Perhe löysi Kuhmalahdelta Pennosta vanhan maatilan pihapiirin, johon rakentuu uusi talo – ”Maalaisympäristö on lapselle turvallinen ja virikkeellinen”

1
Hirsirunkoisessa talossa on mansardikatto. Kuva talon etukulmasta. Julkisivulle tulee mahdollisesti umpikuisti. Talon päädystä avautuu ovi tulevalle terassille.

Hieman yli kolmikymppinen pariskunta Jukka Tulokas ja Annakaisa Laine etsi pitkään vanhaa taloa tai väljää rakennuspaikkaa Kuhmalahden suunnalta. Pari vuotta sitten syksyllä lopulta tärppäsi, ja pari sai ostettua Pennosta aiemmin maatilana
toimineen pihapiirin rakennuksineen.

Uuden asuinrakennuksen tarve oli ilmeinen, joten rakennus­insinöörinä työskentelevä Tulokas laati pohja- ja alustavan julkisivun piirustukset 1,5-kerroksiselle, noin 180 kerrosneliön hirsitalolle. Kontiotuote Oy toimitti lupa- ja rakennepiirustukset sekä rakennuksen lamellihirret.

– Rakennuspaikka oli selkeä, joten saimme suunnittelutarveratkaisun melko nopeasti. Keväällä 2018 pidimme talkoot, joissa hirsikehikko pystytettiin paikalleen. Kesälomani kului rungon ja vesikaton laitossa, Tulokas kertaa rakennusvaiheita.

Talo valmistuu ilman tiukkaa aikataulua. Tulokas kantaa itse päävastuun rakentamisesta, joten valmista syntyy työssäkäynnin ja voimien ehdoilla. Parhaillaan ovat menossa sisätyöt, kuten väliseinien levytys.

– Oma työpanos tuo selvää kustannussäästöä. Kun tekee itse, tietää mitä rakenteista löytyy. Ammattilaiset tekevät kuitenkin sähkö- ja lvi-työt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jukka Tulokkaan vapaa-aika kuluu pitkälti taloa rakentaessa.

Töiden edetessä tilat hahmottuvat paremmin. Samalla mielipiteet saattavat muuttua. Itse tehdessä suunnitelmia on helpompi vaihtaa. Rakennus lämpiää maalämmöllä, mutta käyttöön tulevat myös pönttöuuni ja puuhella.

Pariskunta säilyttää pihapiirin ulkorakennukset ja käyttää niitä tarpeen mukaan. Puusauna tulee käyttöön varmuudella. Hirsiaitta täytyi siirtää pihan toiselle laidalle talon paikalta, mutta muuten ulkorakennusten vuoro koittaa vasta asuinrakennuksen valmistumisen jälkeen.

– Rakennukset ovat hyvässä katossa, joten ne säilyvät kyllä ja ovat olleet tarpeen tavaroiden säilytyksessä. Mukavaa, kun kaikkea ei tarvitse rakentaa, vaan voi käyttää olemassa olevaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vanhan maatilan pihapiirissä sijaitsee vanha puuliiteri.

Tulokas ja Laine asuvat rakennusajan vuokralla läheisessä rivi­talossa. Jukka käy töissä Tampereen keskustassa ja Annakaisa Sahalahdella. Työmatkat eivät tunnu raskailta.

– Matkalla irtautuu työasioista. Tästä ajaa kolme varttia Tampereelle. Kun asuin siellä, työmatka bussilla kesti puoli tuntia, Tulokas muistelee.

Yläkertaan tulee myös työhuone, sillä Tulokkaalla on mahdollisuus tehdä etätyöpäiviä.

Kuhmalahdelle pariskuntaa veti mahdollisuus omaan rauhaan sekä tila elää ja olla. Takapihalta pääsee suoraan vaikka Laipan erämaahan.
Töistä kotiutuessa voi liikkua ulkona ja kotipiiristä löytyy aina tekemistä. Piha ympäristöineen tarjoaa ajankulua myös viisivuotiaalle Peetu-pojalle.

– Maalaisympäristö on lapselle turvallinen ja virikkeellinen. Lapsen voi laskea ovesta pihalle ilman välitöntä vaaraa, Tulokas sanoo.

Tulokkaan ja Laineen iso tulevaisuuden toive liittyy nimenomaan lapsiin.

– Uuden alakoulun rakentaminen Kuhmalahdelle. Hyvä, uudehko päiväkoti on noin puolen kilometrin päässä talostamme. Koulu päiväkodin lähellä olisi hieno asia.

Pariskunnan mukaan poliittiset päätökset vaikuttavat vahvasti monen elämään ja epävarmuus esimerkiksi lapsiperheiden lähipalveluista heijastuu valintoihin. He uskovat, että uusi koulu lisäisi kiinnostusta alueeseen asuinpaikkana.

1 kommentti

  1. Mikä mahtaa olla alueen oppilasennuste? Investointeja ei voi tehdä toiveiden varaan, vaan realismin. Valitettavasti rakentamisen painopiste on nauhataajamassa pitkään, sitten Lamminrahkassa, ei suinkaan Kuhmalahdella.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.