Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Petosten uhreja Kangasallakin – Aito poliisi ei kysy pankkitunnuksia

Poliisi tutkii Pirkanmaalla useita petosrikoksia, joissa epäillyt ovat esiintyneet poliiseina. Tekijät soittavat iäkkäille ihmisille ja väittävät, että uhrien rahat ovat vaarassa.

Uutiset - 4.3.2018 kello 9.00
Kangasalan Sanomat / Juha Jäntti
Petosten uhreja Kangasallakin – Aito poliisi ei kysy  pankkitunnuksia
Poliiseina esiintyvät rikolliset ovat soitelleet erityisesti vanhuksille udellakseen pankkitilien tunnuslukuja ja salasanoja. Poliisi muistuttaa, että aito ja oikea poliisi ei kysele pankkitunnuksia koskaan puhelimitse, eikä hän tule myöskään kyselemään niitä kodeissa käymällä.

Rikolliset ovat saaneet kyselemällä tietoonsa pankkitilien käyttäjätunnuksia ja tunnuslukuja. He ovat siirtäneet tunnusten avulla yhteydenottojen kohteina olleiden ihmisten varoja muille tileille.

Petosten uhrit ja samalla asian\homistajat asuvat eri puolilla Pirkanmaata. Heidän joukossaan on myös useita henkilöitä Kangasalta.

Toistaiseksi pisimmälle selvitetty tapaus koskee ainakin 15 epäiltyä. Rikoshyöty on ollut kokonaisuudessaan 120 000 euroa.

Uhrit ovat saaneet takaisin noin 8 000 euroa rahaa, 7 000 euron arvoiset korut ja kaksi henkilöautoa.

Sisä-Suomen poliisi tutkii Pirkanmaalla lisäksi kolmea muuta vastaavankaltaista petoskokonaisuutta.

Koko maassa on tutkinnan alla useita petosrikoksia, joissa tekijät ovat esiintyneet poliisina. Sisä-Suomen poliisilaitos selvittää yhtä laajaa petosvyyhteä Keski-Suomenkin alueella.

Rikolliset valikoivat uhrinsa iäkkäiden ihmisten keskuudesta. Poliisi korostaa, että omaisten ja läheisten merkitys vanhuksiin kohdistuvien rikosten ennalta estämisessä on suuri.

Suomalainen pankkijärjestelmä on niin hyvin suojattu, että selitykset rahavarojen vaarassa olemisesta ovat valheellisia.

– Muussakaan tilanteessa ei pidä koskaan luovuttaa itseään koskevia henkilökohtaisia tietoja puhelimitse tuntemattomille soittajille, rikosylikomisario Jari Kinnunen muistuttaa.

Virkavalta kehottaa huolehtimaan mahdollisuuksien mukaan erityisesti iäkkäistä lähiomaisista, jotta kukaan ei joutuisi valepoliisien uhriksi.

– Poliisi ei koskaan kysele asiakkaan pankkitunnuksia eikä tunnuslukuja puhelimitse. Me emme myöskään tule koskaan kenenkään kotiin kyselemään tunnuksia, Kinnunen korostaa.

Poliisi kehottaa asentamaan omaan tai läheisen älypuhelimeen ohjelman, joka tallentaa puhelut automaattisesti. Tutkijat voivat vertailla epäillyiltä ottamiaan ääninäytteitä tehtyihin äänityksiin.

Vertailut tuottavat yleensä hyvin varmoja lausuntoja äänityksen kohteena olevan ihmisen henkilöllisyydestä.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös