Pääuutiset Peräkonttien aarteet vaihtoivat omistajaa Kuohunparkissa – kävijöiden mielestä se sopii kirpputorin järjestämiseen

Peräkonttien aarteet vaihtoivat omistajaa Kuohunparkissa – kävijöiden mielestä se sopii kirpputorin järjestämiseen

0
- Vaatteet saa helposti menemään eteenpäin, kun panostaa vaatehuoltoon, Katja Saarinen kertoo. Tyttären rippimekko saa ihailevia katseita. Kuva: Marika Kaunisto

Lauantaina puolenpäivän aikaan Kuohunparkin neljännessä kerroksessa makkarat tirisevät grillillä ja parkkihallissa kaikuu musiikki, nauru sekä iloinen puheensorina.

Lähes 30 myyjää on parkkeerannut autonsa ja asettanut tavarat esille jo hyvissä ajoin. Myös asiakkaat löysivät varhain tiensä halliin koluamaan peräkontteja.

Myyntipaikan lunastanut Katja Saarinen ja seuraksi saapunut sisko Mirka Viitala pitävät parkkihallia mielenkiintoisena paikkana peräkonttikirpputorille. 

– Ihan hyvä ja erilainen idea. Näin tulee parkkihalli tutuksi, on katto pään päällä ja pääsee tavaroista eroon. On kiva, kun täällä tapahtuu jotain, naiset kertovat.

Siskosten mukaan tammikuu on hyvä aika kirpputorille, koska ihmiset tekevät silloin kevätsiivouksia ja myös ostajia on hyvin liikkeellä. 

Mirka Viitalan ja Katja Saarisen (oik.) mielestä parkkihalli on mielenkiintoinen ja erilainen paikka peräkonttikirpputorille. Kuva: Marika Kaunisto 

Saarinen myy itse naisten ja tyttöjen vaatteita, joista osan hän on laittanut viltin päälle ja osan ripustanut vaaterekkiin. Pieniksi jääneet vaatteet kulkeutuvat kirpputoreille tai lahjoituksina Prisman vaatekeräyspisteeseen. Kierrätys on osa perheen jokapäiväistä arkea.  

– Kotona lajittelemme roskat ja mies, joka tuolla pakoilee on oikea kirpputorihaukka. Ostamme esimerkiksi lapsille urheiluvälineitä ja vaatteita sekä kotiin antiikkia. Meillä on pieni siirtolapuutarhamökki, jossa kaikki on kierrätystavaraa.   

Ei mene kauaa, kun Saarisen vaatteita hypistelee ja hintoja tiedustelee asiakkaita jonoksi asti.   

Paljon uteliaita poikkeaa myös Taisto Lahtisen peräkontin luona. Lahtinen myy pääasiassa erilaisia urheiluvälineitä. Tähän mennessä kuitenkin vain golfmailat ovat menneet kaupan. 


Taisto Lahtinen haluaa päästä eroon suksista ja kairoista. Ne eivät kuitenkaan mene kaupan lumettoman talven vuoksi. Kuva: Marika Kaunisto

 – Suksia ei osteta, vaikka myyn niitä alehinnoin. Sappeessa on kyllä lunta, mutta siellä on oma välineistönsä. Tarkoituksena olisi päästä eroon myös näistä kairoista, kun ei ole jäitäkään. Harmittaa. Hakisin mielelläni kuhaa järvestä. Ne ovat melkein kesäharrastuksia, joita täytyy alkaa katselemaan.  

Lahtisen mielestä parkkihalli tarjoaa hyvät puitteet, eikä tavaran myyminen ole vuodenajasta kiinni. Kierrätys kuuluu myös hänen arkeensa, mutta kirpputorin myyjänä tämä on ensimmäinen kerta.   

Viiden euron paikkamaksu ja kaupanteon vaivattomuus kuulosti houkuttelevalta tarjoukselta.  

– Näin hämäläisenä ilmoittauduin myyjäksi vasta tällä viikolla. Tämä on ihan mukava tapahtuma ja toivon, että ihmiset ottaisivat parkkihallin omakseen, eivätkä maksaisi kalliita sakkoja turhaan.  


Leila Pirkkalaniemi lenkkeili Kuohunparkkiin yhdessä tiibetinspanieli Tiltun kanssa. Kuva: Marika Kaunisto

Löytöjen metsästäjistä tapahtuma houkuttelee paikalle tiibetinspanieli Tiltun kanssa Suoramalta lenkkeilleen Leila Pirkkalaniemen.   

