Pikkolassa tutkittiin joulukuussa huumaavan aineen käyttöä – rehtori toivoo vanhempien keskustelevan nuortensa kanssa

4
Pikkolan koululla selviteltiin joulukuun alkupuolella huumaavan ainene käyttöä.

Pikkolan koulussa Kangasalla tutkittiin joulukuussa mahdollista huumaavan aineen käyttöä. Koulun henkilökunnan tietoon tuli, että koulussa sekä koulun ympäristössä välitetään ja käytetään huumaavia aineita.

Koulu tiedotti avoimesti asiasta oppilaiden huoltajille rehtoreiden lähettämällä Wilma-viestillä, koska aiemman kokemuksen mukaan avoimuus kannattaa tällaisissakin tilanteissa.

– Itse äitinä toivoisin saavani tietoa, jos lapseni koulussa on aihetta epäillä jotain tällaista, jotta voisin ottaa asian puheeksi lapseni kanssa. Myös lähetetyssä Wilma-viestissä toivottiin, että kotijoukot keskustelevat tästä vakavasta asiasta lastensa kanssa ja kiinnittävät huomiota esimerkiksi lasten kaveriporukoihin, sanoo rehtori Marianne Liimatainen.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun huomattiin, että yksi oppilaista oli selvästi päihtyneenä koulussa. Opettajat puuttuivat asiaan ja tilanteen selvittely siirtyi terveydenhoitajalle. Se on normaali käytäntö, kun alaikäistä epäillään päihteistä. Myös oppilaan huoltajaan ja sosiaalitoimeen otetaan yhteyttä. Asian tutkinta eteni koulussa yhdessä muiden viranomaisten, muun muassa poliisin kanssa.

–  Minulla ei ole tietoa, miten tilanne jatkui siitä eteenpäin, koska opettajille ja rehtorille asti ei aina tule tietoa siitä, millaista huumaavaa ainetta oppilas oli käyttänyt.

Liimataisen mukaan Roine-kampuksella toimivat koulut eli Pikkolan koulu, Kangasalan lukio ja Tredu tekevät yhteistyötä, ja tieto tämän tyyppisistä asioista kulkee myös koulujen välillä tarvittaessa. Yläkoulujen eli Pikkolan, Pitkäjärven ja Sariolan rehtorit keskustelevat myös näistä asioista.

Osa vanhemmista huolissaan

Rehtori Marianne Liimatainen on saanut Wilma-viestin jälkeen yhteydenottoja oppilaiden vanhemmilta, jotka ovat kiitelleet avointa tiedotuslinjaa. Moni on myös kertonut olevansa huolissaan lapsensa kaveripiiristä. Vanhemmat ovat selvästi huolissaan huumaavien aineiden käytöstä.

Liimatainen aloitti Pikkolan rehtorina elokuussa. Joulun alla tapahtunut välikohtaus oli ensimmäinen hänen aikanaan, mutta Liimataisen mukaan se ei ollut ainut laatuaan. Vastaavia tilanteita on ollut Kangasalla aiemminkin.

– Työskentelin ennen Kuopiossa ja sielläkin ongelma oli tuttu. Ei ole enää sellaista lintukotoa, jossa huumeita ei olisi, muistuttaa Liimatainen.

Hän herättelee kaikkia aikuisia seuraamaan lapsiaan ja puhumaan myös huumeista avoimesti, vaikka se vaikea aihe onkin.

4 kommenttia

  1. Kangasala teki aikoinaan täysin typerän päätöksen, jolla noin 2000 murrosikäistä ja nuorta aikuista pistettiin opiskelemaan samalle kampukselle. Tietenkin epämääräisten aineiden kauppiaille tuo päätös oli suoranainen kädenojennus Kangasalan Keisarikunnan taholta, kun kaikki potentiaaliset asiakkaat kerättiin yhteen. Seuraavaksi varmaankin Kirkkoharjun koulusta löytyy hometta ja sisäilmaongelmia, jotta ko. koulun tontti voidaan kaavoittaa hyvin toimeentulevien seniorien asuintontiksi ja alakoulukin sijoitetaan Pikkolaan.

  2. Miten paljon koulussa nykyään tehdään päihteiden/huumeiden vastaista valistusta? Olen kuullut oppilailta että aika minimaalisesti ja että kaipaavat enemmän tietoa. Mielestäni tietoa pitää antaa nimenomaan haittoja korostamalla. Liian pehmeä linja ei huumeilla toimi. Annat pikkusormen ja menetät elämäsi.

  3. Uskoakseni murrosikäiset ja nuoret aikuiset kyllä tietävät huumeista kutakuinkin kaiken.Eivät he ole tyhmempiä kuin meikäläiset-70 luvun nuoret olivat.
    Eikä silloin ollut edes nettiä ja älypuhelimia.
    Kokeilunhalu vain on niin hirveä,varsinkin siinä teinituskassa.Enkä usko,että tilanteessa auttaa ne huumeista selvinneet,jotka käyvät kertomassa kouluissa huumeitten vaaroista.Nuori voi ajatella,että pääsihän sekin niistä eroon,miksi en minä.Ehkä olisi parasta rahdata kouluun pari raihnaista narkkaria näytille,niin näkisivät mitä huumeista seuraa…

  4. Huumeet ovat nuorte. Ongelma melkein joka paikassa.sitten kun vanhemmat sanovat eieodän lapsi käytä huumeita .eivät puutu antavat sillä jatkaa huumeiden käyttöä.avaisivat silmän viimein.tiedän että jopa 10 vuotiaaat piikittävät huumeita itseensä.eivät vanhemmat seuraa lapsiaan .saavat nykyään tehdä mitä vain.olla ulkona kuinka myöhään tahansa.vanhemmilla ovat omat riennot ei kuulu lapset mukaan.se on tosi asia nykyään.jos vihjaa vanhemmille että nyt on lapsella jotain meneillään.sanovat ei meidän lapsi tee mitään sellaista.eli ei hyödytä sanoa mitään kun puolustavat henkeen ja vereen lapsia.vaikka olis tosi kyseessä.sillä lopetin koulukiusajen avustuksen jota kerätään .kun eivät tee mitään.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.