Perinnöstä ei ole pakko pitää kiinni

0

Viereisessä jutussa kerrotaan, kuinka vapaa-ajanasuntojen kauppa käy Kangasalla. Kangasala on mökkirikas pitäjä, Suomen mittakaavalla 15 mökkirikkaimman paikkakunnan joukossa.

Kaikki mökit eivät kuitenkaan siirry eteenpäin osto–myyntitapahtuman kautta, vaan merkittävä osa vaihtaa omistajaa esimerkiksi perinnönjaon yhteydessä.

Perintönä eteenpäin siirtyvän mökin kohtalo voi olla ainakin kahdenlainen: siitä riidellään verisesti muun suvun kanssa tai sitten kukaan ei halua mökkiä omistukseensa.

Toki myönteisempiäkin vaihtoehtoja on olemassa.

Oli tilanne kumpi tahansa, asiat kannattaisi selvittää mieluummin etukäteen vielä, kun kaikki osapuolet ovat läsnä ja hyvissä voimissa. Sama koskee kaikkea perinnönjakoa.

Jos perikunta ei ole kiinnostunut mökistä, miksi ihmeessä sitä roikotetaan enää perheessä, jos esimerkiksi omistajat ovat liian vanhoja käydäkseen siellä.

Paljon parempi olisi myydä mökki pois ennen kuin se pilaantuu asumattomuuden vuoksi ja käyttää rahat vaikkapa omaan hyvinvointiin.

On lukemattomia tarinoita siitä, kuinka sukulaisuussuhteet kärsivät, kun ahneus hyökkääkin yllättäen kimppuun, kun on jotain jaettavaa.

Tuollainen riitety on täysin turhaa. Se olisi vältettävissä yhteisellä puhumisella.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.