Koti Uutiset Perjantain mielenilmaus vaikuttaa Kangasalla erityisesti bussiliikenteeseen

  Perjantain mielenilmaus vaikuttaa Kangasalla erityisesti bussiliikenteeseen

  0
  Perjantaina linjan 40 bussit kulkevat poikkeusaikataulussa. Monet muut bussit eivät kulje lainkaan.

  Palkansaajien perjantainen poliittinen mielenilmaus vaikuttaa suuresti lukuisiin kangasalalaisiin, jotka kulkevat työ- ja koulumatkojaan linja-autoilla. 

  Esimerkiksi kaikki Kangasalan koulut ja päiväkodit pysynevät kuitenkin auki. Kunnan siivous- ja ateriapalveluissa taso voi pudota hetkeksi henkilöstövajauksen takia. Muun muassa koululaiset syövät lounaansa paikoin kertakäyttöastioista. 

  Kangasalan Sanomat kokosi yhteen mielenilmauksen mahdollisia vaikutuksia Kangasalan kunnan alueelle. 

   

  Bussiliikenne

  Busseilla liikkumaan tottuneet kangasalalaiset joutuvat järjestelemään perjantain kulkemisiaan tavallista huolellisemmin ja pohtimaan kimppakyytejä tai muita vaihtoehtoja julkiselle liikenteelle. 

  Suuri osa Kangasalla liikennöivistä busseista ei ole ajossa ollenkaan, ja osalla ovat käytössä poikkeusaikataulut.

  Kangasalla bussilinjat 41, 42, 44, 45, 46 ja 47 eivät kulje lainkaan, ja Tampereen ja Kangasalan välinen linja 40 liikennöi poikkeusaikataulun mukaan. Aikataulu on nähtävissä esimerkiksi kunnan nettisivulla. 

  Muun muassa Tampere–Kangasala–Pälkäne-väliä ajavat Luopioisten linja ja Helmikkalan liikenne liikennöivät kuitenkin täysin normaalien aikataulujensa mukaisesti. 

  Liikenteessä oleviin busseihin pyrkivien on syytä varautua siihen, ettei haluamaansa autoon välttämättä mahdu kyytiin.

  Aiemmin ilmoitetusta poiketen sekä Kangasalan, Sahalahden että Kuhmalahden palvelubussiliikenne toimii perjantaina normaalisti, koska ajoihin on saatu järjestettyä korvaavat kuljettajat. Myös tilausliikenteessä olevat bussit ajavat normaalisti.

   

  Koulukyydit

  Koulutaksikuljetukset toimivat normaalisti, mutta Kangasalan noin 500 bussikuljetusoppilasta joutuvat varmistamaan, kuinka opinahjoonsa pääsevät. 

  – Kunta ei järjestä erillisiä korvaavia kuljetuksia, vaan oppilaiden kouluun huolehtiminen on huoltajien vastuulla, kertoo kunnan liikennesuunnittelija Tuomas Kähkönen

  Vanhemmat voivat esimerkiksi viedä koululaisia kimppakyydeillä kouluun. Osa oppilaista saattaa käyttää myös polkupyörää. 

  Kähkösen mukaan koulut ovat tiedottaneet asiasta koteja.

   

  Taksit

  Taksien on kerrottu olevan poliittisen mielenilmauksen ulkopuolella ja ajossa tavalliseen tapaan. 

  Taksiliiton mukaan pienilläkin paikkakunnilla on varauduttu taksien tarpeen kasvuun. Liitto kuitenkin suosittelee kimppakyytien käyttöä myös taksimatkoilla.

   

  Koulut ja päiväkodit

  Koulujen ja päiväkotien odotetaan toimivan normaalisti tai lähes normaalisti. Ylioppilaskirjoitukset on rajattu mielenilmauksen ulkopuolelle.

  Opettajien ammattijärjestö OAJ on ilmoittanut ottavansa osaa mielenilmaukseen, mutta päätöksen osallistumisesta ovat tehneet paikallisjärjestöt. Esimerkiksi OAJ:n Kangasalan paikallisyhdistys on päättänyt osallistua työsuhteisten jäsentensä osalta. Virkasuhteiset eivät mielenilmaukseen ota osaa.

  – Käytännössä tämä tarkoittaa, että opettajat, jotka ovat virkasuhteessa, ovat töissä normaalisti ja kouluilla on työrauha, kertoo Kangasalan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Juurikorpi

  Lastentarhanopettajat voivat halutessaan osallistua mielenilmaukseen Helsingissä, mutta siitä jokainen päättää itse.

  – Uskoaksemme tuskin ainakaan moni jäsenemme on innostunut lähtemään Helsinkiin asti mieltään ilmaisemaan, joten Kangasalla myös päiväkodit ainakin päiväkodinopettajien osalta toiminevat normaalisti.

  Lastentarhanopettajia, lastenhoitajia ja muuta henkilökuntaa kuuluu kuitenkin muihinkin ammattiliittoihin, joten joitain vaikutuksia saattaa syntyä.

   

  Sosiaali- ja terveyspalvelut

  Kunnan mukaan Kangasalan sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat perjantainakin normaalisti. 

  Hoitoalan työntekijöitä edustavat järjestöt Tehy ja Super ovat kehottaneet jäseniään ottamaan osaa mielenilmaukseen pääasiassa siten, ettei mielenilmauksen vuoksi oltaisi poissa töistä. Töissä olevia järjestöt ovat kannustaneet osoittamaan mieltään sosiaalisessa mediassa. Superin Kangasalan seudun ammattiosasto on linjannut, että kukin sen jäsen harkitsee itse, jääkö pois töistä poliittisen mielenilmauksen aikana. Sen mukaan potilasturvallisuus ei kuitenkaan saa vaarantua.

  Esimerkiksi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Kangasalan alueen paikallisyhdistys on kannustanut jäseniään osallistumaan mielenilmaukseen joko lähtemällä mielenosoitukseen Helsinkiin tai poistumalla työpaikoiltaan kello 11–13. Siksi joitain häiriöitä arkeen saattaa syntyä.

  Yhdistys kuitenkin on muistuttanut jäsenistöään, että osallistumisesta on ilmoitettava työnantajalle etukäteen ja että esimerkiksi potilasturvallisuudesta on huolehdittava asianmukaisesti.

   

  Postin kulku

  Posti ei kulje perjantaina, koska jakelijat osoittavat mieltään olemalla poissa töistä. Perjantain posti jaetaan vasta maanantaina. 
  Lehtien varhaisjakelu toimii kuitenkin normaalisti.

   

  Kaupat ja pankit

  Palvelualojen ammattiliitto Pam ja ammattiliitto Pro kannustavat jäseniään osallistumaan mielenilmaukseen keskeyttämällä työntekonsa perjantaina klo 11–13. Tämä saattaa tuoda vaikutuksia esimerkiksi kauppojen ja pankkien palveluihin tai aukioloon.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän