Pelko leviää, jos totuutta ei selvitetä

1

Muutama päivä sitten kangasalalaisissa Facebook-ryhmissä alkoi kiertää viesti, jossa varoiteltiin nuorten vanhempia. Viestin mukaan Pirkanmaalla on ollut liikkeellä pillereitä, joiden sisältö on ollut muuta kuin on sanottu.

Tekstin mukaan pillerit valmistetaan Kangasalan Suoramalla. Kirjoituksessa sanotaan, että ainakin yksi nuori on teho-osastolla otettuaan kyseisiä pillereitä.

Otin yhteyttä kolmeen Sisä-Suomen poliisin tutkinnanjohtajaan. Rikoskomisariot Antti Uusipaikka Valkeakoskelta ja Vesa Järvenpää Kangasalta kertoivat, etteivät olleet kuulleet tällaisesta mitään.

Samaa sanoi rikosylikomisario Jari Kinnunen. Lisäksi hän kertoi, ettei Tampereen yliopistollisessa sairaalassakaan ole tietoa tapauksesta.

Hän kuitenkin huomautti, ettei tämä tarkoita sitä, etteikö kyseisessä päivityksessä ole todenperää. Asiaa ei kuitenkaan ainakaan näillä tiedoilla saada vahvistettua.

Kinnunen kertoo, että pillerikauppa on Pirkanmaalla laajaa ja käsittää kaikki huumaavat lääkkeet. Hän korostaa sitä, että katukaupasta ostaessaan kukaan ei voi olla koskaan varma siitä, mitä lopulta saa.

Tapaus on hyvä esimerkki sosiaalisen median hyvistä ja huonoista puolista. Tieto leviää siellä nopeasti, ja varoitus saadaan levitettyä laajasti.

Välillä tieto saattaa kuitenkin olla virheellistä ja pelko turhaa. Some ei ole koskaan uutisjournalismia, jossa etsitään totuus ja vahvistetaan tiedot ennen julkaisemista. Sen vuoksi tietoihin kannattaa suhtautua aina varauksella.

Samankaltainen tilanne tapahtui loppuviikolla, kun ihmiset pelästyivät Kaivannon poliisioperaatiota. Sosiaalisessa mediassa huhut kävivät kuumina, vaikka kyseessä oli pelkästään poliisin harjoitus.

Huumeiden kohdalla varovaisuus ja varoittelu eivät ole koskaan turhaa. On yleisesti tiedossa, kuinka huumeet ovat ongelma myös Kangasalla.

Ei kuitenkaan pelästytä liikaa epävirallisista huhuista, vaan pysytään vahvistetun tiedon parissa.

1 kommentti

  1. Jos Pirkanmaan poliisi ja terveysviranomaiset kohtelevat kaikkia uhreja ja potilaita samoin kuin mitä olen kokenut ja kuullut niin ne ovat tappaneet paljon ihmisiä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.