– Ajattelin käydä ajankuluksi itse katsomassa, että minkälainen paikka tämä on, kun netissä on ollut monenlaista juttua. Ei ihan perättömiä ole puhuttu, mutta kyllä parkkihalli tarpeeseen tulee, kunhan sisäänkäynnin pikkumokat saadaan korjattua.    

Samalla voi löytyä itselle tai koiralle jotain. Peräkonttien aarteiden tutkailu ei ole kuitenkaan tuottanut vielä tulosta.   

– Katselin, että olisiko täällä tuulenpitävää koiran takkia myynnissä. Jos mitään ei löydy, niin saamme ainakin raitista ilmaa. Harjulla oli kohtuullisen tuulensuojaista kävelläkin. Täällä on ainakin katto pään päällä, mutta aika kylmä, kun jäinen tuuli pyyhkii rakennuksen läpi. Muuten ihan luovaa ajattelua.  

Toisin kuin muut haastateltavat, Risto Tuomaala hurautti Kuohunparkkiin naapurikunnasta. Sitä ennen pälkäneläismies ehti poiketa Volvo-kerhon talvitapaamisessa Mobiliassa. 


Pälkäneläinen Risto Tuomaala hurautti Kuohunparkkiin suoraan Volvo-kerhon tapaamisesta. Tuomaala esittelee kirpputorilta ostamaansa amerikkalaista rekisterikilpeä. Kuva: Marika Kaunisto

– Tulin ihan vain katsomaan, mitä täällä myydään, kun näin lehdessä ilmoituksen. Löysin jo tällaisen amerikkalaisen rekisterikilven. Se kiinnosti minua, koska tyttöni on opiskellut Illinoisissa.  

Tuomaala on sitä mieltä, että parkkihallin sijaan peräkonttikirpputorit soveltuvat parhaiten kesien ulkoilmatapahtumaksi.   

– Silloin on kesäasukkaita pitäjissä ja lämmintä. Kyllä tämä silti ihan hyvä on. Täällä tekee löytöjä, eikä lapsiperheidenkään tarvitse aina ostaa uutta. Olisin mieluusti ottanut vaimonkin mukaan, mutta hän hoitaa kotona pojanpoikia. Täytyy katsoa hänellekin jotain.  

Miko Salo odotti pääsevänsä leikkimään uudella kivellään. Kuva: Marika Kaunisto

Myyntipaikoista löytyykin paljon lastenvaatteita ja leluja, eikä leluja etsinyt Miko Salo, 10, joudu lähtemään tyhjin käsin. Hän esittelee ylpeänä ostamaansa kilpeä ja pimeänäkölaseja.   

– Myyn äitini ja mummuni kanssa tavaroita. Etsin samalla itsellekin jotain kivaa ja löysin nämä. Minulla on kotona lohikäärmemiekka. Aion leikkiä näillä heti, kun pääsen kotiin.  

Salon mukaan parkkihalli on kelpo paikka peräkonttikirpputorille.   

– Täällä on vähän kylmä, mutta kun on paljon vaatteita päällä, niin pystyy hyvin myymään ja ostamaan, hän vastaa tomerasti. 

Paikkamaksu hulavanteisiin

Paikkavarauksesta saaduilla tuotoilla hankitaan painollisia hulahula-vanteita, jotka lahjoitetaan Kangasalan kirjastoihin kangasalalaisten lainattavaksi. Varausmaksuja kertyi kaikkiaan 165 euroa.  

Järjestelyistä huolehtivat Joku muu Kangasala ja Kieku ry. Kangasalan Parkki Oy tarjosi tapahtumalle tilat.   

Joulukuussa avattu parkkihalli on ollut vähäisellä käytöllä, ja se on saanut palautetta kapeista poistumisväylistä. Korjaustoimenpiteisiin on ryhdytty.  

Kävijämäärän noston eteen on tehtävä töitä.   

– Parkkitalon hallitus pohti sitä, että millä saisimme ihmisiä tänne. Peräkonttikirpputori nousi heti yhtenä keinona tehdä parkkihallia tutuksi kangasalalaisille, kertovat Kangasalan Parkin hallituksen puheenjohtaja Timo Keskinen.  

He toivovat, ettei tapahtuma jäisi kertaluontoiseksi.  

– Tarjoamme mielellämme tilat jatkossakin. Toivottavasti kumppanitkin ovat tyytyväisiä. Etenkin viikonloppuisin on hyvä järjestää tällaista tapahtumaa, kun työmaaliikenne on poissa, toteaa toimitusjohtaja Kari Hokkanen.  

Juttua muokattu 30.1. kello 13.10. Yhden haastateltavan nimi korjattu, oikea nimi on Miko Salo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän