Pentorinteen vanhainkodin tulevaisuus edelleen auki

0
Ryhmien puheenjohtajat hakivat ratkaisua Pentorinne-kysymykseen.

Suurimman osan valtuuston kokousajasta lohkaisi keskustelu Pentorinteen vanhainkodin tulevaisuudesta.
Valtuustossa käsiteltiin selvitystä Pentorinteen muuttamisesta tehostetun palveluasumisen yksiköksi.

Kunnanhallituksen mukaan muuntotyö ei ole taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevää. Tällä perusteella kunnanhallitus esitti valtuustolle Pentorinteen lakkauttamista. Aikataulusta ja korvaavista paikoista päätettäisiin erillisselvityksen jälkeen.

Valtuusto hylkäsi kuitenkin kunnanhallituksen esityksen ja selvitys Pentorinteen vanhainkodin muuttamisesta tehostetun palveluasumisen yksiköksi merkittiin ainoastaan valtuutetuille tiedoksi.

Kuhmalahdella sijaitsevaa Pentorinteen vanhainkotia on esitetty lakkautettavaksi lähivuosien aikana. Asia oli esillä viime syksynä, kun valtuusto hyväksyi vanhuspalvelusuunnitelman vuosille 2010–2020. Samassa yhteydessä hyväksyttiin muun muassa Rekola-Kodon lakkauttaminen.

Kuhmalahtelainen valtuutettu Heikki Mäkelä (kesk.) teki tuolloin Pentorinteen lakkautusasiassa niin kutsutun valtuustoponnen.

Ponnessaan Mäkelä vaati, että Pentorinteen muuttamisesta tehostetun palveluasumisen yksiköksi tehdään erillinen selvitys.

Nyt selvitys on valmistunut, mutta sen sisältö ei miellyttänyt valtuutettuja.

Kovasanaisimmin asiaa suomi sahalahtelainen valtuutettu Miia Kinnari (kok), jonka mukaan selvitys jätti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia.

Myös Arja Marttala (kesk.), Pentorinteen entinen työntekijä, ruoski kunnan aikeita lakkauttaa itäisen Kangasalan ainoa vanhainkoti.

– Itäisen alueen tyhjennys on käynnistynyt, Marttala totesi.

Hän viittasi viime kesänä tehtyyn päätökseen laittaa lappu luukulle myös Kuhmalahden terveysasemalla.

– Tehostetun palveluasumisen paikkojen lisääminen on vasta suositus, ei laki eikä määräys, Marttala muistutti.

Kunnanjohtaja Oskari Auvinen vastasi valtuutetuille, että Pentorinteen vanhainkodin lakkauttamisella haetaan merkittävää kustannussäästöä.

Lisäksi Auvinen muistutti, että kyseessä ei ole varsinainen lakkautus vaan korvaaminen uudella, isommalla ja tehokkaammalla toimipisteellä.

Kunta suunnittelee ajanmukaista yksikköä Sahalahdelle, joka palvelisi kaikkia itäisen Kangasalan vanhuksia.

– Minulta kysytään, emmekö voisi siirtää tätä asiaa. Emme, säästötarve on tänään, tai paremminkin se oli jo eilen, Auvinen sanoi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.