Pellettilämmitys säästää ja keventää päästöjä

0

Ruutanan koulun takapihalla oleva varastorakennus muutettiin syksyllä lämpökeskukseksi, ja se sai vierelleen siilon ja savupiipun. Parin viikon ajan sekä koulu että lähellä sijaitsevat Ruusutarhan päiväkoti ja Koivurinteen päiväkoti- ja koulutilat ovat saaneet lämpönsä puupelletin polttamisesta.
– Täällä olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä investointeja lämmitykseen, kertoo uutta laitosta esittelevä kunnan energia-asiantuntija Kirsti Raulo.
– Puupelletti todettiin hyväksi vaihtoehdoksi, sillä Kangasalan kunta on sitoumustensa mukaisesti pyrkinyt muuttamaan öljyllä lämmitettäviä kohteita uusiutuvalle energialle.
Ensisijaisia muutoskohteita ovat olleet kaukolämpö- ja kaasuverkon ulkopuolella olevat kiinteistöt. Hyvin karkeasti jaoteltuna pelletti sopii pienempiin ja puuhake suurempiin kohteisiin.
Ruutanan lisäksi Liuksialan koulu ja päiväkoti sekä Havisevan koulu ovat parin viime vuoden aikana saaneet pellettilämmityksen. Kaikissa näissä kohteissa lämmöntuotannosta vastaa yksityinen lämpöyrittäjä.
Uudistusten ansiosta öljyä säästyy lähes 200 000 litraa vuodessa, ja hiilidioksidipäästöt alenevat vuositasolla noin 450 tonnia. Rahalliseksi säästöksi arvioidaan 20 000–40 000 euroa vuodessa.

Lämpöyrittäjän vastuulla

Ruutanan koulun pellettikattila otettiin käyttöön 11. marraskuuta. 500 kWh:n kattila polttimineen, kuljetusruuveineen, ohjauskeskuksineen, savupiippuineen ja siiloineen on kotimaista työtä. Vain järjestelmään kuuluvat sähkömoottorit on valmistettu muualla.
Laitteisto toimii automaattisesti, ja sitä voidaan seurata matkojen päästä nykytekniikan keinoin. Käyttöhäiriön sattuessa, gps-pohjainen hälytysjärjestelmä viestittää neljään eri osoitteeseen. Apua saadaan paikalle viivyttelemättä.
– Normaalitilanteessa teemme kontrollikäynnin kohteeseen vähintään kerran viikossa, kertoo käyttöesimies Teemu Ovaskainen PP-Hot Oy:stä.
Versowood Oy:n tytäryhtiö PP-Hot Oy vastaa lämmöntuotannosta omilla laitteistoillaan Ruutanan koululla.
Sama yritys on lämpöoperaattorina myös Liuksialan koululla, jonka 500-kilowattinen pellettikattila oheislaitteineen on kunnan omistuksessa. PP-Hotilla on sopimusteitse hoidettavanaan lähes 40 lämpökeskusta, pääosin Pirkanmaalla.
Havisevan koululle lämpöä tuottava 300 kWh:n pellettikattila järjestelmineen on ProPellet Oy:n omistama ja ylläpitämä.

Maalämpöäkin mietitään

Pelletti on tiivistettyä ja kuivattua puupurua. Polttoaineena pelletti on noin puolet halvempaa kuin öljy. Puuhake on vieläkin edullisempaa, sen hinta on noin neljännes öljyn tasosta. Hakelämmityksen haittapuolena ovat kalliimmat investointikustannukset.
Ei siis ihme, että kunta on tiheällä kammalla kartoittanut kiinteistöjään, joiden lämmityksessä fossiiliset polttoaineet voitaisiin korvata uusiutuvalla puuenergialla. Vanhojen koulujen lisäksi tarkastelussa on muun muassa Ruutanan terveysasema.
– Pohjan koululla vuosittainen öljynkulutus on 35 000–40 000 litraa ja Lahdenkulmalla 20 000litraa vuodessa. Molemmilla on ongelmana pienen koon lisäksi syrjäinen sijainti. Lähellä ei ole muita edes potentiaalisia kohteita, joita voisi ajatella liitettäväksi samaan lämmitysjärjestelmään, Kirsti Raulo toteaa.
Myös maalämpö on mukana vaihtoehtoja mietittäessä, mutta sen käyttöönotolle on omia vaatimuksia.
– Ruutanan kaltaisiin korkeisiin kivirakennuksiin maalämpö ei sovi. Se on parhaimmillaan uusissa kohteissa, jotka varustetaan lattialämmityksellä.
Jo lämmitysremontin läpikäyneillä kouluilla aiemmin käytössä olleet öljykattilat toimivat hätävarana. Jos pellettijärjestelmään tulee häiriö, kytkeytyvät öljypolttimet automaattisesti päälle.
Tätä tapahtuu harvoin. Esimerkiksi Liuksialassa uudistuksen jälkeen yli 90 prosenttia lämmöstä on tullut pelletistä.
– On myös lämpöyrittäjän intressissä, että energiaa tuottaa edullisempi pelletti eikä hinnaltaan korkeampi polttoöljy, Raulo sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.