Pientalon jätevesiremontti ei tarkoita välttämättä mittavia uushankintoja

0
Kirsi ja Harri Viitasen talon jätevesijärjestelmän umpisäiliö sijaitsee terassin alla, keltaisen laudoituksen takana. Muutosten jälkeen säiliö pystyy puhdistamaan siihen kertyvän veden. Puhdistunut vesi päätyy rakennettavan putken kautta pihan takaosan kivipesään ja imeytyy sieltä maahan.

Kirsi ja Harri Viitanen ostivat talon Halimajärven rannalta puolitoista vuotta sitten. He halusivat asumuksen, joka toimii kotina ja kesämökkinä.

– Ihastuimme taloon jo ilmoituksen perusteella. Paikan päällä näimme hienon järvimaiseman, ja teimme kaupat saman tien, Kirsi muistelee toissa syksyn tapahtumia.

Viitaset tiesivät, että talon jätevesijärjestelmä ei täytä lain asettamia vaatimuksia.

Kylpyhuoneen suihkuvedet päätyvät rengaskaivoon ja edelleen maaperään ilman minkäänlaista suodatusta.

Järjestelmä on muutoin asianmukainen. Kaikki muut jätevedet kertyvät umpisäiliöön, jonka loka-auto tyhjentää keskimäärin kerran kuukaudessa.

Kirsi selvitteli tulevia vaihtoehtoja. Helpointa olisi uudistaa vain suihkuvesien käsittely, mutta Viitaset halusivat myös pienentää jätevesikulujaan.

– Umpisäiliön tyhjennykset maksavat noin 1 500 euroa vuodessa. Etsimme kohtuuhintaista ratkaisua, joka vähentäisi säiliön tyhjennyskäyntien määrää, Harri sanoo.

Tarjousvaiheessa Viitaset vaativat, että arvioijat tulevat käymään paikan päällä – ilman käyntiveloitusta. Kolme yritystä antoi tarjouksen.

Kaksi laitetoimittajaa ehdotti järjestelmän uusimista kokonaan. Viitaset valitsivat kolmannen tarjouksen, jonka mukaan nykyinen umpisäiliö pysyy käytössä.

– Valinnan ratkaisi se, että voimme hyödyntää jo olemassa olevaa järjestelmää. Se on ekologinen ja mahdollisimman edullinen vaihtoehto.

Uudistuksen ydin on umpisäiliöön sijoittuva jätevesien puhdistusjärjestelmä. Pihan takaosaan tulee kivipesä, jonka kautta säiliöstä virtaava puhdistunut vesi imeytyy maahan.

Muutosten jälkeen säiliön tyhjennys on tarpeen vain kerran vuodessa. Tyhjennyskulut putoavat alle kymmenesosaan nykyisestä. Puhdistuskemikaalit maksavat 60–100 euroa vuodessa.

Jätevesisäiliö sijaitsee talon terassin alla, rannalle päin viettävässä jyrkässä penkereessä. Koska kivipesä tulee korkeammalle, imeytettävä vesi nousee pihan perukoille säiliöön asennettavan pumpun avulla.

Hankkeen suurin epävarmuus liittyy säiliön ja kivipesän välisen putken asennukseen. Jos työ vaatii kallion louhimista, kustannukset voivat kasvaa merkittävästi.

– Koko kustannusarvio on 15 000 euroa, mistä puhdistusjärjestelmän osuus on noin kolmannes. Maanrakennustöiden osuus sisältää kuitenkin yllätysriskin, Harri miettii.

Sähkölämmitys pitää vesiputken sulana pakkasilla. Siksi sitä ei tarvitse kaivaa kovin syvälle maahan.

Suihkuvedetkin menevät jatkossa umpisäiliöön. Remontti sisältää lyhyen putkilinjan vedon tätä tarkoitusta varten.

Laki asetti aikataulun Viitasten remontille. Käyttömukavuus ja jätevesikulujen karsinta nousivat kuitenkin hankkeen päätavoitteiksi.

– Emme tekisi muutoksia näin pian, jos laki ei vaatisi sitä. Vain suihkuveden käsittely on nyt ympäristön kannalta puutteellista. Se on pieni osa koko jätevesihuoltoamme, Kirsi arvioi.

Jätevesijärjestelmän kunnostus nostaa talon jälleenmyyntiarvoa. Se on tärkeää, vaikka Viitaset ovatkin hankkineet kotinsa pitkäaikaista asumista varten.

Viitaset tilasivat jätevesisuunnitelman Pirkanmaan Jätevesipalvelut Oy:ltä, jonka Pirkanmaan Jätehuolto perusti hiljattain. Suunnittelija antoi todella hyvää palvelua. Tilaajat saivat työn edetessä monipuolista tietoa jätevesiasioista.

Yllätys oli, että yritys alkoikin ajaa toimintaansa alas. Suunnittelija hoiti kuitenkin osuutensa mallikkaasti loppuun. Jätevesisuunnitelma valmistui, samoin kuin rakennuslupahakemuskin.

– Jätimme hakemuksen tammikuussa, ja saimme luvan nopeasti. Asiat ovat edenneet kaikkineen sujuvasti sen jälkeen, kun tiesimme, millaisen remontin aiomme tehdä, Harri toteaa.

Kaupungin toiminta jätti myös toivomisen varaa. Viitaset kaipasivat yksityiskohtaisempaa neuvontaa alkuselvittelyn tueksi. Nyt rakennusvalvonta ja ympäristöpuoli ohjasivat kyselijät melko pian etsimään kaupallisia neuvonta- ja suunnittelupalveluja.

Useampikin asiantuntija kävi Viitasten luona hankkeen suunnittelu- ja tarjousvaiheissa. Tapaamiset ovat olleet Harrin mielestä todella hyödyllisiä.

– Jokainen kävijä antoi arvokasta tietoa ja omanlaisiaan näkemyksiä. Me opimme paljon enemmän kuin jos olisimme keskustelleet vain yhden tahon kanssa.

Nyt Viitaset odottavat remontin alkamista, mikä toteutunee heinäkuun aikana.

– Syksyyn mennessä tiedämme, miten urakka lopulta meni. Käyttö kertoo aikanaan, toimiiko järjestelmä odotusten mukaisesti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.