Perjantain mielenilmaus uhkaa pysäyttää bussit

0

Perjantaina Kangasalan kaikki linja-autovuorot koulukuljetuksista lähtien uhkaavat jäädä ajamatta vuorokauden ajan perjantain aamukolmesta lähtien. Syynä on auto- ja kuljetusalan ammattijärjestö AKT:n poliittisena mielenosoituksena järjestämä koko maan kattava työnseisaus.
– AKT:n hallitus on päättänyt, että sen jäsenet osallistuvat tähän poliittiseen mielenilmaukseen, johon heillä on perustuslaillinen oikeus, sanoo järjestön Tampereen-aluetoimitsija Jari Mäkitalo.
Suojelutyö, kuten ruoka- ja lääkehuoltokuljetukset, saa erityisluvalla jäädä mielenilmauksen ulkopuolelle. Myös taksi- ja tilausajoliikenne on vapautettu mielenilmauksesta.

Valtaosaa Kangasalan bussivuoroista hoitava Länsilinjat ei vielä maanantai-iltapäivänä ollut ehtinyt selvittää tarkemmin mielenilmauksen vaikutuksia.
Länsilinjojen hallintojohtajan Kari Keinosen mukaan on kuitenkin mahdollista, että bussit seisovat koko perjantain.
– Meillä täytyy käydä läpi ne toimet, joihin nyt ollaan ryhtymässä. Emme vielä tiedä, kuinka laajasti henkilökunta aikoo osallistua mielenilmaukseen, Keinonen sanoo.
Useat muutkin ammattijärjestöt aikovat osallistua perjantain mielenilmaukseen sopimusyhteiskunnan puolesta ja Suomen hallituksen linjauksia vastaan. Helsingin Rautatientorilla järjestettävään suurmielenilmaukseen on matkaamassa väkeä ympäri maan.

Opettajien ja lastenhoitajien osallistuminen mielenilmaukseen saattaisi vaikuttaa rajusti monien perheiden ja työpaikkojen arkeen.
Kuitenkin vielä maanantaina iltapäivällä Kangasalan kouluja ja päiväkoteja koskevat vaikutukset olivat pitkälti epäselviä ja hankalasti arvioitavissa.
– Emme ole ohjeistaneet jäseniämme mielenilmaukseen osallistumisesta mitenkään, vaan he kaikki saavat päättää asiasta henkilökohtaisesti, kertoo pääluottamusmies Kati Isometsä-Ahoniemi Kangasalan seudun JHL:stä, joka edustaa muun muassa osaa päiväkotien henkilöstöstä.
– Vetoamme yleisen työrauhan säilyttämisen puolesta. Tämä on poliittinen mielenilmaus hallituksen toimia vastaan, ei lakkotoimi.
Puheenjohtaja Johanna Juurikorpi Opettajain ammattiyhdistyksen OAJ:n Kangasalan paikallisyhdistyksestä arvioi, että koulut ja päiväkodit pysyvät Kangasalla auki.
– Uskoisin, että työrauha säilyy, koska opettajat ovat virkasuhteisia.
Virkasuhteiden osalta opettajilla on pysyvä työrauhavelvoite, jota luottamusmiehet valvovat.
Opettajien ammattijärjestö OAJ on päättänyt, ettei se riko koulujen työrauhaa, vahvistaa OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja Matti Helimo.
OAJ:n työsopimussuhteista jäsenistöä on kuitenkin osallistumassa perjantain mielenilmaukseen. Helimokin korostaa, ettei kyseessä silti ole lakko.
Yo-kirjoitukset rajataan kokonaan mielenilmauksen ulkopuolelle.

Mielenilmauksella ei pitäisi olla suuria vaikutuksia Kangasalan päiväkodeissa, OAJ:n Juurikorpi uskoo. Hän kuitenkin korosti maanantaina, ettei ammattijärjestö ollut vielä tehnyt asiasta päätöksiä.
Puheenjohtaja Anu Valkama lähi- ja perushoitajaliitto Superin Kangasalan seudun ammattiosastosta kertoi, että heidän jäsenistönsä on toistaiseksi maltillisella mielellä ja tarkkailee tilanteen kehittymistä.
Superilaisia työskentelee esimerkiksi vanhainkodeissa ja päiväkodeissa.
– Ulosmarsseja ei ole suunnitteilla, mutta tilanne on vielä aivan auki. Tällä tietoa osallistumme mielenilmaukseeen niin, että ne, jotka ovat esimerkiksi vapaalla ja kynnelle kykenevät, lähtevät Helsinkiin.
Valkaman mukaan superilaisten suunnitelmat saattavat vielä muuttua.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.