Perheneuvolassa aloittaa viikon päästä ilta-aikaan vastaanottoa pitävä lastenpsykiatri

1

Kangasalan perheneuvolaan on etsitty lastenpsykiatria loppukesän ja alkusyksyn ajan ja selvitetty myös ostopalveluiden mahdollisuutta.

Viime viikon perjantaina kaupunki tiedotti, että perheneuvolassa aloittaa syyskuun viimeinen päivä ilta-aikaan lasten- ja perheiden vastaanottoa pitävä lastenpsykiatri. Hän työskentelee 1–2 päivää viikossa. Psykiatrin vakituinen virka on edelleen avoinna

Lisäksi jonoa pyritään purkamaan psykologin ja lastenpsykiatrin ostopalveluilla. Tällä hetkellä kiireellisessä tilanteessa ajan saa 1–2 viikon sisällä. Ei-kiireellisissä tilanteissa sekä perheneuvojien että psykologien jonot ovat olleet jo pitkään noin kuusi kuukautta.

Kangasalalaisäidit kertoivat viime viikolla kokevansa, että perheneuvolasta on vaikea saada lapselle tarvittavaa diagnoosia. Kaupunki vastaa toteamalla, että diagnoosin asettaminen ei ole perheneuvolan ensisijainen tehtävä, vaan se toteuttaa sosiaalihuoltolain vaatimusta lasten kasvun ja kehityksen tukemisessa.

Tarkkaa diagnostiikka on tarpeen tukihakemuksien laatimisessa sekä silloin, kun lapsi tarvitsee lääkitystä ja terapiaa. Kaupunki toteaa, että on tavallista, että lapsen diagnoosi tarkentuu ja muuttuu ajan saatossa. Sairaus saattaa myös parantua ja diagnoosi jäädä pois.

Lisäksi kaupunki muistuttaa, että monissa tapauksissa lasten psykososiaaliset ongelmat ovat lieviä tai keskivaikeita. Niiden ratkaisemiseen riittävät usein matalan kynnyksen ohjaus ja tuki sekä lapsen lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta, vanhemmuutta, lasta ja lapsen sosiaalista verkostoa tukevat toimet. Kangasala tarjoaa tällaista tukea päiväkodeissa, kouluissa, terveysasemilla, lasten- ja kouluneuvoloissa sekä perheneuvolassa.

Lastenpsykiatrin erityistutkimuksia tarvitaan, kun lapsella on vaikeita tai pitkittyneitä psykososiaalisia ongelmia. Vaikeissakin tilanteissa etusijalla ovat kuitenkin muut kuin psykiatriset palvelut, jos kuormitustekijät liittyvät pääasiassa perheen toimintakykyyn. Niitä ovat esimerkiksi akuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut, lapsiperheiden perhetyö tai lastensuojelun sosiaalityö.

Lastensuojeluilmoitus täytyy tehdä, kun lapsen hoidon ja huolenpidon tarve, olosuhteet tai oma käyttäytyminen vaarantavat lapsen kehitystä. Lastensuojelu perustuu lastensuojelulainsäädäntöön. Lastensuojelun palvelut eivät oikeuta tai vaikuta perheneuvolan työskentelyyn.

1 kommentti

  1. Kaupunki on saanut palautetta, että perheneuvolan palvelut eivät vastaa asukkaiden tarpeita. Sen sijaan, että pysähdyttäisiin pohtimaan palvelurakennetta ja sen tarkoituksenmukaisuutta, annetaan vaihtoehtoista totuutta liippaava viranomaisselitys perheneuvolan olemassaolon perusteista. Järjestelmänne ei tunnista neurospsykiatrisia asiakkaita.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.