Peliautomaatilla iso vaikutus pienen kyläkaupan liikevaihtoon, kertoo paikallinen kauppias

2
Kauppias Marko Nikkilä kertoo, että voittajaa on Pakkalassa arvuuteltu pitkin viikoa. Kuva: Jouni Valkeeniemi

Veikkaus aikaistaa automaattipelaamisen tunnistamista vuodella. Samalla Veikkaus arvioi, että hajasijoitettujen automaattien määrä laskee lähivuosina jopa 8 000:lla. Uusi arvio on selkeästi suurempi kuin aiemmin syksyllä esitetty luku. Pienelle kyläkaupalle Veikkauk­sen peliautomaateilla on suuri merkitys.

– Syrjäseudun kauppiaalle on iso asia, jos automaattien määrä vähenee. Pelitulot ovat iso siivu pienistä tuloista. Etenkin talven hiljaisina aikoina kaikilla lisäpalveluilla on merkitystä, ja Veikkaus on lisäpalveluiden joukossa ihan omaa luokkaansa, sanoo Kyläkauppa Nikkilän kauppias Marko Nikkilä.

Kyläkauppa Nikkilä toimii Pakkalassa. Nikkilällä on toinen liike Tampereella. Ero ison kaupungin pienellä kaupalla ja syrjäkylän pienellä kaupalla on Nikkilän mukaan suuri. Tampereen liikkeen toimintaan peliautomaatin poistolla tuskin olisi mitään vaikutusta.

Marko Nikkilä arvelee, että pakollinen tunnistautuminenkin saattaa jonkin verran karsia pelaamista. Ongelmapelaajien kohdalla se tietenkin on hyvä asia. Nikkilä arvioi, että myös satunnainen vaihtorahoilla pelaaminen saattaa vähentyä tunnistautumisen jälkeen.

K-supermarket Kangasalan kauppias Leena Lantta näkee peliautomaatit yhtenä lisäpalveluna asiakkaille.

– Tämän lisäpalvelun tarjoamiseen liittyy vahvasti myös vastuullisuusnäkökulma. Pelikoneita ja pelaamista on jatkuvasti valvottava, muun muassa ikärajavalvonta on päivittäistä työtämme, muistuttaa Leena Lantta.

Valvontaa pakollinen tunnistautuminen auttaisi. Lantan mukaan on vielä liian aikaista arvioida Veikkauksen suunnitelmia peliautomaattien vähentämisestä. Hänen mukaansa suuremmissa myymälöissä, kuten heidän myymälänsä, peliautomaattien osuus liikevaihdosta on huomattavasti pienempi kuin pienissä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Peliautomaateilla pelaaminen edellyttää tulevaisuudessa tunnistautumista. Veikkaus ilmoitti, että tunnistautuminen alkaisi jo tammikuussa 2021. Kuva: Jouni Valkeeniemi

Eduskunta päätti viime keväänä, että pakollinen tunnistautuminen astuu voimaan vuoden 2022 alusta, mutta Veikkaus ilmoitti viime viikolla ottavansa tunnistautumisen käyttöön jo vuoden 2021 tammikuun aikana. Aiemmin syksyllä S-ryhmän, Keskon ja R-kioskin edustajat arvelivat, että erityisesti pienet myymälät kärsisivät rahapelikoneiden poistosta. Silloin Vekkaus vielä arvioi, että koneita poistuu noin 3 000.

Keskustelu Veikkauksen vastuusta virisi, kun Kelan asiantuntijalääkäri Seppo Mäkinen ilmaisi Helsingin Sanomien yleisönosastolla huolensa peliautomaattien sijoittelusta.

Kauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille sijoitetut pelikoneet ovat hänen mukaansa vaarallisia peliongelmaisille.

Veikkauksella on Suomen kioskeissa, kaupoissa, ravintoloissa ja huoltoasemilla noin 18 500 automaattia. Pirkanmaalla peliautomaatteja on reilut 1 700.

2 kommenttia

  1. Yksi hajasijoiteltu rahapeliautomaatti vie kuntalaisilta keskimäärin n.31.000€/v. Kauppias saa tästä noin n.4500€. Paikkakunta jää tappiolle siis yli 26.000€ per automaatti.

  2. Pitäisikö kauppiaan aloittaa liiketalouden perusteista. Jos asiakas ei laita 100 e rahaa koneeseen niin ei se häviä minnekään, vaan uskoisin sen jopa menevän kulutukseen ja kuppiaalle. Nyt 3/4 rahasta häviää paikkakunnalta pois Veikkauksen kautta. Paikkakunta, asiakas ja kauppias siis häviää tässä Veikkauskuviossa. On aika alkeellista tuijottaa 4500€ tuloa ja olla miettimättä kokonaisuutta ollenkaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.