Pelisalmen jätepiste lakkautettiin väärinkäytösten takia: remonttijätteen dumppaaminen oli muuttunut jo törkeäksi

0
Pelisalmen aluejätepisteteen väärinkäytöksiä yritettiin torjua erilaisin keinoin vuosia, mutta tuloksetta.

Pelisalmen aluejätepiste otettiin pois käytöstä marraskuun puolivälissä. Syyksi poistamiselle Pirkanmaan Jätehuollon aluepäällikkö Tero Haapala kertoo jopa kymmenen vuoden ajan jatkuneet väärinkäytökset. Jätepiste on ollut lakkauttamisuhan alla ongelmien takia jo vuosia. Sen käyttöä on yritetty valvoa muun muassa riistakameralla, mutta tekijöitä ei ole saatu kiikkiin.

Toiminta yltyi jälleen kesän ja syksyn aikana Haapalan mukaan törkeäksi. Pisteen ympärille ja penkkaan oli kärrätty monta kuutiota remonttijätettä ja muuta pisteeseen kuulumatonta romua. Jätepiste on tarkoitettu vain kotitalousjätteelle, ja sitä kuten muitakin aluejätepisteitä saavat käyttää jätehuollon vuosimaksun maksaneet asukkaat ja mökkiläiset.

– Pirkanmaan toimialueella on lähes 500 jätepistettä. Pelisalmessa on ollut näistä kaikista eniten väärinkäytöksiä, Haapala sanoo.

Sahalahdentien tuntumassa syrjäisellä paikalla, mutta läpikulkureitin varrella, sijaistessaan sitä käyttivät myös sellaiset, joilla siihen ei ollut oikeutta. Syksyllä Pirkanmaan alueella poistettiin käytöstä väärinkäytösten vuoksi yhteensä 5–7 aluejätepistettä. Kangasalla poistettiin ainoastaan Pelisalmen piste.

Oma jäteastia tulee halvemmaksi

Jätepisteen läheisyydessä on muutama kymmenen asuin- tai vapaa-ajanrakennusta, joista suuri osa on Isosaaressa. Jätehuoltoyhtiö kehottaa alueen asukkaita hankkimaan oman tai naapurin kanssa yhteisen jäteastian.

– Pirkanmaan jätehuoltolaitos kuljettaa astian maksutta perille. Asiakas maksaa ainoastaan tyhjennyskerroista, joten palvelu on laadukkaampi ja usein myös halvempi, Haapala sanoo.

Jos vapaa-ajan asumusta käytetään toukokuulta syyskuulle ja jätteet haetaan neljän viikon välein kiinteistön lähellä sijaitsevasta omasta jäteastiasta, vuosikustannuksia syntyy noin 25–30 euroa. Jos mökkiläinen käyttää aluejätepisteitä, tulee hänen maksaa vuosittain 60 euroa jätehuollon vuosimaksua. Ympärivuorokautisten asukkaiden jätehuollon vuosimaksu on 110 euroa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.