Koti Uutiset Pihkatietämys tarttui Rami Kuhlmaniin jo pikkupoikana

  Pihkatietämys tarttui Rami Kuhlmaniin jo pikkupoikana

  0
  Rami Kuhlmanilla on näytepala siitä, miltä kovettunut kuusen pihka näyttää.

  Kun Rami Kuhlman pikkupoikana istui saunan lauteilla papan kanssa, tämä kehotti lapsia ottamaan paneelista tihkuvaa pihkaa ja imeskelemään sitä. Pojalle tuli tutuksi myös se, kuinka juokseva pihka irrottaa ihosta sitkeimminkin tarttuneen tikun.

  Kuhlmanin äiti valmisti oliiviöljystä ja pihkasta seosta, joka hoiti tehokkaasti tulehduksia, mutta oli juoksevana hankalaa käyttää.

  Muutamia vuosia sitten mies ryhtyi miettimään, miten pihkatuotteesta saisi kiinteämpää ja käyttökelpoisempaa. Nyt Halimajärventien keittiössä valmistuu Rauhalan tilan tuotteina pihkasalvaa ja -vahaa.

  Tuoteaineluettelo on ilahduttavan lyhyt.

  – Salvassa on metsäkuusen pihkan lisäksi vain valkovaseliinia, vahassa puolestaan luomulaatuista oliiviöljyä ja mehiläisvahaa. Pihkan osuus on 20 prosenttia.

  Kuhlman saa pihkaa oman pihan komeista kuusista ja lähimetsistä maanomistajien luvalla. Hän muistuttaa, ettei pihkan kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin vaan siihen tarvitaan lupa.

  – Itse otan terävällä kirveellä kuusesta vain pintapihkan. Minulle on tärkeää, ettei puu vahingoitu.

  Jo vanha kansa tiesi pihkan lääkinnällisen voiman. Sittemmin sen on laboratoriotutkimuksin todettu tuhoavan kattavasti muun muassa erilaisia sieniä ja bakteereita ja auttavan ihon uudistumisessa. Pihka ja mehiläisvaha eivät kuitenkaan sovi henkilölle, jolla on hartsiyliherkkyys.

  Kuhlmanin asiakkaat ovat saaneet pihkatuotteista apua monenlaisiin vaivoihin; kantapään kovettumiin, rikkinäisiin varpaanväleihin, huuliherpekseen, atopiaan ja muihin ihottumiin, haavoihin ja hiertymiin, hyttysen puremiin, nokkosen polttamiin ja niin edelleen.

  – Suosittelen tulehtuneeseen ihoon, avonaiseen haavaan tai palovammaan pihkasalvaa. Kun palovamma on kovettunut, vaha on parempi vaihtoehto.

   – Toisin kuin ihmiset yleensä mieltävät pihkavaha imeytyy, mutta salvassa oleva vaseliini ei. Vaseliinia ei siis pidä laittaa esimerkiksi huuliin.

  Pihkatuotteita käytetään myös eläinten hoidossa. Kuhlman on itse hoitanut sillä koiriensa anturoita ja Hot Spotteja eli ihotulehduksia. Hevosen omistajat käyttävät tuotetta muun muassa kavioiden haavaumiin, ötököiden puremiin ja haavoihin.

  Miehen uusin tuotekehittelyn tulos on huulirasva, jonka hän on nimennyt pusutinvahaksi. Seuraavana ajatuksissa pyörii jo ihonhoitoöljy, johon hän aikoo lisätä itse keräämiään yrttejä. Lisäksi hän valmistaa katajasta voiveitsiä ja paistinlastoja.

  Kuhlmanilla on päivätyö Lempäälässä, pihkatuotteet syntyvät vapaa-aikana kodin keittiössä.

  – Haluan valmistaa tuotteet käsin, enkä ajattelekaan teollista tuotantoa. Tyypillisesti teen muutaman kymmenen purkillista kerralla.

  Kuhlman postittaa tuotteitaan tai toimittaa ne lähialueen postilaatikkoihin itse. Myös Halimajärventien kodissa voi poiketa, kunhan varmistaa että isäntä on paikalla. Muutama jälleenmyyjäkin on, ja seuraavan kerran mies esittelee tuotteitaan Mobilian lähimarkkinoilla.

  Rauhalan tilan tuotenimi tulee perheen asuintalosta, joka on aikanaan ollut alueen kantatila. Tuotteiden ilmeen on suunnitellut Kuhlmanin työkaveri AD Sirkku Kylä-Nikkilä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän