Piirinmestari toivoo tekonurmikenttää

0
FC Kangasalan B-tytöt voittivat päättyneellä kaudella jalkapallon piirinmestaruuden.

FC Kangasalan B-tytöt voittivat jo toistamiseen jalkapallon piirinmestaruuden.
Heidän mielestään valaistu tekonurmikenttä olisi paikkakunnalla tarpeellinen. Nyt kesällä päästään myöhään pelaamaan nurmelle ja huippukunto osuukin sitten loppukesään.
– Lisäksi ongelmana on, että nurmikentät pelataan loppuun, toteaa valmentaja Veli Salakari.
FC Kangasalan B-tyttöjen päättyneen kauden menestys saattaa tarkoittaa uusia aluevaltauksia.
 Yksi uusi haaste voisi olla Salakarin mukaan B-tyttöjen kakkosdivisioona, käytännössä läntisen Suomen aluesarja. Tällöin ulkokentälle pitäisi päästä harjoittelemaan jo maaliskuussa ja kausi jatkuisi jopa marraskuulle saakka.

B-tytöt ovat pelanneet kesällä seitsemän vastaan seitsemän -pelikuviota.
Piirinsarjassa oli alussa seitsemän joukkuetta. Kauden aikana jäivät sarjasta pois lempääläläis- ja pirkkalaisjoukkue. Lopulliset sijoitukset ratkottiin viiden joukkueen kesken.
Kaukaisimmat vastustajat olivat Tervakoskelta ja Sastamalasta.
– Olemme välillä pelanneet harjoitusotteluita naisia sekä B- ja C-poikia vastaan. Poikien pelaaminen on selvästi nopeampaa, kuvailevat puolustaja Ona Salakari, keskikentän pelaaja ja kapteeni Henriikka Saarinen sekä maalivahti Veera Salonen.
Tytöillä on selkeä sääntö siitä, ketkä pääsevät pelikentälle. Vähemmän harjoittelevat saavat vähemmän peliaikaa.
– Jos harjoittelee vähän, tuntuma häviää, pallonhallintataidot katoavat ja kunto heikkenee. Jalkapallo on fyysinen laji, painottaa Salakari.

Talvikaudella B-tytöt pelaavat futsalia. FC Kangasalan tytöt ovat voittaneet futsal-pronssia toissa talvena.
Pelaajat toteavat, että futsal kehittää pallonhallintaa ja laji itsessään on nopeatempoisempi kuin jalkapallo. Lisäksi heillä on oheisharjoitteina ramppi- ja lihaskuntoharjoituksia oman kehon painolla.

Ensi kesänä B-joukkueessa voivat pelata vuosina 1998–2001 syntyneet. Vanhemmat pystyisivät siirtymään niin halutessaan naisiin, mutta kynnys siihen on korkea. Salakarin mukaan Kangasalla naisista olisi mahdollista muodostaa kaksikin joukkuetta.
Kesäisin B-tytöt harjoittelevat kolme kertaa viikossa nurmikentillä Suoramalla ja Kyötikkälässä.
Keväisin harjoitukset ovat Pikkolan hiekkakentällä, jonne tytöt eivät saa harjoitusvastustajia, vaikka se olisi tärkeää.
Talvella harjoituksia on lukiolla sekä Pitkäjärven ja Pikkolan koululla.
– Viime kesäkaudella oli keväällä kuusi peliä ja syksyllä kymmenen ja lisäksi Lahden turnauksen kuusi peliä, Salakari luettelee.
Pelaajilla on kiinteät pelipaikat. Loukkaantumisten ja poissaolojen aikana tytöt pystyvät hetkellisesti paikkaamaan toistensa pelipaikkoja.
– Pelitaktiikkana on, että palloa pidetään mahdollisimman paljon omalla joukkueella. Sitä voisi kai kutsua pallonhallintastrategiaksi. Meillä ei ole tavoitteena, että maalivahti pyrkisi samaan maalipotkun mahdollisimman kauas vastustajan puolelle, Salakari kuvailee.

Nykyiset pelaajat ovat olleet joukkueessa keskimäärin 1–6 vuotta. Joukkue on saanut uusiakin tulokkaita lähinnä isoista tamperelaisseuroista.
Vasta-alkajakin pääsee heti harjoituksiin, mutta pelikentälle tietyn ajan jälkeen.
Henriikka Saarinen aloitti jalkapallon peluun nelivuotiaana, kun isä vei hänet kentälle. Myös hänen isoveljensä oli aloittanut lajin nuorena. Isä on pelannut pitkään ja valmentanutkin – myös FC Kangasalan tyttöjä.
Veera Salonen oli pitkään halunnut alkaa pelata. Hänen äitinsä vei hänet harjoituksiin noin 9-vuotiaana.
Veli Salakari kertoo, että Veera oli joukkueessa alussa hyökkääjä ja teki paljon maaleja joukkueelle.
Ona Salakari aloitti noin 10-vuotiaana jalkapalloharrastuksen. Hänen kaksi kaveriaan kävi harjoituksissa ja siitä lähti mielenkiinto liittyä kavereiden seuraan.
Henriikka Saarinen, Veera Salonen ja Ona Salakari käyvät Kangasalan lukion ensimmäistä luokkaa.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.