Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Pian pääsemme kauppaan iltamyöhällä

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 30.12.2015 kello 8.00

Suomi tunnetaan sääntelyn mallimaana. Kaikesta sääntelystä ei voida syyttää EU:ta. Osa siitä on sisäsyntyistä, kuten tämä järjetön pelleily kauppojen ja parturiliikkeiden aukioloajoilla.
Muutama vuosi sitten syntyi kohu, kun pääkaupunkiseudun kampaamot tekivät itsenäisyyspäivän juhlakampauksia ilman lupaa. Itsenäisyyspäivänä työskentelyä varten tarvitaan maksullinen erikoislupa.
Pian voidaan onneksi käyttää mennyttä aikamuotoa, sillä ainakin yksi sääntelyn muoto on siirtymässä historiaan tänään keskiviikkona.

Eduskunta hyväksyi aiemmin joulukuussa lakiesityksen, jonka mukaan vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista annettu laki kumotaan. Tämä vapauttaa liikkeiden aukioloajat.
Asiaa käsitellään tänään valtioneuvoston yleisistunnossa ja se viedään tasavallan presidentin esittelyyn. Asiantuntijoiden mukaan hyväksymisen tiellä ei ole esteitä ja laki voi astua voimaan jo ensi perjantaina.
Kaupan puolelta on hiukan kritisoitu nopeaa aikataulua ja esitetty toive, että muutos astuisi voimaan vasta helmikuun alusta. Keskiviikko näyttää, kuinka tämän asian kanssa käy.

Lakimuutos muuttaa myös Kangasalla liikkeiden aukioloja.
S-ryhmän kaupat ovat useimpina päivinä auki iltakymmeneen, sunnuntai-iltaisinkin yhdeksään. Nattarin Saleen pääsee sunnuntainakin vielä illalla ennen kymmentä.
K-supermarket Kangasalan keskustassa palvelee jatkossa viisi tuntia enemmän viikossa. Muutos näkyy lauantai-illassa, jolloin kauppa on auki yhdeksään ja aukeaa sunnuntaina jo kymmeneltä.
Lähikauppa-ketjun myymälöissä muutos ei juuri näy, koska ne ovat tähänkin saakka olleet myöhään auki.
Onko tämä kaikki tarpeellista? Kuluttaja varmasti ehtisi käydä ostoksilla nykyistenkin aukioloaikojen puitteissa.
Kauppiaille tämä on sen sijaan tärkeä muutos. Heillä pitää olla vapaus pitää puotiaan auki silloin, kun he itse haluavat.
On älytöntä, että asiasta määrää joku ulkopuolinen taho ja vieläpä keinotekoisilla kriteereillä.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös