Pikkolaan liikunnallinen kohtaamispaikka – toteutus käyntiin KS:n juhlarahan avulla

0
Eveliina Hiltunen ja Elsa Raulamo toivovat, että uusi alue innostaa ihmisiä kohtaamaan toisiaan ja liikkumaan.

Kangasalan Sanomalehti-Osakeyhtiön jakaman 10 000 euron juhlarahan saa Pikkolan yläkoulun alueelle suunniteltu toiminta- ja vapaa-ajankeskus. Hakijoina olivat Pikkolan, lukion ja Tredun oppilaskunnat.

Tarkoitus on luoda kaupungin yhteinen olohuone, joka parhaassa tapauksessa yhdistää kolme sukupolvea tarjoamalla ratkaisut leikkiin, liikuntaan ja senioritoimintaan. Monitoimialue palvelee paitsi oppilaita ja opiskelijoita myös koko kaupungin nuorisoa ja aktivoi muitakin ikäryhmiä liikkumaan.

Raatia miellytti nimenomaan hankkeen monipuolisuus.

 – Hakemus edustaa uudenlaista yhteistyötä nuorten keskuudessa. Idea ei ole itsekäs, sillä alue palvelee myös koulupäivien ulkopuolella. Se hyödyttää keskustan ja nauhataajaman alun asukkaita, ei ainoastaan kampusalueen oppilaita, Kangasalan Sanomalehti-Osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Torsti Tulenheimo valaisee raadin perusteluita.  

– Uskomme juhlarahan antavan potkua kaupungin suunnitelmille Pikkolan alueen liikuntapaikkojen rakentamisesta. Emme kuitenkaan rahoita sitä, mitä kaupungin kuuluu tehdä, Tulenheimo täsmentää.

– Hämmentävä, mutta mahtava uutinen, Eveliina Hiltunen kommentoi kuultuaan, että raati on valinnut oppilaskuntien hankkeen juhlarahan saajaksi.

– Todella hienoa, sillä suunnitelmien eteen on tehty paljon työtä, Elsa Raulamo jatkaa.

Molemmat Pikkolan koulun yhdeksäsluokkalaiset tytöt ovat olleet ideoimassa liikunta-aluetta ja nuorison kohtaamispaikkaa alusta asti. Oppilaat ovat toivoneet toteutumista jo pitkään.

Aika on kypsä juuri nyt, kun yläkoulun ja lukion lisäksi kampuksella aloitti toimintansa myös Tredu. Ajatuksena on, että ammattioppilaitoksen opiskelijat voisivat osallistua alueen rakentamiseen työnäyttein.

Pikkolan koulun opettaja, kuvataiteen lehtori Marika Lehtinen vahvistaa, että ideoita on jo kosolti, alulle panemista on estänyt rahan puute.

– Työryhmä alkaa nyt miettiä järkevää ostoslistaa. Laitamme pyörät pyörimään heti. Lahjoitusraha pitää käyttää kevääseen mennessä.

Yläkoulun edustalla olevan omenatarhan paikalle on kaavailtu muun muassa katoksia, penkkejä ja kuntoiluvälineitä. Tarkoituksena on luoda viihtyisä, toiminnallinen ja monia ikäryhmiä palveleva alue.

Elsa ja Eveliina toivovat, että paikka yhdistää kolmen oppilaitoksen opiskelijoita ja keskeisen sijaintinsa ansiosta houkuttaa myös muita viihtymään ja liikkumaan.

Kangasalan Sanomalehti-Osakeyhtiö on sadan toimintavuotensa aikana tukenut monia kangasalalaisuutta vahvistavia hankkeita. Perinnettä haluttiin jatkaa nyt, kun lehti täyttää sata vuotta.

Hakemuksia saatiin määräaikaan mennessä lähes 20 eli ilahduttavan monta.

– Suurin osa liittyi urheiluun, mutta joukossa oli myös useampi henkistä hyvinvointia tukevaa harrastustoiminnan hanketta.

– Olisin ehkä toivonut useampaa, luonteeltaan sosiaali- tai kulttuuripuolelle kohdistunutta hakemusta, Tulenheimo summaa.

Hakemusten kärkipäähän nousi myös Kisan hiihtojaoston suunnitelma Sorolan alueen liikunta- ja ulkoilukeskuksen kehittämisestä.

Kangasalan Sanomat halusi tukea tätäkin mittavaa hanketta ja poimi sponsoroinnin kohteeksi montusta harjulle nousevat kuntoportaat. Portaiden kaavaillaan olevan yhdet Suomen pisimmistä. Sanomat sitoutuu ostamaan askelmia 2 000 eurolla. Idea nimikkoportaiden hankkimisesta on vapaa muillekin.

– Sorolan montun kehittäminen kesä- ja etenkin talviurheilupaikaksi on hyvä ja kauan suunnitteilla ollut hanke, Tulenheimo luonnehtii.

Juhlaraharaati näki portaiden rakentamisen niin liikunnalliselta kuin matkailulliseltakin kannalta tuen arvoiseksi. Portaat palvelevat valmistuttuaan kaikenikäisten ja -kuntoisten liikuntaharrastusta.

– Tuellamme saadaan rakennettua ensimmäiselle levähdyspisteelle saakka sata porrasta. Ehkä satayksikin, koska hanke ei varmaankaan valmistu vielä tänä juhlavuotenamme.

Lahjoituskohteet valitsi raati, johon Torsti Tulenheimon lisäksi kuuluivat Kangasalan Sanomien hallituksen jäsen Elina Ijäs ja kaupungin hyvinvointijohtaja Kati Halonen.

Saajat julkistettiin Kangasalan Sanomien 100-vuotisjuhlassa lauantaina.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.