Pirkanmaa siirtyi kiihtymisvaiheeseen – Työpaikoille suositus siirtyä lokakuussa hybridimalliin

0

Pirkanmaa on siirtynyt leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, tiedottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Koronatilanteen myönteinen kehitys näkyy tiedotteen mukaan hieman vähentyneenä sairaalahoidon tarpeena.

Tiedotteessa muistutetaan, että koronaviruksen taudinkuva on säilynyt ennallaan ja myös Pirkanmaalla esiintyy yhä vakavia tautitapauksia.

Elo-syyskuussa sairaalahoidossa on ollut eniten rokottamattomia 40–59-vuotiaita.

Kaikissa ikäryhmissä koronavirusrokote antaa suojaa oireiseen koronatautiin sairastumiselta: ensimmäinen rokote liki puolittaa sairastavuuden ja toinen suo tehokkaan, pitkäaikaisen suojan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan Pirkanmaalla 83,6 prosenttia yli 12-vuotiaista on ottanut ensimmäisen koronarokotteen. Viikossa ykkösrokotteen rokotusprosentti on kivunnut vain 0,6 prosenttiyksikköä. Toisen rokotteen osalta rokotekattavuus on 63,6 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Hybridimalliin työpaikoilla

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä suosittaa, että työpaikat soveltavat lokakuun alussa hybridimallia.

Pandemiaohjausryhmä ehdottaa, että lähityössä olisi esimerkiksi puolet työntekijöistä samanaikaisesti, jos se työn luonteen vuoksi on mahdollista.

Maskisuositus jatkuu yhä Pirkanmaalla.

Teattereissa ja konserteissa sekä muissa THL:n riskiluokituksen mukaisissa matalan riskin yleisötapahtumissa, joissa katsojilla on omat paikat, saa olla korkein sallittu asiakasmäärä. Muutos tulee voimaan lokakuun alusta.

Sairaanhoitopiiri ohjeistaa silti välttämään ruuhkaa esimerkiksi naulakoilla ja ravintolapalveluissa.

Päivittäiset tviitit loppuvat

Pandemiaohjausryhmän linjauksen mukaisesti sairaanhoitopiiri luopuu päivittäisestä tartuntalukujen tviittaamisesta.

– Luvut julkaistaan yhä arkisin Taysin verkkosivuilla. Jos tietoon tulee merkittäviä joukkoaltistumistilanteita, niistä tiedotetaan, tiedotteessa kerrotaan.

Tartunta- ja rokotustilanteesta sairaanhoitopiiri aikoo tiedottaa viikoittain.

Näytemäärät laskussa

Tiedotteen mukaan koronan ilmaantuvuus Pirkanmaalla on kahden viime viikon ajalta 91 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, ja positiivisten testitulosten osuus testatuista on viime viikon ajalta 2,6 prosenttia.

Sairaanhoitopiiri suuntaa nyt testausta heille, joilla on aiempaa todennäköisemmin positiivinen tulos. Muutos on heijastunut näytemääriin, jotka ovat vähentyneet noin kolmanneksella edellisviikosta.

– Ilmaantuvuusluvut eivät ole enää vertailukelpoisia aikaan, jolloin kaikki oireiset ohjattiin matalalla kynnyksellä testiin. Ilmaantuvuuslukuja voidaan kuitenkin käyttää esimerkiksi eri alueiden vertailuun, koska maassa on lähes yhteneväiset testauskäytännöt, sanoo tiedotteessa ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista.

Viime viikolla Pirkanmaalla tulos oli 185 koronatartuntaa, joista 125:n tartunnan lähde selvisi. Tartunnan sai samasta perheestä tai taloudesta 77 henkilöä. Sukulaisia ja ystäviä tapaamalla tartunnan sai 24, ulkomailta puolestaan tuli 11 tartuntaa. Kuudelta eri työpaikalta tuli yhteensä kuusi tartuntaa ja kouluista kaksi tartuntaa. Lisäksi Tays kirjasi yksittäiset tartunnat hoivalaitoksesta, päiväkodista, yksityisistä juhlista, vapaa-ajan harrastuksesta ja liikennevälineestä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.