Pelaajasta valmentajaksi ja polun rakentajaksi

0
Christian Joutsenvuori haluaa luoda ammattimaisen pelaajapolun e-urheilijoille. Kuva: Pauliina Lindell

Terroristien tehtävä on panna pommi maahan, ja poliisien tehtävä joko estää se tai purkaa pommi. Se tiimi, joka ensin voittaa 16 kierrosta, voittaa pelin.Counter Strike Global Offensive on taktinen viisi vastaan viisi sotapeli. Christian Joutsenvuori, 23, pelasi peliä puoliammattilaisena kuusi vuotta. Viime vuonna tiimi oli menossa harjoitusleirille ja etsi itselleen valmentajaa.

– Ilman kontakteja se oli mahdotonta. Jäin ajattelemaan asiaa, emme varmasti olleet ainoita tämän asian kanssa.

Joutsenvuori päätti ratkaista ongelman ja siirtyi itse pelaajasta valmentajaksi. Pelatessaan Enhanced esports -tiimissä Joutsenvuori toimi pelin sisäisenä johtajana, joka kertoo aina kierroksen alussa, mitä tehdään. Hän tuntee pelin kuin omat taskunsa.

– Olen aina tykännyt miettiä peliä taktisesti, koen että voin käyttää taitojani hyödyksi valmentamalla.

Joutsenvuori perusti viime syksynä Incoach-nimisen yrityksen. Yrityksessä on mukana muitakin valmentajia.

– Tarjoamme valmennusta kaikille, jotka haluavat kehittyä kilpapelaamisessa, mutta tällä hetkellä pääpaino on koulujen kanssa yhteistyönä järjestettävissä koulutuksissa.

Valmentaminen on hyvin samanlaista kuin perinteisissä urheilulajeissa. Ainoa ero on ehkä se, että valmentaja ei ole yhtä paljon läsnä fyysisesti. Kotikoneelta valmentaja voi kuitenkin olla samassa pelissä ja palvelimella, katsella peliä jokaisen tiimiläisen kuvakulmasta ja kommunikoida pelaajien kanssa.

Tiimiläisten keskittyessä enemmän mekaanisiin suorituksiin, valmentaja toimii ylimääräisenä silmäparina, joka näkee asioita, joita tiimi ei itse huomaa. Valmentaminen on myös ohjaamista ja motivoimista.

– Jos ollaan hävitty peli, katsotaan se yhdessä, mietitään mikä meni pieleen, miten korjataan se ja kehitytään.

Joutsenvuori on valmentanut tämän kevään Rpeat esports -tiimiä. Kevään aikana Joutsenvuori on saanut aikaan kehitystä tiimin välisessä kommunikoinnissa ja päätöksenteossa.

– Se on hyvin tärkeää, kun ei olla fyysisesti läsnä ja pelissä kaikki näkevät eri asioita, silloin pitää puhua toisille. Ensimmäisessä Lan-verkkopelitapahtumassa jäimme kolmanneksi, viimeksi tuli voitto mennen tullen.

Tiimimotivaation ja ryhmähengen kannalta on tärkeää, että pelaajat välillä harjoittelevat yhdessä. Siksi tiimeille on harjoitusleirejä.

– Harjoitellessa livenä tulee esille syvällisiäkin asioita tiimin sisältä. Silloin kaikki ovat täysillä mukana.

Perinteisistä urheiluseuroista jo useampi on perustanut esports-joukkueita. Huhtikuussa Joutsenvuori perusti yhdessä Mikko Kalijärven kanssa Vimpelin Vedon esports-jaoston. Jaostolla on oma esports-tiimi Veto, jonka mangerina Joutsenvuori toimii. Tavoitteena on saada Vedolle myös Academy-tiimi, nuorempi joukkue, josta voi nostaa pelaajia pääjoukkueeseen.

– Aloite tuli heidän suunnaltaan, onhan se hienoa, perinteinen urheiluseura ja Suomen ykköspesisjoukkue.

Tiimi pelaa Telia esports series -sarjassa, joka on Suomen pääsarja. Siinä pelaa yhteensä kahdeksan joukkuetta, joista kolme on kutsuttu ja viisi karsittu 200 eri tiimin joukosta. Palkintopotti sarjassa on yhteensä 40 000 euroa ja osa peleistä lähetetään suorana Subtv:ltä perjantai-iltaisin.

Pelaajapolun kehittämiseksi on tärkeää saada esports osaksi urheiluseuroja ja toisen asteen kouluja.

– Koen, että meiltä puuttuu vielä ammattimaisuus, koulutuksen kautta luotu pelaajapolku ja seuran kautta mahdollisuus ammattimaiseen toimintaan.

Joutsenvuoren mukaan juuri toisen asteen koulut ovat avainasemassa pelaajapolun vahvistamiselle.

– Voin omasta kokemuksesta sanoa, että siinä iässä alkaa pelaajana olla enemmän kärsivällisyyttä ja asiaa voi ajatella ammattimaisemmin.

Polkujen rakennus on jo kovassa vauhdissa. Incoach järjestää esports-kursseja yhteistyössä muun muassa Sasky koulutuskuntayhtymän kanssa, ja on mukana myös Alajärven ammattikoulun datanomiopetuksessa.

– Siellä on suuntauksena kilpapelaaminen. Opiskelu sisältää vuoden valmennuksen. Incoach suunnittelee myös esports-kesäleirejä lapsille.

Fyysisesti raskasta pelaaminen ei ole, mutta henkisesti ja mentaalisesti kylläkin. Kokonaisvaltainen terveydestä huolehtiminen on tärkeää jaksamisen ja keskittymisen kannalta.

Hyvinvoiva ihminen on myös parempi urheilija. Siksi esports-koulutuksiin ja kesäleireihin kuuluu myös liikuntaa ja terveystietoa. Samalla halutaan rikkoa pelaajia koskevia ennakkoluuloja.

– Huolehditaan koulu ja nukkuminen. Sitten kun treenataan, niin treenataan. Kun tämä opetetaan jo koulussa, nuoretkin huomaavat, että he jaksavat paremmin treeneissä ja tärkein eli ajatus kulkee.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.