Pikkujoulut ovat varaslähtö jouluherkutteluun – paikallisessa paikoissa on vilkkaudesta huolimatta tilaa juhlijoille

0
Ravintola Aryanassa järjestetään useat pikkujoulut. Yrittäjä Sirkka Khan ja tarjoilija Sari Eilola odottavat jo itsekin kanta-asiakkaiden kanssa vietettäviä pikkujouluja. Silloin luvassa on edullista ruokaa ja juomaa sekä monenlaista ohjelmaa.


Ulkona ilta tummenee, mutta ravintola Aryanassa kynttilät luovat valoa ruokailutilaan. Tunnelma on muutenkin koholla, yrittäjä Sirkka Khan ja tarjoilija Sari Eilola ovat valmistautuneet pikkujoulujuttua varten kaivamalla esiin pienet kimaltavat poronsarvet.

Tonttujakin näkyy sivupöydällä olevan, isossa ruokapöydässä kukkii joulukaktus. Pikkujouluaika on Khanin ja Eilolan mukaan ihanaa aikaa, kun ihmiset kokoontuvat porukalla yhteen rennon juhlan merkeissä. 

– Yritykset tuovat työntekijöitä syömään, joskus tästä lähdetään teatteriin tai tullaan sen jälkeen. Pöytävarauksia on hyvin erilaisille ryhmille, pikkujouluja voi viettää vaikka kaksin ystävän kanssa, Khan juttelee.

Ravintola Aryanassa pöytävarauksia on tällä pikkujoulukaudella viime vuotta enemmän, yksityistilaisuuksia hieman vähemmän.

– Viimeiset viikot ennen joulua ovat ihan täyttä. Varauksia otetaan vastaan päivittäin, mutta isot ryhmät eivät ole joka päivälle enää mahdollisia, Khan kertoo.

Ravintolassa juhlitaan myös omia pikkujouluja kanta-asiakkaiden kanssa. Perinne on jatkunut ainakin 25 vuotta.

– Meillä on täällä elävää musiikkia, arpajaisia, visailua, kaikenlaista ohjelmaa, Eilola kertoo. 

– Ja joulupukki. Myös asiakkaiden omissa pikkujouluissa voi olla kaikenlaista ohjelmaa, pukki käy yleensä useammankin kerran ennen joulua, Khan sanoo. 

Pikkujoulusesonki on käynnistynyt Ravintola Pepperissä tavanomaiseen tapaan.

– Kyllä pikkujoulusesonki on joka vuosi havaittavissa, kun erilaiset työ-, ja kaveriporukat kokoontuvat ravintola Pepperin vuoropäällikkö Essi Nikkilä kertoo.

Nikkilän mukaan moni haluaa viettää iltaa kabinetissa.

– Jos sinne haluaa niin kannattaa olla hyvissä ajoin liikeellä. Muuten tilaa löytyy vielä
hyvin. 

Pepperissä pikkujouluruokailu käy sekä menulla tai seisovasta pöydästä. Buffet valmistellaan minimissään 20 henkilölle, menua tarjoillaan vähintään kuudelle. 

– Meillä on aika selkeät vaihtoehdot. On perinteisiä jouluruokia, mutta joulun makuja saa myös kokeilevammissa vaihtoehdoissa. À la carte -listallekin tulee valittavaksi pikkujoulumenu.

Aryanassa ruokavaihtoehdoista keskustellaan yleensä pöytävarauksien yhteydessä. Joulupöytää afganistanilaisesta ravintolasta harvemmin tilataan.

Meillä käydään syömässä hyvin, istutaan alas ja vaihdetaan kuulumisia. Paljon käydään esimerkiksi ennen Kangasala-talon esityksiä.

Kikka Leimu, Ravintola Paakari

– Varsinaisten jouluruokien kysyntä on vähentynyt. Asiakkaat haluavat säästää sen omaan perhejouluunsa, Khan arvelee.

Erityistoiveita esitetään usein. Niihin on ravintolassa jo totuttu.

– Se on tätä päivää, allergiat ja muut ruoka-aineisiin liittyvät ongelmat ovat yleisiä, Khan toteaa.

Jouluista lounasta saa useastakin ravintolasta, muun muassa Pepperistä sekä Mobilian Wanhat autot -kahvilasta. Aryanan joululounaalle kannattaa varata paikka ajoissa, koska muuten voi jäädä ilman. Myös ravintola Tilisanssissa on ollut usein tupa täynnä joululounaalla, mutta mukaan mahtuu ilman varaustakin.

– Meillä ei ole varsinaista pikkujoulusesonkia, mutta ennen joulua tarjoillaan joululounas, tarjoilija Johanna From-Pasanen kertoo.

Ravintola Paakarissa ei varsinaisesti vietetä pikkujouluja, mutta varauksia on jo sen verran, että ennen joulua vapaita iltoja ei juurikaan ole.

– Meillä käydään syömässä hyvin, istutaan alas ja vaihdetaan kuulumisia. Paljon käydään esimerkiksi ennen Kangasala-talon esityksiä, yrittäjä Kikka Leimu sanoo. 

Paakarin joulupöytä katetaan itsenäisyyspäivästä eteenpäin, mutta senkin äärellä alkaa olla ahdasta. Varauksia on paljon.

Pikkujouluilijoiden mieltymykset vaihtelevat, mutta useimmiten jouluiset ruuat ovat toivelistalla.

– Siitä on tullut tosi suosittu, olemme toiveesta avanneet muutamia lisäpäiviäkin, Leimu toteaa. 

Ohjelmaakin ruokailun yhteyteen saa, kun valitsee sopivan paikan. Mobiliassa esimerkiksi on mahdollista järjestää pikkujoulut museokäynnillä.

– Meillä on täällä kokous- ja juhlatiloja, pystymme räätälöimään juhlat ryhmän mukaan. Pääsääntöisesti meiltä on toivottu jouluruokaa, yrittäjä Petra Helander kertoo.

Pikkujoulukyselyjä on tähän mennessä tullut aika varovaisesti.

– Sesonki näkyy aika pienesti vielä. Tuntuu että ihmiset ovat tänä vuonna myöhään liikkeellä, Helander sanoo.

Juhlapaikaksi voi valita myös Kangasala-talon, joka toimii yhdessä Kimmo Pyykkö -taidemuseon ja tilausravintola Armas Galleria&Keittiön kanssa.

Vehoniemen Alamaja vietti syyskuussa kolmivuotissynttäreitä. Yrittäjä Marjut Järvinen kertoo, että tilausravintolan varaukset ovat lisääntyneet joka vuosi.

Pikkujouluilijoiden mieltymykset vaihtelevat, mutta useimmiten jouluiset ruuat ovat toivelistalla.

– Osa asiakkaista haluaa perinteistä, osa modernimpaa tai kevennettyä, mutta silti jouluista ruokaa. Toiveet huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Ruoka on aina laktoositonta, ja sovitut erityisruokavaliot toteutetaan, Järvinen sanoo.

Joulunodotus näkyy ravintolan varauksissa, mutta ei oota ei myydä.

– Aina kannattaa kysyä, Järvinen toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.