamme jakelupisteisiin eri puolille kaupunkia.

Tuoreimman lehden voi hakea veloituksetta seuraavista paikoista:

Keskusta: Kangasalan Sanomien toimitus, Myllystenpohjantie 2

Keskusta: Kangasalan Uimahalli Kuohu, Kirkkojärvenkuja 4

Lentola: Kangasalan Prisma, kaupungin infopiste, Mäkirinteentie 10

Kuhmalahti: Kuhmalahden kauppa, Kuhmalahdentie 56

Sahalahti: K-Market Sahrami, Isoniementie 1

Ruutana: K-Market Ruutana, Ruutanantie 869

Kangasalan Sanomat ei myöskään lähetä asiakkailleen laskuja lakon aikana.

Kaupunki ohjeistaa toiminnoissaan

Lakko vaikuttaa myös Kangasalan kaupungin saapuvan ja lähtevän postin kulkuun. Kangasalan kaupungille osoitetun postin voi toimittaa perille tuomalla sen Kaupunginvirastoon tai jättämällä sen viraston lokeroon.

Asiakirjat voi lähettää myös sähköisesti osoitteeseen kirjaamo@kangasala.fi. Lisäksi postia voi lakon aikana jättää kaupunki-infoon Lentolan Prismaan.

Lakko huomioidaan kaupungin laskutuksessa muun muassa laskujen maksuajan pidennyksenä.

Sosiaalipalveluiden maksusitoumukset ja kiireelliset asiakirjapyynnnöt pyydetään noutamaan ensisijaisesti sosiaalikeskuksesta.

Seurakunnalla viiveitä todistusten toimituksessa

Kangasalan seurakunnan eri viranomaistodistusten toimituksessa on odotettavissa viiveitä lakon takia. Todistuksia ovat muun muassa sukuselvitykset ja muut virkatodistukset sekä todistus avioliiton esteiden tutkinnasta.

Seurakunta voi toimittaa todistuksen turvasähköpostilla lakon aikana. Asiakkaat voivat myös noutaa todistukset kirkkoherranvirastosta.

Lakon aikana todistuksia ei postiteta, vaan ne lähetetään asiakkaille lakon päättymisen jälkeen. Lakon aikana virastolta ei lähetetä myöskään laskuja.

FAKTA: Postin lakko

Työnantajapuolta edustava Palta ja työntekijöitä edustava PAU aloittivat työehtosopimusneuvottelut syyskuun alussa.

PAU vaatii, että Posti siirtäisi 700 pakettilajittelijaa takaisin Medialiitolle Posti Palvelut Oy:ltä.

Posti ilmoitti aikaisemmin, että se haluaa siirtää 700 pakettityöntekijää halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Julkisuudessa on puhuttu myös useiden tuhansien työntekijöiden työehtojen heikentämisestä.

PAU aloitti lakon viikko sitten maanantaina 11.11. Lakkojen on kerrottu kestävän jopa neljä viikkoa.

Tähän mennessä tukitoimista PAUn ja postilaisten työtaistelulle ovat ilmoittaneet Ilmailualan Unioni IAU,  Rautatiealan unioni RAU, Suomen Merimies-Unioni SMU, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Suomen Elintarviketyöläiset SEL ry. Myös Sähköliitto on ilmoittanut tukevansa PAUn lakkoa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.