Pikkuteatterin nuoret tarttuvat pahuuteen: Kohtalona murha haastaa katsojan moraalikäsityksen

0
Noora Lahtinen ojentaa Sakarias Koivistolle kansion, josta tämä voi valita sopivan arkun tyttärelleen. Oliko tytöllä joitain toiveita? Miettivätkö nuoret kuolemaa? uva: Elina Mäkinen

Pikkuteatterin nuorten ryhmän uusi näytelmä Kohtalona murha kertoo pahuudesta, siitä mikä johtaa pahuuteen ja mitä siitä seuraa.

Ryhmän näytteöojät Inari Heinonen, Sofia Immonen, Urho Karppila, Riina Katajisto, Sakarias Koivisto ja Noora Lahtinen sekä ohjaaja Mika Eerola pitävät näytelmän voimavarana juuri sitä, että he ovat päässeet tekemään aivan toisenlaista (Pikku)teatteria.

Tekstissä näyttelijöitä kiinnosti sen haastavuus. Miten lähteä käsittelemään lapsen murhaa niin uhrin, tekijän kuin lapsen isänkin näkökulmasta?

– Käsikirjoitus tarjoaa erilaisia kuvakulmia tapahtumiin. Teksti auttaa näkemään asioita eri tavoilla, kuin miten ne itse ensin näki, Sakarias Koivisto kertoo.

– Näytelmä haastaa oman moraalin ja oikeuskäsityksen. On helppo tuomita joku pahaksi yhden lehtilööpin perusteella, ohjaaja Mika Eerola jatkaa.

Rankkaa aihetta helpomi käsitellä tuttujen kanssa

Vaikka näytelmässä esitetäänkin hurjia asioita kuten esimerkiksi paloittelusurma, on näytelmä silti genreltään draama. Tarinassa keskitytäänkin enemmän siihen, mitkä seikat johtavat ihmisen tekemään pahoja asioita, ja mitä pahuudesta seuraa.

– Emme näytä mitään splatteria tai suolenpätkiä. Tarina on niin taitavasti kirjoitettu sekä näytelty, että kaikki tapahtuu katsojan päässä. Mielikuvitukselle annetaan tilaa, Eerola selventää.

Näin ohjaajan näkökulmasta tämä on ollut tasaisesti sitoutunein ryhmä. Mulle välittyy se, että projekti on priorisoitu todella korkealle eikä ohi ole ajanut esimerkiksi kummin kissan syntymäpäivä.

Mika Eerola, ohjaaja

Ryhmän kuusi näyttelijänuorta ovat toisilleen jo ennestään tuttuja, mikä helpottaa vakavien aiheiden käsittelyä, sillä lavalla tarvitaan ennen kaikkea luottamusta toiseen. Ryhmä on löytänyt paljon intoa ja energiaa toisistaan harjoituskauden aikana.

– Pienemmässä porukassa voi luoda luottamussuhteen ihan eri tavalla, Riina Katajisto tuumii.

– Näin ohjaajan näkökulmasta tämä on ollut tasaisesti sitoutunein ryhmä. Mulle välittyy se, että projekti on priorisoitu todella korkealle eikä ohi ole ajanut esimerkiksi kummin kissan syntymäpäivä. On ollut todella kiva ohjata, kun kaikki on tehty 110 lasissa, Eerola kertoo ylpeästi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Äiti (Riina Katajisto) silittää tyttärensä (Sofia Immonen) hiuksia viimeisen kerran. Isä on vaatinut arkkuun keltaisia ruusuja, vaikkeivat ne olekaan hautajaiskukkia. Kuva: Elina Mäkinen

Esityksen harjoituskausi on ollut tavallista pitempi, jopa yli vuoden kestänyt prosessi, jonka aikana tekijät ovat saaneet rauhassa kypsytellä teoksen todellista ydintä. Harjoituksissa tekstiä on luettu tarkkaan varsinkin rivien välistä, ja keskustelua on syntynyt paljon. Nyt näyttelijöistä tuntuu, että he saavat tuotua esiin sen, mitä he haluavat näytelmällä sanoa. Tekijät nseisovat ylpeästi näytelmänsä takana.

– Haluan tehdä tätä täysillä, koska haluan kumota ihmisten ajatukset pahuudesta. Kaikilla on tekojensa takana jokin logiikka ja järki, vaikka kyse olisikin niin äärimmäisestä teosta kuin lapsen murhasta. Ensilukemalta tekstin raakuus kuulosti hurjalta, mutta nyt keskittyy jo eri asioihin, Urho Karppila kertoo.

Esitys ei ole kuitenkaan vain murhaajien ja väärintekijöiden tarina, vaan ääni annetaan myös uhreille sekä muille läheisille.

– Kaikkien kauheiden asioiden takana on pitkä tarina. Jotain on tapahduttava ennen, että pahaa tapahtuu. Pahuus myös vaikuttaa kaikkiin ympärillä oleviin. Mitä jää jäljelle jonkun kuoleman jälkeen? Inari Heinonen kysyy.

TIETOA

Pikkuteatteri

  • Kangasalan Pikkuteatteri on vuonna 2010 perustettu lasten ja nuorten teatteri, jossa näytelmiä tehdään vuodesta riippuen kahdessa tai kolmessa ikäryhmässä.
  • Kohtalona murha -näytelmän esittävät teatterin 16–19 -vuotiaat nuoret

Kohtalona murha-näytelmä

  • Kohtalona murha – Kohtauksia ihmisyydestä, elämästä ja kuolemasta. Siitä, mitä ei saisi tapahtua ja siitä, mitä kuitenkin tapahtuu.
  • Käsikirjoitus: Satu Rasila
  • Ohjaus: Mika Eerola
  • Näyttelijät: Inari Heinonen, Sofia Immonen, Urho Karppila, Riina Katajisto, Sakarias Koivisto ja Noora Lahtinen
  • Näytelmää ei suositella alle 15–vuotiaille
  • Ensi-ilta perjantaina 28.2.
  • Näytökset 6.3., 11.3., 16.3., 21.3. ja 30.3. klo 19
  • Esitykset Kangasalan Pikkuteatterilla osoitteessa Raudoittajantie 6, Kangasala

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.