Koti Uutiset Perinteikäs poikakuoroharrastus tarjoaa kavereita ja elämyksiä

  Perinteikäs poikakuoroharrastus tarjoaa kavereita ja elämyksiä

  0
  Kuvanottotilanne kirvoitti huumoria. Vasemmalla Kaapo Kokkonen, keskellä Joonas Simojoki ja oikealla Lauri Liuko.

  Kangasalalaisilla nuorukaisilla Kaapo Kokkosella, Joonas Simojoella ja Lauri Liukolla on edessään kiireinen kuukausi.

  – Kaksi tilattua joulukonserttia, yksi itse organisoitu, itsenäisyyspäivän konsertti Pirkanmiesten kanssa. Joulukuu on aina kaikkein hektisin, Lauri luettelee.

  Kolmea nuorta miestä yhdistää sekä kangasalalaisuus että perinteikäs poikakuoro Pirkanpojat. Yksitoistavuotias Kaapo kertoo, että kipinä laulamiseen syttyi vaikuttavan konserttiesityksen myötä.

  – Kävin Pirkanpoikien joulukonsertissa ja siitä se innostus lähti.

  Pojat ovat päässeet tutustumaan musiikin maailmaan jo varhain. jokaisella on musiikkileikkikoulutausta.

  Kolmetoistavuotias Lauri aloitti vauvamuskarin vaippaikäisenä, ja ikätoveri Joonas on saanut asiantuntevaa musiikkikasvatusta myös kotona. Tästä on pojan isä, tunnettu gospelmuusikko Pekka Simojoki, pitänyt huolen.

  Tenorina laulava Joonas kertookin hyräilevänsä paljon myös kotona ollessaan.

  Lauri on juuri vaihtanut äänialaa sopraanosta alttoon ja pojan äiti, Tuija Mäki-Laurila, kertoo kotona laulamisen jääneen sen jälkeen vähemmälle.

  – Stemman vaihtaminen ei ole helppoa ja se vaatii paljon harjoittelua. Mutta ennen Lauri lauloi paljon kotonakin.

  – En kyllä tunnista itseäni tuosta, poika kuittaa.

  Kolmikon kuopus, Kaapo kertoo aikoinaan opettaneensa seurakunnan kerhossa harjoiteltuja lauluja perheenjäsenilleen. Nuori sopraano laulaa mielellään isän säestäessä pianolla.

  Kaapolla on kokemusta myös yksin esiintymisestä, sillä hän on laulanut Finlandia-hymnin koulun itsenäisyysjuhlassa ja tunnelmallisen Tuo armon valkokyyhky -virren joulujuhlassa.

  – Minua jännitti vähän, mutta mummo kertoi jännittäneensä paljon enemmän.

  Haapaniemessä asuva Lauri on kolmikon kokenein konkari Pirkanpojissa, sillä hän aloitti kuorossa jo seitsemisen vuotta sitten.

  Vatialassa asuva Kaapo liittyi joukkoon noin neljä vuotta sitten ja kirkonkylän poika Joonas on kokoonpanossa kolmatta vuotta.

  Harjoituksissa käydään kaksi kertaa viikossa ja leireillä neljästi vuodessa. Kuoroharrastuksesta huolimatta nuorten elämään mahtuu paljon muutakin.

  Lauri harrastaa uintia, metsästystä ja kalastusta. Talvisin laskettelu on mieluisaa ajanvietettä. Joonas pitää lukemisesta, pelaamisesta, uimisesta ja kavereiden kanssa oleilusta.

  – Soitin myös pianoa ennen kuoron aloittamista.

  Kaapo kävi aiemmin taidekerhossa ja taiteilu on edelleen sydäntä lähellä.

  – Askartelen paljon pikkusiskoni Eevin kanssa ja tykkään kovasti piirtämisestä.

  Kuoroharrastus on tarjonnut pojille unohtumattomia kokemuksia. Esimerkkinä he mainitsevat viimevuotinen Italian matka, jolloin Pirkanpojat osallistuivat Riva del Gardan kuorofestivaaleille.

  Jokaisen mieleen on jäänyt myös esiintyminen presidentinlinnssa vuoden 2013 itsenäisyyspäivän juhlassa ja liikutuksesta kyynelehtinyt presidentin rouva.

  Tuija Mäki-Laurila ja Joonaksen äiti Arja Simojoki luonnehtivat kuorolaulua monin tavoin hyväksi harrastukseksi.

  – Rohkeutta saa ehdottomasti lisää ja keskittymiskyky paranee. Kuorossa ei paljon sooloilla, Simojoki mainitsee.

  – Siellä opetellaan ryhmässä toimimista. Ja onhan tässä poikia katsellessa huomannut, että jotakin he harrastuksesta saavat, tuumii Mäki-Laurila.

  Pojatkin suosittelevat kuoroharrastusta.

  – Siellä saa helposti kavereita. Kiinnostusta täytyy kyllä olla, eli sinne ei kannata tulla sellaisella asenteella, että en mä jaksa käydä täällä, summaa Lauri.

  – Mutta laulamaan voi kyllä oppia, eli kannattaa hakea.

  Pirkanpoikien joulukonsertti maanantaina 7.12. klo 18 Kangasalan kirkossa. Joht. Jouni Rissanen. Järj. LC Kangasla/ Kuussalo.

  Katso video Pirkanpoikien harjoituksista.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän