Pikajuoksija pinkoo kohti ammattilaisuutta – urheilijan arkeen kuuluu myös sosiaalinen media

0
Joel Turkka on keskittymässä pikkuhiljaa yhä enemmän omiin lajeihinsa pika- ja aitajuoksuun.

Kangasalaisella 16-vuotiaalla yleisurheilijalla Joel Turkalla on edessään muutoksien syksy.

Turkka urheilee vielä tällä hetkellä niin sanotussa junnuryhmässä, eli on harjoitellut kaikkia yleisurheilulajeja. Pikkuhiljaa hän on kuitenkin keskittymässä päälajiensa aita- ja pikajuoksun 100–400 metrin matkojen harjoitteluun.

Lajinomaiseen harjoitteluun siirtyminen vaatii myös jonkinlaisia muutoksia valmennuskuvioihin.

Tänä vuonna Turkka kilpailee pääasiassa 17-vuotiaiden sarjassa, lukuun ottamatta SM-kisoja, joissa nuori urheilija juoksee 16-vuotiaiden sarjassa.

Muutoksia urheilijan arkeen tuo myös syksyllä alkava lukio. Turkka pääsi opiskelemaan Tampereelle Sammon keskuslukion urheilulinjalle.

Urheilupainotteinen lukio tukee ja mahdollistaa oman lajin harjoittelua ja siinä kilpailemista.

– Olen ajatellut käydä lukion neljään vuoteen. Minulla ei ole minnekään kiire, Turkka pohtii.

Lukioon pääsy tuntuu hienolta, koska Turkka on joutunut näkemään paljon vaivaa koulumenestyksensä eteen. Hänelle haastavia ovat kielet ja lukuaineet, jotka edellyttävät tarkkaa yksityiskohtaista muistamista ja luetunymmärtämistä.

Esimerkiksi matematiikka taas tuntuu pikajuoksijasta helpolta.

– Kaikki missä on logiikkaa, on selvempää.

Turkka on mukana Lidlin All Stars -urheiluohjelmassa toista vuotta.

Ohjelma on tarkoitettu nuorille ja lahjakkaille yksilölajien urheilijoille. Nuorten lisäksi ohjelmassa on mukana menestyneitä, nimekkäitä urheilijoita, jotka toimivat nuorten mentoreina.

All Starsin tavoitteena on antaa eväitä kansainväliseen menestykseen.

– On ollut hienoa tavata kokeneita urheilijoita ja saada neuvoja mentoreilta. Toki myös tuki urheiluravinteisiin ja -välineisiin on itselleni tärkeää. Tämä on tuntunut sellaiselta Lidl All Stars -perheeltä, kun saa snäppiä huippu-uimari A-P Liukkoselta, Turkka kertoo.

Koska All Stars on myös osa Lidlin markkinointia, urheilijat sitoutuvat osallistumaan esimerkiksi erilaisiin yrityksen tilaisuuksiin ja olemaan aktiivisia sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalinen media ja sen markkinointimahdollisuudet ovat nykyään läsnä myös urheilussa. Osa suomalaisista urheilijoista rahoittaa uraansa toimimalla isojen yritysten kasvokuvina.

Turkka käyttää paljon etenkin kuvapalvelu Instagramia.

Nuoresta pikajuoksijasta olisi hienoa, jos hän voisi joskus tehdä sosiaalisen median yhteistöitä urheilumerkkien kuten Adidaksen tai Niken kanssa.

Tällä hetkellä Turkan kilpailukalenteriin on merkitty kahdet isommat kisat.

Ensin hän juoksee elokuun puolivälissä nuorten SM-kisoissa. Matkat ovat vielä hieman auki, mutta suunnitelmissa on pinkoa ehkä 400 metriä.

– Tosin juoksin juuri 100 metrillä Ikaalisten Juhannuskisoissa ennätykseni 11,06, jolla olen tällä hetkellä 17-vuotiaiden tilastoykkösenä Suomessa, joten pitää seurata kehitystä kesän aikana.

SM-kisoissa 100 ja 400 metriä juostaan samana päivänä, joten molemmille matkoille osallistuminen tarkoittaisi kokonaisuudessaan viittä juoksua.

Toisina kisoina kesän ohjelmassa lukee Suomi–Ruotsi-maaottelu, joka järjestetään Tampereella Ratinassa elo-syyskuun vaihteessa.

– Jos kehitys menee hyvin eteenpäin sitten mahdollisesti. Yritän ehdottomasti päästä juoksemaan ainakin viestin, Turkka pohtii.

Nuori urheilija tunnustautuu tavoitteelliseksi tekijäksi, joka haluaa kehittyä urheilijana.

– Tavoitteena olisi pysyä terveenä, treenata hyvin ja päästä joskus mahdollisimman isoihin kisoihin. Suomalaisia harvoin nähdään huipulla 100 metrin kisoissa, mutta 400 metriä voisi olla mahdollinen.

 

 

Joel Turkka

 

16-vuotias kangasalalainen yleisurheilija.

Päälajit pika- ja aitajuoksu.

Ennätys 15-vuotiaiden SE 100 metrin aidoissa vuodelta 2017.

Yleisurheillut 5-vuotiaasta, ensin KU-68:ssa ja nykyään Tampereen Pyrinnössä.

Mukana Lidlin All Stars-urheiluohjelmassa toista vuotta.

Harrastaa myös tietokoneella piirtämistä ja grafiikkaa sekä pelaamista.

Esikuva pikajuoksija Van Niekerk.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.