Pelisalmen aluejätepisteen säilyminen vaakalaudalla – edes valvova riistakamera ei ole estänyt väärinkäytöksiä

0
Pelisalmen venerannan tuntumassa sijaitsevalla aluejätepisteellä muistutetaan, että aluejätepisteet on tarkoitettu vain kodin päivittäisille sekajätteille. Aluejätepisteitä voivat käyttää jätehuollon vuosimaksua maksavat vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat. Osassa pisteistä on myös paperinkeräysastia.

Pelisalmessa sijaitsevalla aluejätepisteellä on ollut tänä kesänä paljon väärinkäytöksiä.

 

Aluepäällikkö Tero Haapala Pirkanmaan jätehuollosta kertoo, että sinne on tuotu remonttijätettä, kuten poistettuja keittiön kaapistoja ja puutavaraa, jotka kuuluisi viedä suoraan jäteasemalle.

– Toiminta on selvästi tietoista. Olemme kokeilleet valvoa riistakameralla ja ohjeistaa isolla stop-merkillä, Haapala kertoo.

Pelisalmen aluejätepisteen lähellä ei ole asutusta, joten sinne on helppo jättää luvatonta jätettä huomiota herättämättä.

Haapalan mukaan väärinkäyttö tarttuu helposti. Kun ihmiset tottuvat kippaamaan peräkärrynsä johonkin, toimintatapaa on vaikea muuttaa.

Pirkanmaan Jätehuollossa harkitaankin pisteen poistamista.

– Toisaalta moni tuo vain sinne kuuluvan roskapussin. Sillä on paljon käyttäjiä, joten sikäli on harmi, jos se poistetaan, ­Haapala toteaa.

Aluepäällikkö muistuttaa, että aluejätepisteiden siistiminen niille kuulumattomista jätteistä on ylimääräistä työtä ja näkyy asiak­kailta perittävissä vuosimaksuissa.

Pienen, mutta näkyvän joukon toiminta, vaikuttaa siten myös asiallisesti kierrättävään enemmistöön.

Haapala korostaa, että kaiken kaikkiaan kangasalalaiset käyttävät jätehuollon palveluita asiallisesti. Haja-asutusalueella sijaitsee yhteensä noin 60 kodin sekajätteelle tarkoitettua pistettä.

Pidempiaikaisia ongelmia on ollut vain Pelisalmessa.

Kesäaikaan roska-auto huristelee haja-asutusalueilla noin tuplasti useammin kuin talvikaudella.

Kesällä suurin osa jäteastioista tyhjennetään kahdesti viikossa. Nopeasti täyttyvissä paikoissa, kuten Pelisalmessa käydään jopa kolme kertaa viikossa.

– Myös astioita lisätään kesällä tarpeen mukaan, Haapala kertoo.

Haja-asutusalueella asuvien on mahdollista saada oma sovitusti tyhjennettävä jäteastia.

Pirkanmaan Jätehuolto suosittelee oman astian hankkimista erityisesti sellaisille asiakkaille, joiden lähellä ei ole yleistä aluejätepistettä tai jotka asuvat osan vuotta muualla.

– Mökkiläisille voi joskus ­olla edullisempaa tilata tyhjennys esimerkiksi viidestä kuuteen kertaan kesässä kuin maksaa vuosimaksua, Haapala vinkkaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.