Pirkanmaa siirtyy koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – viime viikolla eniten tartuntoja lähipiirin tapaamisista

0

Pirkanmaan siirtyy koronapandemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen, sillä koronatartuntojen määrä jatkaa kasvuaan ja epidemiatilanne on mennyt edelleen huonompaan suuntaan, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Kahden viikon ilmaantuvuus on 100 000:ta asukasta kohden 56. Positiivisten testien osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla 2,8 prosenttia.

Tiedotteen mukaan epidemiatilanteen vaikeutuminen ja kiihtymisvaiheeseen siirtyminen on signaali siitä, että jokaisen kannattaa tarkistaa, onhan oma toiminta turvallista. Turvaväleihin ja maskin käyttöön on syytä kiinnittää huomiota.

– Haluan muistuttaa, että maskit ovat yhä tarpeen tilanteissa, joissa turvavälejä ei voi pitää, johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoo.

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen aiheuttaa käytännön vaikutuksia etenkin ravintoloiden aukioloaikoihin, sillä valtioneuvosto on asettamassa lähipäivinä ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheessa olevilla alueille.

Muihin Pirkanmaan alueen suosituksiin tai rajoituksiin kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ei tuo merkittäviä muutoksia, sillä maski- ja etätyösuositukset ovat olleet Pirkanmaalla voimassa tähänkin asti. Niiden merkitys vain korostuu entisestään.

Nuorissa painotus

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan koronatartuntoja saadaan edelleen edelleen runsaasti perhepiiristä ja tuttavien tapaamisista, mutta myös baari- ja yökerhotartuntojen määrä on kasvussa. Ulkomailta saadut tartunnat sen sijaan ovat vähenemään päin.

Tartunnat painottuvat nuoriin ikäryhmiin: 41 prosenttia viime viikon tartunnoista tuli 20–29-vuotiaille. Sen sijaan iäkkäillä eli yli 70-vuotiailla ei ilmennyt yhtään tartuntaa. Tähän vaikuttanee iäkkäiden hyvä rokotussuoja.

Pirkanmaalaisista nuorista aikuisista vasta noin puolet on rokotettu ensimmäisen kerran, ja rokotussuoja on vielä puutteellinen. Tiedotteessa korostetaan, että oppilaitosten lukuvuoden alku ei ole enää kaukana, ja jotta arkeen voidaan palata mahdollisimman normaalisti, koronatilanne on tarpeen saada hallintaan.

Tiedotteessa todetaan, että Pirkanmaalla on sairaalassa tällä hetkellä vain yksittäisiä koronapotilaita, mutta sairaaloissa on muuten varsin täyttä. Vaikka koronaan liittyviä sairaalahoitojaksoja on tällä hetkellä vähän, tartuntojen lisääntyminen johtanee myös terveydenhuollon kuormituksen kasvuun jollain aikavälillä.

Tapaamisista eniten tartuntoja

Viime viikon aikana todettiin kaikkiaan 173 tartuntaa, ja näistä 80 prosentin lähde saatiin jäljitettyä. 34 prosenttia sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa.

Eniten tartuntoja saatiin sukulaisten, ystävien tai tuttavien tapaamisista: kaikkiaan 38 tartuntaa eli 22 prosenttia. Perhepiiristä saatiin 36 tartuntaa.

Ravintoloista, baareista ja yökerhoista tuli 22 tartuntaa eli 13 prosenttia kaikista tunnetuista tartunnanlähteistä. Ravintoloista, baareista ja yökerhoista saadut tartunnat ovat olleet noususuunnassa viime viikkoina.

Ulkomailta saadut tartunnat ovat nyt laskusuunnassa, ja niitä oli kahdeksan prosenttia viime viikon tartunnoista.

Pandemiaohjausryhmä kokoontuu seuraavan kerran viikon kuluttua.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.