Peruskoulut avataan toukokuussa – Opetustiloihin ohjeistetaan muutoksia

1

Suomen hallitus päätti torstaina purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet. Päätös tehtiin terveysviranomaisten arvion pohjalta.

Lähiopetukseen siirrytään takaisin 14. toukokuuta alkaen. Samalla opetuksen järjestäjät ehtivät varautua henkilöstö- ja muilla järjestelyin opetuksen toteuttamiseen.

Valtioneuvosto tiedottaa, että epidemiologisen arvion perusteella valmiuslain varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevan soveltamisasetuksen jatkamiselle ei ole enää perusteita.

– Kansainväliset ja kotimaiset kokemukset ovat osoittaneet, että lasten rooli koronavirustartuntojen levittäjinä ei ole samankaltainen kuin aikuisilla. Lapset eivät juurikaan ole tartunnan lähteitä. Nykytiedon perusteella koulujen avaaminen on tällöin turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat laatineet ohjeet järjestelyihin, joita noudattaen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen palataan.

– Tärkeintä on välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja ja järjestää opetustilat niin, että niissä on normaalia enemmän väljyyttä. Myös välitunnit ja kouluruokailu on järjestettävä oman luokan tai ryhmän kanssa, tiedotteessa linjataan.

Isoja kokoontumisia, kuten kevätjuhlia, ei järjestetä. Henkilöstön tulee toimia saman lapsiryhmän kanssa ja hygieniaohjeita on noudatettava tarkasti. Yksityiskohtaisista järjestelyistä päättävät koulutuksen järjestäjät.

Lääkäri arvioi riskiryhmien osallistumisen lähiopetukseen. Työntekijöiden osalta arviointi tehdään yhdessä työterveyden ja työnantajan kanssa.

Soveltamisasetuksen voimassaolon päätyttyä opetuksen järjestäjä ei voi järjestää opetusta etäopetuksena. Kunta ei voi päättää omalla päätöksellään koulujen sulkemisesta eikä kunta voi myöskään päättää opetuksen järjestämisestä ainoastaan etäopetuksena.

Hallitus käsittelee toisen asteen ja korkeakoulutuksen rajoituksia myöhemmin.

1 kommentti

  1. Laitan mielelläni lapseni Vilpeilän kouluun tässä tilanteessa, Sariolan kouluun laittamista harkitsisin vakavasti. Todennäkösyydet viruslingoiksi ovat ihan eri luokkaa näiden koulujen kohdalla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.