Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Tarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittääTarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittää

Perustuksia huipuille

Kolumni - 15.1.2016 kello 8.00
Mika Säpyskä

Kangasalta on ponnistanut ja yhä ponnistaa niin kansallisen kuin kansainvälisenkin tason urheilijoita. Täältä on lähtöisin huippujääkiekkoilijoita, melojia ja esimerkiksi Suomen kaikkien aikojen menestynein lentopalloilija. Kangasalta on päästy maajoukkueeseen esimerkiksi koripallossa, jalkapallossa ja futsalissa. Paikallinen lentopalloseura on Suomen parhaimmistoa, löytyy Suomen, Euroopan ja maailman parhaita ampujia, kovaa pinkovia pikajuoksijoita, huippuluokan moottoriurheilijoita, rastinsa löytäviä suunnistajia, hyviä uimareita huippusalibandynpelaajia ja ties mitä.

Menestyksen takana ovat paitsi itse urheilijat, myös paikalliset järjestöt ja urheiluseurat, jotka tekevät Kangasalla uskomattoman hienoa työtä. Palkintoja satelee milloin menestyksestä, milloin nuorisovalmennuksesta tai ruohonjuuritason seuratoiminnasta.

Monissa seuroissa tehdäänkin hartiavoimin töitä, jotta harrastajille löytyisi ryhmiä ja suorituspaikkoja. Mutta leveätkin hartiat kaipaavat tukea, ja jos sitä ei löydy, harrastajat liukenevat helposti muualle.

Kun ajatellaan menestyksen määrää, luulisi paikallisten harrastusolojen olevan huippuluokkaa. Kyötikkälä on joukossa poikkeus, mutta muuten tilanne ei ole lainkaan niin hyvä. Liikuntasaleja löytyy, mutta Pitkäjärven liikuntahallia lukuun ottamatta salit ovat aina ainakin toisille lajeille liian pieniä. Taidetaan sitä paitsi Pitkäjärvelläkin pelata lentopallon kansainvälisiä pelejä poikkeusluvalla.

Liikuntasalirakentamisessa uuden lukion sali on ehkä huvittavin esimerkki. Postimerkkisali ei ole ihanteellinen oikein kenellekään. Vaikka vieressä onkin vastikään kunnostettu Pikkolan liikuntahalli, olisi käyttäjiä riittänyt toiseenkin isompaan saliin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Eivät saaneet täällä uimaritkaan täyspitkää rataa; jalkapalloilijat jatkavat pölyn nielemistä Pikkolan hiekalla ja näkevät tekonurmea vain vieraspeleissä; menestyneet ilmakivääriampujat joutuvat pelkäämään, että jo kertaalleen Vatialasta linja-auto­aseman alakertaan siirtynyt harjoittelupaikka menee alta keskustan rakennussuunnitelmien takia; tenniskenttiä ei ole näkynyt Pikkolan mylläämisen jälkeen, ja hoidetut ulkokentätkin luokitellaan pian uhanalaisiksi perinnemaisemiksi.

Tuntuu hieman, että täällä määrä on korvannut laadun, eikä sitä määrääkään ole tarpeeksi.

Toki paljon on kiinni rahasta. Kaikkeen sitä ei riitä, tosin toisaalle sitäkin enemmän.

Kun suuntaa katseensa naapuriin, muuttotappiokunta Pälkäneeseen, voidaan rajan tämänpuoleista menoa vain ihmetellä.

Pälkäneellä (entisessä Luopioisissa) vanha tehdashalli muuttui salibandyareenaksi, ulkojäällä päästään luistelemaan myös huonoina talvina ja nyt kuntaan ollaan jopa rakentamassa uutta hulppeaa urheiluhallia.

Hämeenlinnassa puolestaan jopa petankin pelaajilla on oma talviharrastuspaikkansa.

Koska tänne ei ole löytynyt uusia yksityisiä toimijoita helpottamaan tilannetta, ehkä urheilupaikkarakentamisessa pitäisi miettiä uutta tyyliä. Kun urheilupaikkoihin satsataan, sen yhteyteen voisi esimerkiksi rakentaa tuottavia rakennuksia, kuten asuntoja.

Toiveissa on, että jatkossakin täältä tulisi uusia maailmanmestareita ja vastaavia, ja iloista olisi, jos he saisivat harjoittaa lajiaan ihan omassa kotikunnassaan.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös