Pentti Linkolan muistolehto Sahalahden Kurikanvuoreen – Keräys jatkuu yhä suojelualueiden hyväksi

0
Sahalahden Kurikanvuorelta voi nähdä sen, mitä Pentti Linkola eniten arvosti: villin luonnon ja sen monimuotoiset elinpiirit. Kuva: Anneli Jussila
Sahalahden Kurikanvuorelta voi nähdä sen, mitä Pentti Linkola eniten arvosti: villin luonnon ja sen monimuotoiset elinpiirit. Kuva: Anneli Jussila

Sahalahden Kurikanvuori rauhoitetaan Pentti Linkolan muistolehdoksi. Luonnonperintösäätiö kertoo tiedotteessaan, että Pentti Linkolan muistometsä puolestaan perustetaan Toivakan Riuttasaloon, joka sijaitsee Keski-Suomessa.

Uudet suojelualat kattavat yhteensä lähes 60 hehtaaria metsäluontoa.

Luonnonperintösäätiön mukaan kyse on säätiöiden yhteishankinnasta, jonka mahdollistivat Pentti Linkolan muistometsäkeräykseen tehdyt merkittävät lahjoitukset.

Useita vaihtoehtoja

Muistometsän ja -lehdon valintaa Luonnonperintösäätiö pohti useiden mahdollisten alueiden joukosta.
Valinnassa painoi Päijänteen rikkaan luonnon edustaminen: Riuttasalo järven itäpuolella, Kurikanvuori lännessä.

– Koskematon rauha, elinvoimainen monilajinen metsä, solisevat purot, elämää pulppuavat vedet ja toisten suojelualueiden läheisyys olivat perusteita nyt hankittujen alueiden rauhoitukselle, kommentoi tiedotteessa Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Tiedotteen mukaan Linkola viihtyi Päijänteellä kalastamassa, lintuja tarkkailemassa ja luontoa seuraamassa.

– Palokärjen keloon jännittynyt koputus, kehrääjän öinen surina ja kanahaukan kaihoisa kutsu olivat mieluisia ääniä Pentille. Jatkossa niitä voi kuulla Pentin muistoksi perustettujen suojelualueiden maisemissa, Jussila kertoo tiedotteessa.

Lahjoituksilla iso merkitys

Sekä muistometsä että muistolehto korkeusvaihteluineen tuovat esiin luonnon moninaisuuden. Tällaiset ikimetsät suovat suojaa useille eliölajeille.

– Se, että Pentti Linkolan muistometsä löysi paikkansa Päijänteen vaikutuspiiristä, on kunnia-asia, toteaa tiedotteessa Päijänteen Luonnonperintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Markku Kaloniemi.

Kaloniemi tuo esiin tiedotteessa lahjoittajien tuen merkityksen.

– Luonnonsuojelu Päijänteen ympäristössä vaatii laajaa yhteistyötä ja lahjoittajien tukea.

Toiveena laajentaa suojelualueita

Luonnonperintösäätiö perusti Pentti Linkolan kuoleman jälkeen keväällä 2020 muistokeräyksen. Tähän päivään mennessä se on tuottanut lähes 435 000 euroa.

Keräys jatkuu yhä, sillä jo kerätyt tuotot eivät vielä kata muistoalueiden hankkimisen hintaa.

Toiveena on myös laajentaa suojelualueita ja säilyttää muisto luonnonsuojelijasta sukupolvelta toiselle.

– On upeaa, että niin moni lahjoitti Linkolan muistokeräykseen. Olemme kiitollisia, sillä se mahdollisti hienojen luonnonalueiden hankkimisen ja rauhoittamisen. Toivottavasti saamme jatkossa laajennettua suojelualueita, se olisi varmasti myös Linkolan toive, kommentoi tiedotteessa Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Pentti Linkola perusti Luonnonperintösäätiön vuonna 1995. Päijänteen Luonnonperintösäätiön perusti Päijätsalon Osuuskunta vuonna 2008 Pentti Linkolan innoittaman esimerkin mukaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.