Pikkolan rehtori Marianne Liimatainen haaveili nuorena oopperalaulajan tai rock-rumpalin urasta

0
Pikkolan koulun rehtori Marianne Liimatainen kertoo työstään ja työpäivistään Instagramissa Twitterissä Rehtorin eloa -tilillään. Somettava rehtori kiinnostaa niin oppilaita kuin muitakin koulumaailmasta kiinnostuneita. Hän oli heti valmis heittäytymään ja poseeraamaan kuvaajan ohjeiden mukaan.
Pikkolan koulun rehtori Marianne Liimatainen kertoo työstään ja työpäivistään Instagramissa Twitterissä Rehtorin eloa -tilillään. Somettava rehtori kiinnostaa niin oppilaita kuin muitakin koulumaailmasta kiinnostuneita. Hän oli heti valmis heittäytymään ja poseeraamaan kuvaajan ohjeiden mukaan.

Pikkolan koulun rehtori Marianne Liimatainen sai vastattavakseen oppilaskunnan hallituksen laatimia kysymyksiä. Toimitus karsi listalta pari kysymystä, jotka liittyivät Liimataisen yksityiselämään.

1) Mistä sait idean Instagram-tilin ylläpitämiseen?

– Kun olin Kuopiossa Minna Canthin koulussa rehtorina, pidin koteihin yhteyttä Wilman välityksellä. Mietin, miten voisin vapaamuotoisemmin kertoa työstäni ja työpäivistäni. Päädyin luomaan Rehtorin eloa -tilin Instagramiin ja Twitteriin. Julkaisen niissä tekstejä ja kuvia.

2) Vallitseeko Pikkolan koulun henkilökunnan kesken hyvä yhteishenki?

– Kyllä. Pikkolan aikuiset ovat sitoutuneet työhönsä ja kouluun. He ymmärtävät, että jokainen on osaltaan vastuussa ilmapiiristä. Haluan, että kaikki ruusut saavat kukkia juuri sellaisina kuin ovat.

3) Mitä inhoat rehtorin työssä?

– Raskainta ovat olleet koulujen lakkauttamiset. Niistä minulla on kokemusta aiemmilta työvuosiltani. Työskentelin koulussa, johon kahden lakkautetun koulun entiset oppilaat ja opettajat on sijoitettu. Valmisteluista huolimatta toimintakulttuurien yhdistämisessä ja henkisessä kipuilussa riitti tekemistä.

– Ikävältä tuntuu, kun hyvän, määräaikaisen työntekijän sopimus päättyy eikä työsuhdetta ole mahdollista jatkaa.

– Monenlaiset säännöt, ohjeet ja päätökset sitovat rehtoria virkamiehenä, joten joskus saattaa joutua toimimaan omien arvojensa ja vakaumuksensa vastaisesti.

– Kasvattajana rajojen asettaminen voi olla joskus hankalaa. Nuoret tekevät töllösiä, niitä ei kannata jäädä murehtimaan. Ikäviltäkin tuntuvien toimien tavoitteena on kuitenkin auttaa nuorta kasvamaan ihmisenä.

4) Mistä pidät rehtorin työssä?

– Tavallisesta, toimivasta arjesta. Pidän yläkouluikäisistä, sillä he eivät teeskentele. Heistä näkee, onko meininki hyvä vai ärsyttääkö jokin.

5) Mikä oli unelma-ammattisi nuorena?

– Haaveilin oopperalaulajan urasta, sillä opiskelin tosissani klassista laulua. Lauloin aikanaan muun muassa Kuopion maakuntaoopperassa. Kun aloin kuunnella Lenny Kravitzia, jolla oli bändissään naisrumpali, Cindy Blackman. Päätin, että minusta tulee rokkibändin rumpali.

6) Millainen oppilas olit?

– Tykkäsin koulusta ja opiskelusta. Olin kiltti kyseenalaistaja, sellainen äänekäs ja näkyvä. Lukiossa taisin jopa ärsyttääkin kysymyksilläni ja kommenteillani. Osallistuin mielelläni keikkojen sekä erilaisten tapahtumien ja ohjelmien järjestämiseen.

7) Jos voisit palata ajassa taaksepäin, mitä tekisit toisin?

– Pyrin elämään niin, ettei tarvitse mummona keinutuolissa harmitella sen paremmin tehtyä kuin tekemätöntäkään.

8) Mitä mieltä olet Suomen nykyhallituksesta?

– Hallituksessa on naisenemmistö, mikä on hyvä asia, kunhan tehtävät ja ministeriys on jaettu sukupuolen sijasta osaamiseen ja soveltuvuuteen perustuen. Itse pyrin aina valitsemaan parhaan hakijan, enkä haluaisi olla kiintiönainen.

– Koulumaailmassa on paljon rahoitustarpeita, tärkeimpinä pidän lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä sekä henkilökunnan jaksamisen tukemista.

– Odotan hallitukselta vastuunkantoa. Onneksi hurjimmat vaalilupaukset on jo pyörretty.

9) Naurettavin selitys/tarina, jonka olet oppilaalta joskus kuullut?

– Lukuisia kertoja minulle on kerrottu, kuinka äiti oli jollain tapaa onnistunut hävittämään jo tehdyn tehtävän tai sitten paperi tuhoutui lemmikin kynsissä tai hampaissa. Nykyään syy on tekninen: kone jäi jumiin, tallennus pilvipalveluun ei onnistunut tai työ vain katosi taivaan tuuliin.

– Selitysten sijasta on parempi reilusti myöntää, että tehtävä on tekemättä.

10) Kun oppilaat alkavat seurata sinua Instagramissa, käytkö koskaan läpi heidän tilejään?

– En. Minulla ei ole sellaiseen aikaa.

11) Millaisesta musiikista pidit nuorena? Entä nyt?

– Nuorena ihastuin Hanoi Rocksiin ja etenkin Mike Monroeen, jota pidin ihanimpana miehenä maan päällä. Kuuntelin Whamia, Alfavilleä, Modern Talkingia, Petshop Boysia ja tietenkin Lenny Kravitzia. Klassisen musiikin suosikkini oli Maria Callas.

– Nyt kuuntelen paljon salsaa ja klassista musiikkia. Salsan löysin, kun minut pyydettiin laulusolistiksi kuopiolaiseen Amapola-salsayhtyeeseen.

12) Mitä mieltä olet kouluruuasta?

– Pikkolan koulussa tarjotaan hyvää ruokaa, jossa on maut kohdallaan. Keittiön henkilökunta tekee hienoa työtä asiakastyytyväisyys edellä. Oppilaiden mielipiteitä kysytään ja kuullaan.

13) Miten jaksat joka aamu panostaa ulkonäköösi?

– Kyse on ajattelutavasta, joka on peräisin lapsuudenkodista. Itsestään huolehtiminen on toisten huomioon ottamista. Arkiaamuisin laittautuminen käy nopeasti lehdenluvun ja kahvittelun lomassa.

14) Oletko kouluaikoinasi koskaan ihastunut opettajaasi?

– En. Opettajani ovat olleet sen verran iäkkäitä, etten nähnyt heitä mahdollisina ihastuksen kohteina.

17) Mikä on luonnollinen hiusvärisi?

– Tummanruskea.

18) Pidätkö Marianne-karkeista?

– En ole koskaan pitänyt.

19) Oletko käynyt ulkomailla? Missä?

– Dubai on kaukaisin matkakohteistani. Olen kierrellyt paljon Euroopassa. Ennen Espanjaa lempimaani oli Italia. Kaupungeista rakastan Berliiniä ja Lontoota. Matkustan perheeni kanssa, mutta myös työn puolesta.

– Musiikinopettajana minulla oli oppilaiden kanssa tapana lähteä matkalle Keski- tai Pohjois-Eurooppaan. Matkarahat keräsimme yhdessä kolmen vuoden aikana ennen lähtöä.

– Meillä Pikkolassa on paljon kansainvälistä toimintaa, mikä on hyvä asia. Kun nuori huoma, että pärjää vieraalla kielellä ja vieraassa kulttuurissa, hänen itsetuntonsa vahvistuu.

20) Kuka on idolisi?

– Ammatillisesti Kuopion opetusjohtaja Leena Auvinen ja musiikissa nuoruuteni Maria Callas sekä Cindy Blackman.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.