Pikkupelimannileirillä löytyy yhteinen sointi

0
Päätöskonsertissa leiriläiset esittivät oman ryhmän opettajien kanssa opittuja tai leirillä syntyneitä kappaleita. Konsertin päätti riemukas yhteissoitto, missä oli mukana kaikki leiriläiset ja opettajat. Konsertissa kuultiin myös Kangasalan Pikkupelimannien Kaustisen ohjelmistoa. Kuva: Sara Lundén

Kansanmusiikki ja laulu täyttivät Liuksialan koulun 18.–20.6., kun Kangasalan Pelimannien järjestämä lasten ja nuorten pelimannileiri kokosi yhteen 44 lasta ja nuorta.
Kolmipäiväinen leiri huipentui päätöskonserttiin. 

– Tämä taitaa olla jo ainakin 22. pelimannileiri, laskeskeli järjestelyistä vastannut Kangasalan Pelimannien Leenamaija Raukola.
– Aluksi meillä oli viikonloppukursseja Kirkkoharjun koululla, Lihasulassa ja Ruutanan koululla. Niistä sitten kasvoivat nämä kolmipäiväiset kesäleirimme. Liuksialan koulu on antanut tilat käyttöömme jo yli kymmenen vuoden ajan, Raukola jatkaa.
Koulun juhlasali on varattu yhteissoitolle, jossa mukana ovat kaikki leiriläiset ja opettajat. 
Luokkatiloissa harjoitellaan pienemmillä ryhmillä, joihin on jakauduttu iän ja soittotaidon mukaan ja vähän senkin mukaan että kaikilla olisi tuttuja ja kivaa omassa ryhmässä.

Pelimannileirin sisältö kehittyy opettajien mukaan. Joka kesä syntyy kokonaisuus, joka sytyttää ja herättää uusia taitoja. Koko ajan soitetaan, ja leirillä hioutuu myös Kangasalan Pikkupelimannien Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelma.
Tänä vuonna uutta oli soittajille pidetyt kehonhuoltotreenit, joita ohjasi fysioterapeutti Elina Honkonen.
Iso merkitys leirin onnistumisella on myös leiriläisten vanhemmilla, joita on joka kesä mukana talkoolaisina.
– Mitään tästä ei tulisi ilman vanhempia, jotka hoitavat käytännön asioita ja varmistavat että kaikki menee hyvin, niin että me saamme keskittyä soittamiseen, kiittää Raukola.

Leirillä on paljon Kangasalan Pikkupelimanneissa soittavia, mutta joka kesä on mukana niitä, jotka ovat tulleet esimerkiksi ystävän kutsumana.
– Kauimpaa tänä kesänä tulivat Tuuli ja Onni Westgarth Norjasta, kertoo Raukola.
Nuorin leiriläisistä oli 6-vuotias ja vanhimmat 17-vuotiaita. Leiriläisten soitinvalikoima on mittava, mutta eniten mukana on viuluja, niiden lisäksi alttoviuluja, kaksi selloa, djembe-rumpu, kitara, ukulele, haitari ja saksofoni.
– Täällä on mukavaa! Parasta on ystävät, tuumaavat yhteen ääneen Kangasalan Pikkupelimanneissa soittavat Helmiina Hinkka, Matilda Kortesmaa ja Hilma-Liina Hinkka.

Kangasalan Pikkupelimannit harjoittelevat talven aikana pienemmissä ryhmissä, ja pelimannileirillä päästään kokoontumaan yhteen. Pienimpien ja uusien soittajien on tärkeää tuntea itsensä ison joukon osaksi.
– Jokaisella on tärkeä osa yhteissoinnin syntymisessä. Paitsi yhteismusisoinnilla myös leirin vapaa-ajalla ja iltamilla on siinä iso rooli. Iltamissa kaikki pääsevät halutessaan vetämään ohjelmaa: on sketsejä, kilpailuja ja yhteistä hauskanpitoa. Sillä on merkitystä myös yhteisesiintymisten kannalta, toteaa Raukola.

Leena-Maija Raukolan lisäksi opettajina ovat toimineet jo useamman vuoden ajan Elisa Seppänen, Martin Gripentrog, Maija Pokela ja Ari Isotalo.
– Kun Ari tuli vuosia sitten opettajavahvuuteen ja aloitti rumpuopetuksen, huomasimme että yhteissoitto sujui paljon paremmin. Syntyi yhteinen syke, muistelee Raukola. 
Uusina ohjaajajoukossa ovat Olli Sippola, Elina Mäkelä ja Johanna Mattila – kaikki Kangasalan pikkupelimannien riveissä kasvaneita tulevia musiikin ammattilaisia.
– Meillä on onni saada Kangasalle ihan superhyvät opettajat, jotka varaavat vuodesta toiseen kalenteristaan ajan meidän leirille. He tulevat tänne ja tuovat mukanaan aina jotain uutta opittavaa, sanoo Raukola.
Sippola valmistui Kokkolasta Centria-ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi ja aloittaa kansanmusiikin opinnot syksyllä Helsingissä Sibelius-Akatemiassa.
Mäkelä opiskelee musiikin aineenopettajaksi Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatuksen koulutusohjelmassa. Mattila puolestaan opiskelee viulunsoiton opettajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.
– On jännää olla nyt leirillä opettajan roolissa. Kangasalan Pikkupelimannit ja pelimannileiri olivat itselleni tosi merkittävä asia lapsuudessa. Ne olivat tärkeitä päiviä kesässä ja jäivät mieleen. Niiltä leireiltä on säilynyt myös kuuden tytön porukka, joiden kanssa tavataan edelleen, kertoo toista kesää leirillä opettava Mattila.

 

Kangasalan Pikkupelimannien tulevia esiintymisiä

  • Kaustisen kansanmusiikkijuhlat Kaustinen Folk Music Festival 9.–15.7.2018: Kangasalan Pikkupelimannien ja Kangasalan Balladipelimannien esityksiä on tiistaista torstaihin 10.–12.7. Kansanmusiikkijuhlien ohjelmatiedot ja kävijäinfo sivuilla kaustinen.net.
  • Pikkupelimanneja ja muita kangasalaisia kokoonpanoja on mahdollista kuulla uudessa Kangasalan omassa kansanmusiikkitapahtumassa Kangasala Folkissa. Kansanmusiikin iloa ja tallilavan tunnelmaa, Kangasala Folk 25.8. Markkulan talli, Muistomerkintie 42, Suinula. Ohjelmatiedot Kangasalan tapahtumakalenterissa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.