Pihkassa pahkoihin – Erkki Keihäs toi kirjaston taidetila Terraan maalauksia ja pahkaveistoksia

0
Erkki Keihäs on taiteen monitaituri. Hänen töitään on esillä Kangasalan pääkirjastossa.
Erkki Keihäs on taiteen monitaituri. Hänen töitään on esillä Kangasalan pääkirjastossa.

Kangasalan pääkirjaston taidetila Terrassa on avautunut Erkki Keihään näyttely, joka kantaa nimeä Kangaspuita.

Miten kuvailet itseäsi taiteentekijänä?

– Olen tuntenut kiinnostusta taiteen tekemiseen koko ikäni piirtämällä kuvia mallista ja mielikuvituksesta. Lempiaineeni koulussa oli ainekirjoitus.

– Myös puukolla veisteleminen ja kaivertaminen on aina ollut hauskaa. Onneksi ennen vanhaan lapset saivat tehdä kaarnaveneitä sekä jousia ja nuolia oikeilla, terävillä puukoilla ja vesureilla. Tekemällä oppii.

– Leipätyöni yli 40 vuoden ajan on ollut metsätalouden palveluksessa, josta viimeiset 36 vuotta Kangasalla. Minkäänlaista taidealan koulutusta minulla ei ole, mutta tekemisen kautta olen oppinut uusia asioita ja haluan tehdä taidetta omalla tavallani.

Miten työsi syntyvät?

– Maalaukseni syntyvät osin mallien mukaan, mutta ovat enimmäkseen mielikuvituksen tuotteita. On vain tyhjä kangas ja sattumanvarainen ajatuksen virta. Klassinen musiikki soi taustalla ja antaa siveltimelle siivet.

– Pahkatöissä luonto on muovannut puun epätavalliseen muotoonsa, ja minulla on ilo jalostaa sitä haluamaani suuntaan. Ensin pahka pitää kuoria rikkomatta puun pintaa. Odotan aina jännityksellä, minkälainen puun pinta kuoren alla on. Se antaa lähtökohdan, minkälaiseksi lopputulos muotoutuu.

– Työ on jatkuvia kompromisseja ja uusia ideoita. Se on myös tekemisen suola. Moottorisaha on tärkein työväline, jolla pääsee kaivautumaan puun sydämeen. Sitten tulevat kovertimet, taltat ja hiomakoneet, joilla muovaan pahkan lopulliseen asuunsa. Kaivaminen on työlästä ja väliin vaarallistakin, kun terät pyörivät ahtaissa paikoissa. Se on myös pölyistä hommaa, mutta antoisaa.

Miten kuvailet nyt Kangasalla esillä olevaa näyttelyäsi kokonaisuutena ja suhteessa aiempiin näyttelyihisi?

– Aiemmin en ole tuonut pahkatöitä esille. Metsä on vahvasti mukana koko näyttelyssä. Metsänomistajien avulla olen saanut materiaalia töihini.

Mitä haluat sanoa näyttelyvieraille?

– Näyttelyvierailta toivon, että he löytäisivät luovuuden ilon, jolla olen harrastukseeni uppoutunut ja rohkaistuisivat itsekin kokeilemaan sellaista, mikä veisi ajatukset pois arjen jokapäiväisyydestä.

Sinut tunnetaan myös kirjoittajana: ruokkivatko taiteenlajit toisiaan?

– Kirjoittaminen on myös tärkeä luovuuden osa-alue. Samoin kuin kuvataide, kirjoittaminen kertoo tarinaa meistä ihmisistä, luonnosta ja ympäröivästä maailmasta.

Erkki Keihään Kangaspuita-näyttely pääkirjaston taidetila Terrassa 3.1.2020 asti. Avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.